Tisdag, 16 juli, 2024 | Dagens namn är: Reinhold, Reine |
 
 

Microgreens – nyttigt, enkelt och riktigt gott

Rubriken är det svenska företaget Gardenhomes egen definition av deras nya lansering Microgreens. Det är små färska blad som är fullproppade med vitaminer och passar som förhöjare till en lång rad maträtter.

Har du fått små skott serverade på din maträtt på krogen någon gång? Har du undrat vad det var? I många fall kan det vara fråga om Microgreens.

Microgreens är unga blad från våra vanliga bladväxter. Det kan handla om Bladrädisa, Ärtskott eller Pak Choi och de har utomlands länge varit populära att odla själv i fönstret. Nu kan du själv odla i köksfönstret för att alltid ha tillgång till färska blad.

Genom att skörda dem när de är mycket unga, bara några dagar, får man vitaminfyllda och smakrika blad. Bladen eller skotten används sedan som smakförstärkare och dekoration till mat.

Nyttiga skott.|©  : Brath Distanshandel

Nyttiga skott.|© : Brath Distanshandel


– Det behöver inte alls vara ”fine dining” för att det ska passa med microgreens, säger Magnus Bråth, ägare till Gardenhome. Ta en titt på min äggmacka med bladrädisa, inte det minsta komplicerat och det passar väl så bra som kaviaren.

Just nu är kanske microgreens vanligare på lite finare krogar, men Marianne Nordström och Magnus Bråth på Gardenhome tycker att det hör hemma i varje hem.

– Du odlar dem i fönstret i ett minidrivhus. Det kostar nästan ingenting och du kan odla nästan vilken grönsak som helst. Det är inte bara otroligt gott utan det är också riktigt nyttigt, fortsätter Bråth.

– Det finns ingen anledning att det inte ska odlas microgreens i varenda fönster i landet. Eftersom det är du själv som gör jobbet kan du också vara säker på att det är obesprutade grönsaker, avslutar Magnus Bråth.

Så här odlar du Microgreens enligt Gardenhome.se

I fuktig jord, gärna i ett minidrivhus sår du genom att enkelt sprida ut fröerna på ytan av jorden. Det är viktigt att fröerna har ordentlig kontakt så det kan finnas skäl att pressa dem mot jorden något.

Se till att jorden är fuktig under de närmaste dagarna och snart är dina blad redo att skördas. Avnjut som tillbehör till varmrätten eller varför inte på en smörgås.


Fakta om Gardenhome

Gardenhome.se är en del av Brath Distanshandel och drivs av Marianne Nordström och Magnus Bråth. Från Örnsköldsvik skickas dagligen trädgårdsprodukter, fröer och redskap till hela landet.

Brath Distanshandel är Braths satsning på ehandel och här ingår ett antal butiker, bland andra Gardenhome.se och Postkakan.


Bookmark and Share
 
 
Om Simrishamnsbladet
Om Copyright
Sidfot kolumn 3

[redigera innehåll från kontrollpanelen]

Sidfot kolumn 4

[redigera innehåll från kontrollpanelen]