Torsdag, 25 juli, 2024 | Dagens namn är: Jakob |
 
 

Nationell minnesgudstjänst tio år efter

På annandag jul, den 26 december, är det tio år sedan flodvågen drog in över Sydostasien. Tsunamikatastrofen förändrade livet för många svenskar. Tioårsminnet uppmärksammas med en nationell minnesgudstjänst i Uppsala domkyrka.

Gudstjänsten, som leds av ärkebiskop Antje Jackelén, börjar kl 16.00 på annandag jul i Uppsala domkyrka och direktsänds i SVT. Kungafamiljen och representanter för regeringen närvarar.

– Många människor i vårt land och runt om i världen lever med ärren efter det som hände då. Minnesgudstjänsten i Uppsala är öppen för alla, säger ärkebiskop Antje Jackelén.

– Vi välkomnar särskilt dem som på något sätt drabbades av tsunamikatastrofen. Eftersom det inte finns någon samordnad anhörigförening vill vi välkomna anhöriga bland annat genom media, säger Antje Jackelén.

Kungen och drottningen har tillsammmans med Svenska kyrkan tagit initiativet till minnesgudstjänsten. Statsminister Stefan Löfven håller tal och det blir mycket musik.

Minnesstund på stranden i Khaolak på den första årsdagen av tsunamin.|  : Lis Hamark.

Minnesstund på stranden i Khaolak på den första årsdagen av tsunamin.| : Lis Hamark.

Minneshögtid i Thailand

Svenska kyrkan i Thailand kommer att medverka i en minnesceremoni på stranden i Khaolak. Ceremonin arrangeras av svenska ambassaden på tioårsdagen kl 17.00 (lokal tid) och olika företrädare för regeringen medverkar.

Totalt miste över 300 000 människor livet i tsunamikatastrofen. Minst 543 var svenskar. Med i snitt tio anhöriga och släktingar så drabbar sorgen vid en sådan här katastrof väldigt många människor.

Sedan har vi kategorin vänner, bekanta och bekantas bekanta som alla berörs på något vis. Mer eller mindre. Har man inte varit med om en sådan händelse, kan det kanske vara svårt att ta in känslan till hundra procent.

Jag och min fru tittade på ett hus i mellanskåne för en del år sedan. Vi bestämde oss för att inte köpa. Men efteråt fick vi reda på att den som ville sälja var en mamma som blivit av med tre barn annandagen 2004.

Då smög det sig på en riktigt sorglig och ledsam känsla eftersom man mindes vissa rum. De rum som man klart såg vem de hade tillhört. Barn.

När detta hände 2004 ska jag villigt erkänna att jag inte kunde minnas att jag hade hört ordet tsunami innan.

Nu sitter det fastklistrat som ett skräckens frimärke.

Bookmark and Share
 
 
Om Simrishamnsbladet
Om Copyright
Sidfot kolumn 3

[redigera innehåll från kontrollpanelen]

Sidfot kolumn 4

[redigera innehåll från kontrollpanelen]