Tisdag, 16 juli, 2024 | Dagens namn är: Reinhold, Reine |
 
 

Människohandel i olika former ökar

Rikspolisstyrelsens senaste rapport om människohandel visar att trenden från 2010 håller i sig.

Antalet anmälningar angående utnyttjande av människor för tvångsarbete, tiggeri eller andra former av människohandel fortsätter att öka. Men det är få som fälls.

2010 inkom det 52 anmälningar om människohandel för andra ändamål än sexuella. 2011 hade siffran ökat och det upprättades 63 anmälningar för samma brott.

Kajsa Wahlberg

Kajsa Wahlberg|Foto: RPS

Under detta år dömdes en person för människohandel för andra ändamål än sexuella.

I det ärendet handlade det om en bulgarisk man som hade transporterat en 12-årig flicka till Sverige för att begå stölder här och i andra europeiska länder.

Det är svårt att få till stånd fällande domar om människohandel och det beror på flera saker:

– Människohandelslagstiftningen är komplicerad och svår att tillämpa. Ibland håller inte offren fast vid den berättelse som lämnats till polisen vid tidigare förhör och i en del fall har de av olika skäl starka lojalitetsband till gärningspersonerna som gör det svårt för dem att vittna, säger Kajsa Wahlberg, kommissarie vid Rikspolisstyrelsen.

För sexuella ändamål

När det gäller upprättade anmälningar om människohandel för sexuella ändamål så är det en svag ökning mot föregående år: 35 anmälningar 2011 gentemot 32 anmälningar 2010.

– Det man kan se är en markant ökning av litauiska kvinnor under 2011 i Stockholmsområdet när det gäller människohandel för sexuella ändamål, säger Kajsa Wahlberg.

I Stockholm har polisen kartlagt fem olika grenar av litauiska människohandelsnätverk som förefallit operera helt oberoende av varandra.

I Göteborg har polisen noterat en ökning av rumänska kvinnor som utnyttjas för prostitution på gatan.

Under 2011 så märks två länder mest när det gäller information om var kvinnorna kommer ifrån: Rumänien och Litauen.

Bookmark and Share
 
 
Om Simrishamnsbladet
Om Copyright
Sidfot kolumn 3

[redigera innehåll från kontrollpanelen]

Sidfot kolumn 4

[redigera innehåll från kontrollpanelen]