Måndag, 27 maj, 2024 | Dagens namn är: Beda, Blenda |
 
 

Debatten rasar om inre utlänningskontroller

Ingen har väl kunnat undgå de senaste dagarnas ramaskri i media om polisens påstådda utlänningskontroller i t.ex. Stockholms tunnelbana. Integrationsminister Erik Ullenhag (FP) har uttalat sig i bl.a. etermedia i fördömande ordalag.

På frågan i Dagens Nyheter hur polisen ska till väga svarade han:
– Det finns andra möjligheter att verkställa avvisningar men det ska ju inte vara utifrån vilket utseende man har.

adductor pollicis transversus är den större röda t.v.

adductor pollicis transversus t.v.


Vad är det för svar?

Okej att inte utseendet ska avgöra, men om musklerna ska spännas gentemot de papperslösa, vilka muskler är det som ska spännas?

Är det ”adductor pollicis transversus” muskeln som sitter inne i handen för att leda tummen mot handflatan?

Eller vilka muskler vill Ullenhag att Sverige och dess verkställande orga,n som t.ex. polisen, ska spänna?

Sverige av idag i ett nötskal. Svammel, rappakalja och undan- flykter/glidningar.


Integrationsministern sitter i en alliansregering som redan 2009 medverkade till något som kallas REVA-projektet, vilket står för ”Rättssäkert och effektivt verkställighetsarbete”.

I projektet ingår Polisen, Migrationsverket och Kriminalvården. De har till uppgift att öka rättssäkerheten och effektivisera handläggningen av ärenden.

Och när polisen försöker verkställa detta får de offentlig kritik av samma politiker.

När det gäller polisens kontroller står det – jag citerar: ”Inre utlänningskontroller får aldrig ske enbart på grund av en persons utseende, språk eller namn. En inre utlänningskontroll förutsätter en grundad anledning och objektiva omständigheter, till exempel spaningsuppgifter, den enskilde polismannens iakttagelser eller annan tillförlitlig information. Kontroll får även ske i samband med frihetsberövande, brottsutredning eller trafikkontroll. Det gäller också när personer gör sig skyldiga till ett ordningsbrott”, slut på citat.

Någonstans har någonting gått snett. Om det nu stämmer att polisen haffar till synes oskyldiga medborgare med utländskt utseende bara för att kontrollera om de uppehåller sig i Sverige på laglig väg, så strider det mot den första meningen i citatet ovan.

Eller de har kanske en grundad anledning under objektiva omständigheter? Eller kanske spaningsuppgifter? Från en polisman till en annan.
Eller sker det i samband med frihetsberövande, brottsutredning, trafikkontroll eller ordningsbrott?

Eller så följer de bara justitiedepartementets 1regleringsbrev för 2013.

Eller så använder de helt enkelt bara sunt förnuft och sållar bort sådana som inte ser utländska ut. Rationaliserar helt enkelt.

Men aja baja farbror polisen; så får man inte göra i landet Svenne Svedala. Det har politikerna bestämt. Det är kränkande för den enskilde individen.

Samma politiker som för tre år sedan bestämde att det skulle tas krafttag för att ”öka rättssäkerheten och effektivisera handläggningen av ärenden”.

Undras vad gränspolisen i USA nere vid gränsen mellan delstaterna Texas/New Mexico/Arizona/Kalifornien och Mexico skulle säga om det?

Sverige måste bestämma vilken väg man vill gå. På riktigt.

Man kan inte först spänna bicepsen och visa sina väljare vilka tuffingar man är, för att i nästa ögonblick förvandla musklerna till dallrande gäddhäng som stammar fram en massa rappakalja.

Och bestämma sig för att det får räcka med den lilla ”adductor pollicis transversus”.

Polisens uppdrag:
Polisen följer de lagar riksdagen stiftat, de förordningar regeringen utfärdat och de regleringsbrev justitiedepartementet beslutat. I 1regleringsbrevet för 2013 har justitiedepartementet gett Polisen i uppdrag att effektivisera arbetet med att verkställa avvisnings- och utvisningsbeslut.

Källa: Rikskriminalpolisen

Bookmark and Share
 
 
Om Simrishamnsbladet
Om Copyright
Sidfot kolumn 3

[redigera innehåll från kontrollpanelen]

Sidfot kolumn 4

[redigera innehåll från kontrollpanelen]