Fredag, 14 juni, 2024 | Dagens namn är: Håkan, Hakon |
 
 

Glöm inte Kanelbullens dag

På lördag äter svenskarna fler än åtta miljoner bullar. Kanelbullens dag fyller 15 år och branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer spår att vi kommer att äta fler bullar än någonsin i år.

Kanelbullens dag större än någonsin

Kanelbullens dag har vuxit konstant sedan starten. Förra året åt 57 procent av befolkningen en eller flera bullar, jämfört med 54 procent 2012. Försäljningen via nätet ökar rejält och det är framförallt företagen som handlar allt fler bullar.

Kanelbulle/Kanelsnäcka - kärt barn har många namn

Kanelbulle / Kanelsnäcka – kärt barn har många namn

4 oktober 2013 såldes 8 miljoner kanelbullar och mycket tyder på att det blir ännu fler nu på lördag. Men det finns ett visst orosmoment.

– På många företag köper man bullar till de anställda och en del av försäljningen riskerar att försvinna när dagen infaller på helgen, säger Martin Lundell, VD på branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.

– Men jag tror att de flesta företag kommer att bjuda sin personal på kanelbullar i morgon fredag istället, säger Martin Lundell.

Mycket har hänt sedan Kanelbullens dag lanserades 1999. Försäljningen av bakverk har som många andra varor flyttat ut på nätet.

Magnus Äng och Magnus Noord driver tjänsten SkickaTårta.se där man kan beställa färskbakade bakverk direkt till dörren.

Försäljningen av kanelbullar via SkickaTårta.se ökade med 32 procent under Kanelbullens dag förra året jämfört med året innan.

– Kanelbullens dag innebär högtryck och vi räknar med en rejäl ökning i år. Svenskarna har börjat inse att det är fullt möjligt och väldigt smidigt handla sina bakverk på nätet, säger Magnus Äng.

Charlie Nielsen på Konditori Valhall har arbetat som konditor i 34 år. Han började när han var tretton år gammal.

– Den här veckan ska jag baka minst 2 500 bullar, så det blir långa dagar och nätter men det är väldigt kul. Det blir mer för varje år.

– Omsättningen är tre gånger så stor som andra dagar, så Kanelbullens dag är jätteviktig. Mer än 70 procent av bullbeställningarna kommer via internet och det blir hela tiden mer, avslutar Charlie.

Om Kanelbullens dag

Kanelbullens dag infaller den 4 oktober. Den är en i Sverige årlig temadag som blev instiftad 1999. Syftet med dagen är att uppmärksamma bulltraditionen som finns i Sverige.

Dagen uppmärksammas genom reklamskyltar i butiker och serveringar. Kanelbullens dag förekommer även bland svenskar i Nya Zeeland och inom Svenska kyrkan i många orter utomlands.

Att Kanelbullens dag infaller just 4 oktober beror på att dagen inte ska konkurrera med andra mattraditioner såsom semlor, kräftor eller surströmming.


Bookmark and Share
 
 
Om Simrishamnsbladet
Om Copyright
Sidfot kolumn 3

[redigera innehåll från kontrollpanelen]

Sidfot kolumn 4

[redigera innehåll från kontrollpanelen]