Torsdag, 25 juli, 2024 | Dagens namn är: Jakob |
 
 

Välj bort fyrverkerier på nyår!

Rubriken är en uppmaning från Svenska Kenneklubben. Tillhör du den skara människor som har en skotträdd hund så är du i gott sällskap när det närmar sig nyårsafton. Nyårsfirandet är en mardröm för skotträdda hundar.

¹ Svenska Kennelklubben ställer sig bakom uppropet om att förbjuda försäljning av fyrverkerier och smällare till privatpersoner.

Några färgsprakande raketer gör väl ingen skada? Vem bryr sig om några smällare? Det är ju nyår och fest, man ska väl få ha lite kul! Eller …?

Panik, matvägran och lugnande medel

Omkring en tredjedel av Sveriges cirka 780 000 hundar är skotträdda. Veckorna runt jul och nyår är värst.

Jag hatar nyårsafton!

Jag hatar nyårsafton!

När smällandet brakar loss kryper hundar över hela landet ihop och skakar av rädsla, vägrar äta, ligger och trycker i mörka hörn eller i värsta fall flyr i panik.

Djurens känsliga öron kan uppfatta smällarljud som en intensiv smärta, som i sin tur är mycket skrämmande.

Tiotusentals hundar medicineras med psykofarmaka varje gång smällandet brakar loss och försäljningen av läkemedel ökar.

”Fullständigt okontaktbar, stressad, gnyende …”

På aktionsgruppen Fyrverkeribegränsningars webbplats kan hundägare dela med sig av sina upplevelser.

Ingela skriver några dagar efter att hunden blivit skrämd av en raket att ”… han är fortfarande rädd för att gå ut, han stannar i dörröppningen och tittar mot himlen och svansen hänger under promenaden och han blir rädd för andra ljud med.”

Elin minns en händelse vid nyår för flera år sedan då en ”bomb” av något slag landar i hennes trädgård. ”Trots att vi är inne tillsammans med våra två hundar, 13 månader och 5 år gamla, hör och känner de smällen väl, ingen musik eller stängda dörrar hade kunnat dölja den.

Den äldre hunden blev rädd men var ändå under kontroll, den yngre blev förstörd för all framtid. Fullständigt okontaktbar, stressad, gnyende, hässjande och vettskrämd.”

Camilla fick uppleva det allra värsta: ”Det är nu 5 år sedan vår lilla Abbe, en welsh springer spaniel 18 månader gammal, dog. Han blev skrämd på promenaden av en raket som avfyrades kl 14.00 på nyårsafton och sprang i panik tills han hamnade på motorvägen som var en km bort där han blev påkörd av en bil.”

Tillsammans mot fritt användande av fyrverkerier

Svenska Kennelklubben är inte ensam om att vilja begränsa användandet av fyrverkerier. Brandförsvaret, polisen, sjukvården och djurskyddsföreningar är också emot ett fritt hanterande av fyrverkeriprodukter.

För det är förstås inte bara husdjuren som lider, även vilda djur far illa, särskilt i mer tättbebyggda områden. Och människor drabbas; krigsskadade, äldre och personer som är särskilt känsliga.

Fyrverkerier och smällare ligger dessutom varje år bakom ett antal bränder och olyckor där människor skadas allvarligt. Tillsammans med aktionsgruppen Fyrverkeribegränsningar vill vi att politikerna låter det här blir det sista nyåret som präglas av ångest och panik hos skotträdda djur och människor!

Vårt grannland Norge har en betydligt restriktivare lagstiftning vad gäller fyrverkerier. Raketer på pinne är helt förbjudna och tiden för övriga fyrverkerier är begränsad till klockan 18–02 på nyårsafton.

Resultatet blev 80 procent färre ögonskador och inga bränder orsakade av fyrverkerier. Dessutom tusentals färre stressade och plågade hundar.

Några tips till dig som har en rädd hund

• Ta aldrig med din hund till en plats där fyrverkerier avfyras, även den lugnaste av hundar kan bli skrämd för livet.

• Res bort med din hund om du har möjlighet, gärna till glesbebyggda områden.

• Ta en tur med bilen under de ”värsta” timmarna.

• Lämna inte hunden ensam.

• Om du inte kan resa bort, rasta hunden i god tid och håll den inomhus under det mest intensiva smällandet. Dra för gardinerna och sätt på musik för att dölja ljudet från raketerna.

• Om hunden är utomhus, håll den kopplad under smällandet så att den inte kan rusa iväg i panik.

• Om hunden blir orolig – ömka eller bestraffa den inte. Försök att avleda hundens uppmärksamhet med en rolig leksak eller ett tuggben. Om hunden gömmer sig, låt den vara.

• Är problemen allvarliga – uppsök veterinär i god tid för eventuell medicinering.

Välj butiker som inte säljer smällare

Utnyttja din makt som konsument och gör ett aktivt val – handla inte i butiker som säljer produkter med knalleffekt, som stressar både djur och människor.

¹ Den här artikeln är en uppmaning från Svenska Kennelklubben och är utgiven som ett pressmeddelande. Publicisten av artikeln här på Simrishamnsbladet ställer sig bakom artikeln till 100%.


Bookmark and Share
 
 
Om Simrishamnsbladet
Om Copyright
Sidfot kolumn 3

[redigera innehåll från kontrollpanelen]

Sidfot kolumn 4

[redigera innehåll från kontrollpanelen]