Onsdag, 9 oktober, 2024 | Dagens namn är: Ingrid, Inger |
 
 

”Vi välkomnar extra val”

Så meddelade Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson på en presskonferens att man välkomnar ett extra val till riksdagen. Samtidigt konstaterar partiet att regeringen kraftigt vantolkat det besked man lämnade igår.

Mattias Karlsson,  Sverigedemokraterna

Mattias Karlsson, Sverigedemokraterna

Partiet har inte ställt några långtgående krav för att passivt släppa fram en minoritetsregering. Mattias Karlsson kommenterar:

– Jag ifrågasätter Stefan Löfvens verklighetsbeskrivning. Sverigedemokraterna har aldrig kommit med några långtgående krav. Vi förväntar oss inte att en minoritetsregering ska föra vår invandringspolitik.

– Vårt beslut handlar om att vi motsätter oss varje regering som väljer att öka invandringen och fortsätta att ge Miljöpartiet ett direkt inflytande över invandringspolitiken.

– En regering som markerar att de är beredda att bryta utvecklingen mot en ännu mer extrem invandringspolitik har stora möjligheter.

– Det Stefan Löfven nu gör är att sätta Miljöpartiets inflytande över migrationspolitiken före allt annat vilket måste sägas vara allt annat än ansvarsfullt.

– Stefan Löfven har beslutat att regeringen avser att verka för ett extra val till riksdagen. Vi ser positivt på detta. Vår organisation är förberedd och vi har de resurser vi behöver för att fortsätta att gå framåt i ett sådant val.

– Detta val kommer att bli en folkomröstning om invandringspolitiken. Detta är inget enfrågefokus utan den förda politiken påverkar i allra högsta grad samtliga politikområden, avslutade Mattias Karlsson.

Några timmar tidigare nåddes vi av ett pressmeddelande med rubriken ”Sverigedemokraternas medie-explosion” från medieanalysföretaget Retriever.

De har på uppdrag av Dagens Media tittat på mediebevakningen av Sverigedemokraterna det senaste dygnet.

Meddelandet lyder så här:

Citat: ”Sverigedemokraterna har de senaste dagarna lyckats dominera den mediala debatten på ett sätt som inget annat parti har lyckats göra under en budgetförhandling. Igår kulminerade det hela i en presskonferens bevakad av Sveriges journalistelit och direktsänd av de flesta större mediesajterna.

Sammanlagt har 2 232 artiklar skrivits om Sverigedemokraterna. Av dessa har partiet förekommit i rubrik eller ingress i fler än fyra av fem artiklar (81%).

Detta kan jämföras med Socialdemokraterna som bara förekommit i 1 100 artiklar. Sverigedemokraterna har alltså fått dubbelt så stort medieutrymme som Sveriges största regeringsparti.

– De här siffrorna är ett bevis på hur Sverigedemokraterna lyckats dominera och styra den politiska debatten i media. Det är ett tydligt exempel på hur väl förtrogna Sverigedemokraterna är med medias spelregler och hur de utnyttjar dessa för att få maximal uppmärksamhet. De utnyttjar det faktum att drama och konflikter är en viktig del av dagens journalistiska nyhetsvärdering, säger Ioanna Lokebratt, medieanalytiker på Retriever.

Vänder man blicken mot sociala medier har över 36 000 inlägg skrivits på Twitter under det senaste dygnet. Gemensamt för de inlägg som får störst spridning är att de uttrycker ilska över att Sverigedemokraterna tillåts få en så stark maktposition och i inläggen uppmanas övriga partier att bryta blockpolitiken.

– Det vi kan se är ett oerhört starkt engagemang bland de som twittrar om Sverigedemokraterna. Nära en fjärdedel av alla användare skriver inte bara ett, utan många inlägg i frågan. Dessutom är det inte bara Twitter-eliten som engagerar sig i den här frågan utan även den bredare allmänheten som finns på Twitter, säger Ioanna Lokebratt.

– En del av de som engagerar sig har en tydlig koppling till Sverigedemokraterna. Samtidigt gör det faktum att det är så många som kommenterar händelseutvecklingen att partiets budskap får en underordnad roll på Twitter. Här ser vi en tydlig skillnad jämfört med den traditionella nyhetsrapporteringen där Sverigedemokraterna lyckas få ut sina budskap i mycket högre utsträckning, fortsätter Ioanna Lokebratt.” Slutcitat.

Min kommentar:

Säga vad man vill om Sverigedemokraterna och deras politik. Men den berör tydligen väldigt många människor på det ena eller andra sättet.

Några frågor jag tycker alla ska ställa sig: Ska vi fortsätta och peka ut närmare 800 000 av valdeltagarna som rasister och mindre vetande individer?

Vad händer om de går framåt med ett par hundra tusen till i ett eventuellt nyval?

Ska vi då fortsätta på det politiska planet med att göra som strutsen och stoppa huvudet i sanden i tron att problemet försvinner?

Borde vi åtminstone inte föra samtal med Sverigedemokraterna, som vi gör med övriga partier?

Borde vi inte återinföra de demokratiska spelreglerna och låta alla komma till tals? Oavsett ras, hudfärg, kön, språk, religion, politisk eller annan uppfattning, nationellt eller socialt ursprung, egendom, börd eller ställning i övrigt.

För övrigt tror jag att de flesta politiska partier har en egen dåtidshistoria att skämmas över. Några gamla undanstoppade ”lik” i garderoben finns det säkert. Hur var det nu med V:s gamla illröda agenda? Eller M:s gamla adelstid sprungen ur ett än mer renodlat högerparti?

Hur länge ska dagens politiker lida för detta? Längre än oss ”vanliga dödliga”?

Hade inte beröringsfobin mot SD varit så stark, hade vi förmodligen inte behövt detta eventuella nyval och regeringen hade fortsatt sitt regerande.

Nu riskerar de rödgröna att få än större problem. För den tysta majoriteten som Karlsson pratade om igår, den finns. Det kan jag försäkra Stefan Löfven om. Den har jag hört tala många gånger genom åren.

Både här och där. Av alla slags människor. Även flertalet gånger av äldre f.d. invandrare som tycker att det har gått för långt.

Om den stenen sätts i rullning kommer det som varit hittills att framstå som en ljummen vårbris.


Bookmark and Share
 
 
Om Simrishamnsbladet
Om Copyright
Sidfot kolumn 3

[redigera innehåll från kontrollpanelen]

Sidfot kolumn 4

[redigera innehåll från kontrollpanelen]