Lördag, 27 april, 2024 | Dagens namn är: Engelbrekt |
 
 

Så håller du formen i jul och nyår

Enligt Viktrapport 2014* går 38% av alla svenskar upp minst två kilo under jul och andra högtider. Med tanke på hur många högtider vi firar under ett år kan det lätt skena iväg.

håll_formen_i_jul_200x283

– Anledningen till att vi tappar formen under jul är naturligtvis inte vad vi äter på själva jul- eller nyårsafton. Problemet är när vi börjar unna oss redan vid första advent, sedan kommer lucia, tre advent till, otaliga glöggmingel, en mängd julfester, nyår och julgransplundringar, säger Birgitta Thörn, grundare till Itrim.

Birgitta Thörn är en välkänd hälsoprofil i Sverige och har lång erfarenhet av att hjälpa människor till en mer hälsosam livsstil. Hon fortsätter:

– Ingen regelbunden träning och firandet fortsätter ofta ända fram till trettonhelgen. Ett bra tips för att hålla formen även under julen är att äta medvetet och välja dina godsaker. Vid jultid är det lätt att det slinker ner en pepparkaka här och en pepparkaka där.

– Men visste du att sex pepparkakor ger hela dagsransonen av socker? Såklart att du ska äta pepparkakor om du tycker om det, men istället för att slentrianäta sex pepparkakor – välj två som du njuter riktigt mycket av, avslutar Birgitta Thörn.

Nyttiga julrecept hittar du även i hälsoappen #komitrim som finns både till iPhone och Android.

Här bjuder Birgitta på fler tips och julrecept.

Viktrapport 2014*

Viktrapport 2014 är en undersökning genomförd av SIFO på uppdrag av viktminskningskedjan Itrim. I rapporten har 1030 svenskar från 18 år svarat på frågor kring mat, motion och hälsa.

På frågan om de brukar gå upp i vikt under högtiderna svarar 38 procent att de brukar gå upp vid jul och andra högtider. Värst är det för de som tränar regelbundet, där 41 procent går upp i vikt under högtiderna.

– Halva Sveriges befolkning är överviktig eller fet. Vi ville veta varför det är så. Därför gav vi SIFO i uppdrag att göra en undersökning som analyserar såväl regionala skillnader som skillnader mellan kön, ålder, inkomst och utbildning, säger Charlotte Hildestrand, tf programansvarig, Itrim.

– Resultatet blev Viktrapporten 2014 – en guldgruva för oss som är intresserade av att veta mer om hälsotillståndet i Sverige. Genom att bättre förstå svenskarnas syn på vikt, mat och motion, kan vi bidra till en ökad kunskap om vad som hindrar svensken att leva hälsosammare, avslutar Charlotte Hildestrand.


Bookmark and Share
 
 
Om Simrishamnsbladet
Om Copyright
Sidfot kolumn 3

[redigera innehåll från kontrollpanelen]

Sidfot kolumn 4

[redigera innehåll från kontrollpanelen]