Fredag, 14 juni, 2024 | Dagens namn är: Håkan, Hakon |
 
 

Skaffa er en MaKalös trädgård

Två trallande jäntor. Sjungandes ”Vår bästa tid är nu”. Det skulle kunna vara så. Men nu är det inte så, utan det är Malin Nilsson och Karin Modig som pratar planteringstid och jordmån med en entusiasm som smittar av sig.

Tills man kommer hem till sin egen trädgård. Då har det insmugit sig ett snabbverkande vaccin mot all trädgårdsskötsel. Om ni ibland känner att tiden eller lusten inte räcker till kan ni ringa MaKalösa Trädgårdar, Ma-lin och Ka-rin, då rycker de ut till undsättning. De är den perfekta lösningen både namnmässigt och trädgårdsmässigt.

För sex år sedan lärde de här glada tjejerna känna varandra när de jobbade på Åbergs Trädgård & Café mellan Ystad och Stora Herrestad. Båda två trivdes jättebra, men drömmen om något eget ville inte riktigt släppa taget.

Den glada duon i MaKalösa Trädgårdar f.v. Malin Nilsson och Karin Modig | : MaKalösa

Den glada duon i MaKalösa Trädgårdar f.v. Malin Nilsson och Karin Modig | : MaKalösa

Sagt och gjort. I maj 2007 drog de igång sin makalösa färd mot bättre och finare trädgårdar runt om i vår region. Visserligen med en viss tvekan och bävan om hur det skulle gå. Men de tankarna kunde ganska omgående slås ur hågen för jobben började strömma in, allt mer och allt större.

I år, sitt andra år, har de t.o.m. varit tvungna att tacka nej till en del jobb.

– Vi måste värna om de kunder vi har och då räcker inte tiden till ibland. Dessutom arbetar vi inte på helgerna som många tycks tro. Fem dagar i veckan får räcka när det gäller det praktiska arbetet, sedan tillkommer allt det administrativa jobbet också, säger Malin och Karin samstämmigt.

– Vi utför allt förekommande arbete i en trädgård, utom trädfällning och beskärning av större träd. Plattläggning utför vi inte själv, men vi har bra kontakter till detta om så skulle behövas. Men vi ritar den – vi anlägger den – vi sköter den. Det är vår paroll kan man väl säga, säger Karin.

– Ibland så flyttar folk till äldre hus och skövlar allt innan de ens har bott in sig. Det blir sällan något bra resultat av det, säger Malin. Personligen tycker jag att alla trädgårdar borde ha väggar och tak. Alltså någon form av häck eller liknande runt om och flera träd som avgränsar uppåt.

– Sedan finns det dom som klipper i tid och otid och är överpetiga i sin trädgård, fyller Karin i. Ta hellre reda på vilka växter som funkar tillsammans i rabatten och vilken jordmån de kräver. Sedan sköter det mesta sig själv, nästan i alla fall. Om inte annat så ska vi ha en kurs om trädgårdsplanering och perenna växter den 25/26 oktober. Det går bra att höra av sig om man är intresserad.

– Vi brukar kalla oss ”Din perenna trädgårdshjälp”, säger Malin. Just perenna växter (fleråriga) är vår starka sida och vi sköter trädgården till en hel del sommargäster. Vi gör så även till en del företag bl.a. Ystad Saltsjöbad och Kockska Gården.

Hemma i Karins trädgård | : Stefan Persson

Hemma i Karins trädgård | : Stefan Persson

Deras lugnaste månad är faktiskt juli. Lite förvånad blir jag allt, men det visar sig vara väldigt logiskt. Många har semester då och får tid över och sommargästerna är sin egen perenna trädgårdshjälp.

Absolut värst, när telefonen nästan börjar glöda, är det på våren. Alla ska ha hjälp samtidigt trots att säsongen nästan är året runt härnere i Skåne. Men jag förstår folk för jag är likadan själv.

Efter vintern är man som en kalv på grönbete och ivrar efter att få allting gjort som tänkts ut under de mörka månaderna. Men man kan faktiskt så gräs i november med bra resultat, för så länge det går att räfsa i jorden så går det att så.

Plattläggning behöver inte heller det vara det första som görs till våren. Varför inte göra det nu till hösten? Så är det klappat och klart till det första utefikat framåt vårkanten. Om man inte ”gitter” själv eller har kunskapen till det så finns experthjälp att få.

MaKalösa Trädgårdar är en sådan hjälp och banne mig om inte latmasken börjar komma smygande. Det känns i alla fall väldigt frestande och tjejerna behöver inte komma trallande bara de har med sig sitt glada humör.

Vilket jag är övertygad om att de har, för de ser det mesta positivt. Inga hinder bara möjligheter.

OBS! Redigerad och återutgiven artikel från tidningen ”Lev Livet på Österlen” / september 2008.

Här är en aktuell länk till MaKalösa

Sedan några år tillbaka finns nu MaKalösa Trädgårdar i en egen butik i Simrishamn.
Bookmark and Share
 
 
Om Simrishamnsbladet
Om Copyright
Sidfot kolumn 3

[redigera innehåll från kontrollpanelen]

Sidfot kolumn 4

[redigera innehåll från kontrollpanelen]