Tisdag, 16 juli, 2024 | Dagens namn är: Reinhold, Reine |
 
 

Frid & Fröjdh av Jan-Erik Ullström

När jag såg ordlistan längst bak i boken så tänkte jag – Kan jag verkligen stå ut med att läsa denna bok när jag behöver checka alla dessa dialektala ord från Skövde trakten? Hela 28 sidor med många ord och uttryck som jag som skånska aldrig har hört talas om tidigare.

Bokförlag: IDUS

Bokförlag: IDUS

I början slog jag upp orden jag inte förstod, men ju längre in i boken jag kom märkte jag att jag förstod sammanhanget och valde att inte slå upp dem. Då flöt läsandet på bättre.

Jag måste säga att jag blev överraskad över hur nära man kommer de två bröderna Gunnar och Egon som lever ett enkelt liv på landet tillsammans med sina katter, kor, grisar, höns, bin och en getabock.

TV? Vad är det för något?. Nej, de spiller ingen tid med att titta på ”dumburken”. Den ena brodern har en passion för att skriva och det gör han de flesta kvällar innan han stupar i säng.

Idag är det ju fler och fler som flyttar in till större städer för att det är där som de flesta arbeten finns och landsbygden blir mer bebodda av de med pengar som vill tillbringa några få semester veckor där på sommaren.

Så jag hoppas verkligen att det finns personer någonstans i vårt avlånga land som fortfarande lever ungefär som dessa två. Det är delvis ett hårt liv med tungt arbete, men de har ändå friheten att få vara tillsammans och ta sina pauser när de känner för det.

Bröderna är väldigt olika, men någonstans långt inne håller de verkligen av varandra. Men eftersom de är så olika blir det ju såklart lite munhuggeri emellanåt.

De har delat upp sina uppgifter. Gunnar sköter växthuset och det stora trädgårdslandet och är en jäkel på att sylta och safta. Egon är den som sköter om alla djuren och det tyngre jobbet.

Tycker faktiskt att den här boken har allt. Bra berättelse, man ser landskapet framför sig och hur deras boende på Solbacken ser ut. Allt är inte frid och fröjd och det belyses ingående och trovärdigt.

Kärlekstörstandet, som de så gärna vill ha, gör att de nästan blir ovänner och släktskap har de inte mycket till övers för.

Ja, det är så mycket känslor inblandat i denna fina bok. Jag både skrattade och grät om vartannat.

Jag väljer att inte berätta mer om innehållet utan överlämnar det till er läsare.

Kunde inte sluta läsa denna bok, för det var som om jag var en del av den. Ville bara läsa mer om människorna som Egon och Gunnar har omkring sig. En tomhet infann sig när den var slut.

Så Jan-Erik Ullström, jag önskar så klart inte att du hamnar på sjukhus fler gånger, men jag hoppas att du kommer att skriva fler böcker för beröra det gör du. Med ett enkelt språk.

Du får 5 skånska <°))))><     <°))))><     <°))))><     <°))))><     <°))))><

Utgiven: Första upplagan 2014. Danskt band, 460 sidor.

ISBN: 978-91-7577-110-6

Författare: Jan-Erik Ullström

Bokförlag: IDUS Förlag


Bookmark and Share
 
 
Om Simrishamnsbladet
Om Copyright
Sidfot kolumn 3

[redigera innehåll från kontrollpanelen]

Sidfot kolumn 4

[redigera innehåll från kontrollpanelen]