Tisdag, 16 juli, 2024 | Dagens namn är: Reinhold, Reine |
 
 

Med valet i backspegeln

Ingen har väl inte uppmärksammat att landet skulle gå till val söndagen den 14 september. Det har varit oändliga debatter i TV på SVT och TV4. Ingen har väl heller kunnat undvika att lägga märke till hatkampanjen mot Sverigedemokraterna.

De andra partierna vill inte ens veta av dem. Lite som att om man inte vill se problemet så finns det inte. Om man bortser från Vänsterpartiet. De ser allt som SD säger, gör och står för.

Men i en riktig demokrati så borde man bemöta sina motståndare på ett vuxnare sätt än vad V:s partikamrater gjorde igår. Oavsett vad man tycker om SD:s invandringspolitik.

Det jag tänker på är det där berömda fingret som stacks upp lite varstans i V:s valvake-lokal när TV-kamerorna var inne hos segerrusiga SD-politiker. Skandera slagord går väl an, men där går gränsen tycker jag.

Det där fingret kan få en människa prejad av vägen och misshandlad och t.o.m. ännu värre, om man gör det mot fel person i trafiken.

Igår kväll togs det inte ens upp under valvakan i SVT:s studio. Själv tycker jag det är beklämmande när någon gör så mot någon annan. Grupp eller individ spelar ingen roll.

Man måste ju först och främst lära sig att andra kan tycka olika än en själv. Det gäller överallt. Vilket ämne det än gäller. Så även inom politiken.

Visst finns det och har funnits SD-anhängare som misshandlar- har misshandlat människor. Men den yttersta vänstern är inte heller så rumsren.

Oavsett alla negativa historier i media angående Sverigedemokraterna så mer än fördubblar de sina valsiffror från valet 2010. Det går aldrig att blunda för eller tysta ner sådan fakta, hur mycket man än vill.

Försöker de göra så, spelar de Jimmie Åkesson och hans parti rätt i händerna. Det tycker jag de senaste fyra åren bevisar. De övriga partierna måste verkligen ta sig en funderare på hur de ska agera gentemot SD.

Efter att valresultatet blev klart igår så räckte Stefan Löfven ut handen till mittenpartierna. Men när det gäller budgetpropositionen (”Nådiga Luntan”) senare i höst, så sa C och FP direkt nej till S med ett litet leende på läpparna.

De önskade Löfven lycka till och såg så där lagom sarkastiska ut. Så visst kommer SD att få en vågmästarroll, modell större, denna mandatperiod. Det kan t.o.m. stunda nyval framöver.

För som det upprepades åtskilliga gånger igår av flera partiledare och TV folk – det finns bara ett segerparti och åtta förlorarparti. Även om inte 87% av väljarna röstade på SD.

Men en sak är säker; Skåne är deras starkaste fäste om man tittar på topplistan över andelen ”SD-vänliga” kommuner.

Vill du se om du bor i en SD-vänlig eller SD-ovänlig kommun i Skåne? Eller landsting?

Kommunvalet i Skåne klicka här (extern länk – kräver acrobat reader)

Kommunvalet för hela landet klicka här (extern länk – kräver acrobat reader)

Landstingsvalet klicka här (extern länk – kräver acrobat reader)

Riksdagsvalet 2014

Riksdagsvalet 20140914

Riksdagsvalet 20140914Bookmark and Share
 
 
Om Simrishamnsbladet
Om Copyright
Sidfot kolumn 3

[redigera innehåll från kontrollpanelen]

Sidfot kolumn 4

[redigera innehåll från kontrollpanelen]