Fredag, 14 juni, 2024 | Dagens namn är: Håkan, Hakon |
 
 

ÖB ska granskas för sitt uttalande

Sveriges Överbefälhavare, Sverker Göransson, ska granskas för sitt uttalande om Sveriges försvarsförmåga som han gjorde i Svenska Dagbladet i nyårshelgen, rapporterar DN.se i en artikel av Ewa Stenberg.

Chefen för åklagarkammaren för säkerhetsmål, Tomas Lindstrand, säger att han höjde på ögonbrynen när han hörde om ÖB:s uttalanden.

Nu ska det ses över om Överbefälhavare Sverker Göranson kan ha begått brott mot rikets säkerhet när han uttalade sig om Sveriges försvarsförmåga. En förmåga som skulle räcka högst en vecka, enligt Sverker Göransson.

”Vi diskuterar frågan, kan man väl säga. Jag har tagit upp frågan med Säpo”, säger Tomas Lindstrand, på DN.se där han också påpekar att ”om hans översyn skulle resultera i en förundersökning så skulle det vara Justitiekanslerns (JK:s) uppgift att bedriva den”.

Personligen tror jag att det var många fler än chefsåklagare Tomas Lindstrand som höjde på ögonbrynen. När man lyssnade på folks reaktioner efter uttalandet, så verkade den allmänna uppfattningen vara att så där basunerar man inte ut sådan känslig information.

Allra minst om man är Överbefälhavare. Det är ju detsamma som att ”ge bort” landet till hugade spekulanter.

En veckas hårt arbete med ett fåtal förluster av stridsvilliga undersåtar, i liv räknat, kan det ju vara värt om man vill lägga till Europas fjärde* största land till ytan på meritlistan. Och i statsfinanserna.

Vill du läsa hela artikeln på DN.se klickar du här. (öppnas i nytt fönster)


* Om man räknar bort Färöarna och Grönland från Danmark. Annars är vi femte störst till ytan.

De fem största i Europa är (siffran inom parentes är i världen) Ryssland 17 075 200 km² (1), Frankrike 547 030 km² (50 utan kolonier), Spanien 504 782 km² (53), Sverige 449 964 km² (57) och Tyskland 357 021 km² (63).

Danmark hamnar på plats tolv i världen om man räknar med Färöarna och Grönland med 2 211 057 km².
Visste du förresten att Kanada är andre störst i världen och därmed större än Kina och USA?

Bookmark and Share
 
 
Om Simrishamnsbladet
Om Copyright
Sidfot kolumn 3

[redigera innehåll från kontrollpanelen]

Sidfot kolumn 4

[redigera innehåll från kontrollpanelen]