Torsdag, 25 juli, 2024 | Dagens namn är: Jakob |
 
 

Höga halter av livsfarlig substans i ecstasytabletter

Är du ung? Gillar du att fly verkligheten? Gör du det med olika hjälpmedel? Ecstasy? Då riskerar du att inte bli mycket äldre än vad du är nu. Är flykten och ruset värt detta? Skulle inte tro det. Faktiskt.

Vi är många som var med under Flower-Power perioden och i efterdyningarna till densamma. Tidigt sjuttiotal i Malmö. LSD cirkulerade. Folk fastnade på trippen och blev aldrig normala i skallen igen.

Vissa blev inte ens onormala i skallen. De hann inte. De dog. Unga och egentligen fullständigt oförstörda. Fick aldrig bli mor eller far och ännu mindre mormor/morfar eller farmor/farfar.

Fick aldrig uppleva resten av det underbara sjuttiotalet. Man kunde nästan byta jobb som man bytte kallingar. Kockums i Malmö hade som mest uppemot 9000 anställda. Färg-TV:n kom. Volvo växte sig stora, starka och fräsiga.

Listan kan göras lång. Så även om åttio- nittio- och tvåtusentalet. Även om jobbtillfällena har minskat drastiskt.

Det finns alltid några guldkorn i tillvaron som kan påminna om att det inte är värt och ta riskerna med Ecstasy. Heroin. Kokain. Amfetamin. Eller andra droger.

Om man blir påmind att verkligheten är vacker, rolig, utvecklande och fantastisk att leva i. Om man lär sig att ta till sig det bästa och skita i resten.

Då leker livet. Även utan droger.

Vill du läsa vad Giftinformationscentralen har att säga om den nya Ecstasy-tabletten så fortsätt och läs. Bryr du dig inte så hoppa över det. Det är ditt liv.

Men kom inte sedan och säg att jag inte varnade dig. Då är all kommunikation omöjlig. Då blir du tyst för alltid. Men inte jag. Inte än.

För jag älskar livet.

Pressmeddelande från Giftinformationscentralen:
Så här ser den livsfarliga tabletten ut.

Så här ser den livsfarliga tabletten ut.

/Citat: ” Den analyserade tabletten var orangefärgad och femkantig med ett stort ”S” på båda sidorna.

Tabletter med detta utseende har under julhelgen varit inblandade i flera svåra förgiftningsfall i Stockholmsområdet. Samt ett nytt fall i Malmö.

– Tabletten tycks vara samma som de som analyserats i Holland och PMMA-halten är så hög att den måste anses vara direkt livsfarlig, säger Erik Lindeman, läkare vid Giftinformationscentralen.

Ecstasy innehåller normalt MDMA, vilket är en substans som ger euforiska ruseffekter.

Substansen PMMA är en variant som kemiskt är enklare att framställa och därför säljs som ecstasy, men den är betydligt farligare.

Den tablett som har analyserats vid Läkemedelsverkets laboratorium innehöll 169 mg av substansen PMMA (p-metoxi-N-metylamfetamin), en substans som redan i doser på 40-50 mg kan ge kraftigt ökad kroppstemperatur.

Detta påverkar flera organsystem och kan bland annat leda till hjärnsvullnad, cirkulationssvikt, sönderfall av muskel- och leverceller och i värsta fall leda till döden.

– PMMA ger inte någon snabb och tydlig ruseffekt, varför missbrukaren kan förledas att tro att tabletterna är svaga och då kanske tar en till.

– Detta medför att kroppen plötsligt utsätts för mycket stora doser av substansen, säger Erik Lindeman.

Tabletter med det beskrivna utseendet kan vara livsfarliga och bör under inga omständigheter konsumeras. Det går emellertid inte att utesluta att tabletter med annat utseende kan innehålla PMMA.

Både PMMA och MDMA är narkotikaklassade och därmed olagliga att sälja, köpa och inneha. Laboratorieresultaten har skickats till polisen och till andra europeiska myndigheter. ” Slutcitat\

Vill du kontakta Giftinformationscentralen?

*Erik Lindeman
Läkare

www.gic.se

Fakta:

Läkemedelsverkets uppgift är att se till att den enskilde patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva läkemedel av god kvalitet och att dessa används ändamålsenligt och kostnadseffektivt.

Myndigheten ansvarar också för tillsyn av medicintekniska produkter samt kosmetiska och hygieniska produkter. Läs mer om oss här.


*Fotnot:

Har kollat upp Läkaren Erik Lindeman. Han finns på riktigt och arbetar på Giftinformationscentralen.

Det är alltså ingen Hasse Alfredsson figur i läkarrock.


Bookmark and Share
 
 
Om Simrishamnsbladet
Om Copyright
Sidfot kolumn 3

[redigera innehåll från kontrollpanelen]

Sidfot kolumn 4

[redigera innehåll från kontrollpanelen]