Tisdag, 16 juli, 2024 | Dagens namn är: Reinhold, Reine |
 
 

Två matcher på menyn

Det vankades två matcher på kvällsmenyn, varav den ena var ett hett Skånederby och den andra var toppen mot botten i franska Ligue 1 med en viss skånsk anknytning. Tänker då givetvis på Zlatan Ibrahimović i topplaget PSG.

Malmö FF spelade bort Helsingborgs IF

Inför ett fullsatt Olympia (16 300) i Helsingborg hade förväntningarna skruvats upp till max. Det var ju inte enbart ett derby vilket som helst, det var ju dessutom en oerhört viktig match i det pågående guldracet med fyra lag inblandade.

Tyvärr för alla HIF-fans så var MFF det bättre laget. De rullade boll bättre och skapade därigenom vassare chanser på egen hand än vad de röd/blå förmådde.

Men det är inte alltid ett bättre passningsspel och en förmåga att hålla bollen inom laget leder till segrar. Men i går räckte det till och segern var fullt rättvis. Det kunde faktiskt blivit än värre för HIF.

Men HIF är definitivt inte bortspelade från guldracet. Det är fem omgångar kvar och mycket kan fortfarande hända. Sex poäng efter MFF med femton poäng kvar att spela om. Större under har skett.

Matchens första mål

HIF-backen Peter Larsson räddar ett volleyskott från Emil Forsberg på mållinjen i matchminut 23 efter ett snyggt MFF-anfall. I den 38:de var det så dags efter ännu en snygg MFF upprullning då Hamad spelade över till Molins som skjuter ett lågt skott i Hanssons högra hörn. Det blir en retur och fram stormar Erik Friberg och smäller in returen utan pardon.

Magnus Erikssons kväll
Magnus Eriksson i den himmelsblå.

Magnus Eriksson i himmelsblått.

Magnus Eriksson måste vara det bästa offensiva nyförvärv som MFF har gjort på mången god dag. Denne 23-åring med AIK som moderklubb, dock utan att få några minuters allsvenskt spel, har nu 9 mål och 12 assist i årets allsvenska och är hypervass med sin speed och tuffhet.

I går kväll ”dödade” han matchen i andra halvlek efter att HIF haft en tiominuters period med bra tryck på ”di blåes” planhalva.

Eriksson ryckte fram i den 67:de matchminuten på vänsterkanten, slog en stenhård passning som skar rakt igenom HIF-försvaret (svårt för mv Hansson) och som Guillermo Molins enkelt kunde stöta in från nära håll vid bortre stolpen.

Sedan såg han definitivt till att stänga matchen i 83:de med en kanon ribba in vid bortre krysset. Nertagning på bröstet i högerinnerposition och pang! en rackarökare med vänstern som målvakten Pär Hansson bara kunde beundra på sin väg in.

Spelare som dissas

Man kan fråga sig hur scoutingen fungerar i den belgiska klubben Gent som köpte loss honom från Åtvidaberg sommaren 2012. Han fick en halv säsong och sammalagt 167 minuters spel! Det är inte ens två hela matcher.

Tyvärr har vi här i Sverige en förmåga att dissa våra inhemska spelare i jämförelse med utländska spelare i olika proffsligor. Har alltid varit så. Nu pratar jag alltså om enskilda spelare och inte hela lag.

Trots detta har Sverige deltagit i fler slutspel de senaste fem EM/VM slutspelen än t.ex. Belgien. 7 – 4 i svensk favör räknat sedan VM-94 i USA och EM 1996 i England.

Det var då EM-slutspelet började med sexton slutspelslag i fyra grupper. Belgien fick dessutom ett slutspel på köpet eftersom man hade delat värdskap med Holland år 2000.

Spelare som inte dissas

Vad hade det månde blivit av Zlatan Ibrahimović om inte Roland Andersson hade gett honom chansen den där gången för länge sedan (1999). Han hade kanske inte gjort den snygga framspelningen i går kväll till Edison Cavani som innebar matchens enda mål.

Han hade kanske misströstat och härjat i Malmös småklubbsfotboll. Det får vi aldrig reda på, men allting går så mycket lättare när du känner att du har tränarens och lagkamraternas förtroende.

Allsvenska stjärnor

Det finns guldkorn i vår inhemska liga som skulle klara sig bra internationellt om de fick förtroendet. Men det handlar just om detta. Att få tränarens/coachens förtroende. Att få misslyckas några gånger för att sedermera kunna lyckas.

Så om Erik Hamrén verkligen vill ha ytterbackar med bra offensiva kvaliteter, så ring genast Miiko Albornoz och fixa svenskt medborgarskap till brassen Ricardinho. Omedelbums.

Om han dessutom har mittbacksproblem så ge Pontus Jansson chansen. Outstanding i går. Men det blir kanske för mycket himmelsblått för göteborgaren Hamrén.

Botten mot toppen i Ligue 1

Den andra matchen på menyn i går var alltså den som Cavani avgjorde på en briljant framspelning av Zlatan. Nästjumbon Valenciennes mot topplaget Paris Saint-Germain kunde ju bara sluta på ett sätt. Eller?

Nja, det var ett håglöst PSG som kom ut till den här matchen och faktiskt kom undan med blotta förskräckelsen. Oavgjort fanns inom räckhåll för Valenciennes, men kunnandet i de avgörande momenten räckte nog inte till helt enkelt.

För chanser saknades inte på ”Stade du Hainaut” för hemmalaget VAFC. Dock utan att sätta PSG-målvakten Salvatore Sirigu på några större prov. Det var det där sista lilla, men viktiga, avgörandet som saknades.

Förstår inte
Edison Cavani

Här i Napoli-tröjan

Personligen tycker jag att Laurent Blanc ska överge sin 4-3-3 modell och jag tror att medhåll finns att hämta av Edison Cavani (bilden). Förmodligen också av Zlatan.

Förstår inte vitsen med att köpa den gångna säsongens Serie A skyttekung och placera honom som högerbreddare. Fortsätt så och Cavani börjar snart längta tillbaka till Napoli.

Zlatan har aldrig, i mitt tycke, fungerat speciellt bra i ett tremanna-anfall. För många lekkamrater på samma bakgård. Därmed inte sagt att han ska göra allting själv. Tvärtom.

Hans storhet fick vi bevis på vid målet i går och det är precis så samarbetet ska vara mellan Cavani och Zlatan. Men det är en omöjlighet med nuvarande uppställning.

Två centrala toppar

Sätt speedkulan Lavezzi på vänsterkanten och Pastore på högerkanten och låt Zlatan och Cavani finna varandra därframme, vilket de kommer att göra mer och mer framöver, om de får chansen. 4-4-2 om man tvunget ska ha en sifferkombination.

Det var så målet mot Valenciennes kom till, med Ibra och Cavani centralt och båda två är vana vid de positionerna. Cavani ska bara ligga på topp och hugga med Zlatan snett bakom som understöd.

Tror inte Zlatan bryr sig ett dugg om en eventuell ny skytteligatitel att ställa i prisskåpet. Bara laget får den framgång de har potential till.

Nu vilade Laurent Blanc visserligen flera spelare. Båda ytterbackarna Maxwell och Van der Wiel vilade och med Thiago Silva skadad och Alex som utgick i paus, så var det en helt ny fyrbackslinje i andra halvlek jämfört med tidigare. Även Thiago Motta satt på bänken, men kom in i slutet.

Bästa matchen?

Med skånederbyt på näthinnan så blev den här Ligue 1 matchen en sömnig tillställning. Med ett mål på tilläggstid i första halvlek och inget Ibracadabra att rapportera om så överglänste HIF – MFF klart Valenciennes – Paris Saint-Germain. Allsvenskan behöver absolut inte skämmas när den levererar matcher som den i går.

Ligue 1 däremot behöver inga matcher av den här kalibern. Sömnigt, slött och ointresserat av det välbetalda topplaget och oförmåga, oskicklighet (det är bara att välja) att göra mål av bottenlaget.

Allsvenskan – Franska Ligan 1 – 0.

Bookmark and Share
 
 
Om Simrishamnsbladet
Om Copyright
Sidfot kolumn 3

[redigera innehåll från kontrollpanelen]

Sidfot kolumn 4

[redigera innehåll från kontrollpanelen]