Fredag, 14 juni, 2024 | Dagens namn är: Håkan, Hakon |
 
 

Förstår ingenting

Tidningen CITY Malmö hade en liten notis på sidan åtta i tisdagens tidning angående flest nya jobb. Jag är nog dum för jag fattar ingenting.

Så här löd notisen:

/ De får flest nya jobb

Nästan sju av tio nya jobb går till personer födda i andra länder än Sverige, visar siffror från Statistiska Centralbyrån.

En ”positiv utveckling”, säger integrationsminister Erik Ullenhag.

Men enligt Arbetsförmedlingen är förklaringen till utvecklingen demografisk. Arbetskraften fylls hela tiden på mest av personer födda utomlands på grund av invandring. / Slutcitat

SCB brukar vara lika pålitliga med sina statistiksiffror som ett schweiziskt urverk. Så det är ju jättebra om nästan sjuttio procent av de utlandsfödda får jobb.

De slipper därmed att sitta på olika centrum, gallerier och kaféer och hänga hela dagarna, som många andra arbetslösa gör i brist på annat. Särskilt nu när det börjar bli kallt.

Nu kan de istället tjäna egna pengar, vilket måste kännas helt underbart. Oavsett om man är utlandsfödd eller inte.

Vad jag inte förstår är vad det är som är så bra med de siffrorna. Om sju av tio utlandsfödda får jobb, vad ska då sju av tio Sverigefödda göra. Ska de utvandra och själva bli invandrare?

Kanske bara för att få känna på alla de avigsidor det innebär att vara invandrare. Om de nu får jobb dit de vill flytta. Spanien har ju ett behagligt klimat men inte många lediga jobb. För att nämna ett exempel.

Självklart ser sådana siffror bra ut för en integrationsminister mindre än ett år innan ett val. Lilla ulltotten Erik får en farbroderlig klapp på axeln av en trött ”arbetare” som dessutom är statsminister.

Den allra sista meningen i notisen tycker jag är helt ”underbar”. Jag läser den om och om igen. Den kan nog bara komma från någon inhyrd konsult på AF.

Förstår inte varför den ska vara där överhuvudtaget. Om arbetskraften hela tiden mest fylls på av utlandsfödda, så är det väl rimligt och tro att de är tvungna att invandra.

Måste bli ack så svårt att sköta ett fabriksjobb t.ex. från krigets Syrien eller från självmordsbombarnas förlovade hemland Irak. Eller hur?

Man kan ju arbetspendla från Danmark, Norge eller Finland men då brukar det oftast framgå som en orsak i sammanhanget.

Tossing PhoneKom på en sak. Det kanske mest är jobb som kan skötas via datorn eller mobiltelefonen. Man ser ju folk nuförtiden med hörsnäckor i örat pratandes rakt ut i tomma intet eller sittandes någonstans knappandes på ett tangentbord eller en mobil.

Då skulle det kunna fungera att bo i ett annat land och ha ett jobb i Sverige utan att behöva invandra.

Så länge strömmen fungerar åtminstone.

Tossing Laptop

Bookmark and Share
 
 
Om Simrishamnsbladet
Om Copyright
Sidfot kolumn 3

[redigera innehåll från kontrollpanelen]

Sidfot kolumn 4

[redigera innehåll från kontrollpanelen]