Tisdag, 16 juli, 2024 | Dagens namn är: Reinhold, Reine |
 
 

Sveriges största stödorganisation för tjejer

Tjejzonen har lyssnat på tjejerna i 17 år. Sedan starten 1998 har man arbetat för att förebygga psykisk ohälsa genom att erbjuda stöd från en vuxen medmänniska och nu fyller man alltså sjutton år. Grattis säger vi.

Nu har Tjejzonen 200 volontära Storasystrar, som har haft mer än 70.000 kontakter med tjejer som behövt någon att prata med om allt ifrån skolan till ätstörningar och svår ångest.

Thintin Strandman

Thintin Strandman

Verksamheten grundades för 17 år sedan av Thintin Strandman, som såg behovet av en frizon för tjejer att bli sedda och göra sin röst hörd.

Sedan starten 1998 har Tjejzonen utbildat drygt 900 Storasystrar och sammanfört mer än 700 systerpar.

Stödet bestod i början av tjejgrupper och en telefonjour.

— Jag började med skrivmaskin och fast telefon, berättar Thintin Strandman.

Kärnverksamheten har alltid handlat om att möta tjejer genom lyssnande och samtal.

Men Tjejzonen är i ständig utveckling och idag sker en stor del av kommunikationen via chatt och webbcam.

— Vi har växt fram under en tid där den tekniska utvecklingen har gått fort och vi har följt med i den.

– Tjejzonen utvecklas efter behov från tjejerna som söker stöd – det är tjejerna som bestämmer! fortsätter Thintin.

– Nu har vi mer än 200 engagerade volontärer och jag är extremt stolt över vad vi har åstadkommit under dessa 17 år, avslutar Thintin.

Tjejzonen fortsätter att utvecklas och lanserade i början av året två nya stödmöjligheter, gratis juridisk rådgivning via mejl och stödgrupper på nätet.

Förhoppningen är att genom ytterligare finansiering kunna växa för att möta den stora efterfrågan, från såväl stödsökande tjejer som volontärer som vill engagera sig som Storasystrar.

Tjejzonen sprider också sina kunskaper om stödjande relationer online och bemötande genom utbildningar riktade till professionella inom vård, skola och ideell sektor.

För att fira sina 17 framgångsrika år anordnade Tjejzonen en inspirationskväll för Storasystrar, stödmedlemmar och vänner tisdagen den 10 mars i Stockholm.

Om du är tjej och 12 – 25 år, så tveka inte om du tycker att du inte har någon som lyssnar på dig.

Klicka då på länken längst ner i faktarutan och bli hörd, ihågkommen eller få hjälp med allt från ångest till ätstörningar.

Om Tjejzonen:

Tjejzonen är Sveriges största stödorganisation för tjejer. De möter dagligen tjejer mellan 12 och 25 år som behöver någon som lyssnar på deras berättelser, tankar och känslor.

Tjejzonen bildades 1998 och har idag drygt 10.000 samtal med unga tjejer per år via 200 ideellt engagerade Storasystrar. Tjejzonen är verksam över hela landet och har sitt kansli i Stockholm.

Tjejzonen är medlemmar i FRII och har 90-konto.

Du kan kontakta oss här.


Bookmark and Share
 
 
Om Simrishamnsbladet
Om Copyright
Sidfot kolumn 3

[redigera innehåll från kontrollpanelen]

Sidfot kolumn 4

[redigera innehåll från kontrollpanelen]