Tisdag, 16 juli, 2024 | Dagens namn är: Reinhold, Reine |
 
 

Vildsvinskinka på alltfler julbord i år.

Det stigande intresset för att äta ekologiskt är säkert en av anledningarna till att alltfler svenskar provar på att laga och äta vildsvin. Vildsvinskött är naturligt, har levt i det fria, utan tillsatser och antibiotika. Dessutom är det gott och nyttigt.

– Vi ser en ökad försäljning av vildsvinsskinka på 10-15 procent, säger Pär-Ola Andersson på Skånska vilt, en av landets största vilthanteringsanläggningar.

Julskinka av vildsvin|

Julskinka av vildsvin|

Förra året fälldes 97000 vildsvin och i år lär det bli ungefär lika många.

Och som extra hjälpmedel för jägarna har Svenska Jägareförbundet nyligen tagit fram en Vildsvinsbarometer som ger råd hur avskjutningen av vildsvin och eventuell utfodring ska se ut.

– Eftersom vi tidigt får information om hur vildsvinskullarna ser ut, hur vädret varit under föryngringsperioden, hur mattillgången ser ut, hur vårbruket kommit igång med mera så kan våra jaktvårdskonsulenter ute i länen bedöma och ge råd kring hur förvaltningen och jakten bäst bör se ut, säger Göran Bergqvist, klövviltsansvarig på Svenska Jägareförbundet.

Enligt en undersökning från HUI Research planerar var fjärde svensk att äta vildsvinskött det närmsta halvåret. Och sedan sommaren har intresset för vildsvinskött ökat hos 19 procent av svenskarna.

De flesta konsumenter har en positiv inställning till viltkött (sex av tio) och intresset ökar:

– Vildsvinsskinka tillagas på samma sätt som tamgris, men vildsvinsköttet är mörkare och har en mer utpräglad viltsmak. Från jägarhåll ser vi det positivt att fler får ta del av ett fantastiskt livsmedel, säger Christina Nilson-Dag från Svenska Jägareförbundet.

Fakta Svenska Jägareförbundet:

Svenska Jägareförbundet är en folkrörelse med cirka 160 000 medlemmar. Förbundet bildades 1830 i syfte att rädda viltstammarna samt att främja en långsiktigt hållbar jakt.

Svenska Jägareförbundet har även ett allmänt uppdrag av regeringen att leda den praktiska jakten och viltvården i Sverige.

www.jagareforbundet.se


Bookmark and Share
 
 
Om Simrishamnsbladet
Om Copyright
Sidfot kolumn 3

[redigera innehåll från kontrollpanelen]

Sidfot kolumn 4

[redigera innehåll från kontrollpanelen]