Torsdag, 25 juli, 2024 | Dagens namn är: Jakob |
 
 

Tio nio på de tre senaste

Ja, så ser det ut för det svenska fotbollslandslaget1 om man inte räknar med januaritrippen till Thailand. Det laget var väl närmast att betrakta som ett B-lag med flera unga lovande spelare.

Matchen igår mot Argentina, rankade trea i världen just nu, var väl ingen större match. Det brukar sällan de här ”träningslandskamperna” vara.
De matcherna saknar oftast den där nerven som kval- och slutspelsmatcher har, den där underbara känslan av att nu jävlar så smäller det.

Förlusten med 2 – 3 är inte mycket att säga om. Argentina har ett fantastiskt lag och jag undrar om de inte rentav är världens bästa lag just nu.
Den argentinska offensiven är sylvass när de växlar ”Trabant-lunken” mot den mer explosiva ”Ferrari F138” speeden. Med en sådan offensiv kvintett som Sergio Agüero (Man City), Lionel Messi och Javier Mascherano (Barcelona), Gonzalo Higuaín och Angel Di María (Real Madrid) så är en sådan explosiv växling inte förvånande.

Det fick Sverige erfara i går kväll. 0 – 1 för svenskarna redan efter två minuter när Trabanten växlade upp till Ferrari-läge och svenskarna inte hann med där nere i sin folkavagnsbubbla. Mikael Lustig förmådde inte växla upp folkavagnen tillräckligt mycket för att hinna styra ut Higuaín’s skott till hörna, utan det blev ett snöpligt självmål.

Mittbacken och Landskrona-fostrade Jonas Olsson (West Brom) fick sedan efter sjutton minuters spel äran att få göra sitt första landslagsmål. Med en kraftull nick såg han till att det blev match i några minuter. Men ingen glädje varar för evigt sägs det.

Två snabba mål på fyra minuter avgjorde mötet. Först var det Agüero som retfullt enkelt chippade bollen över en utrusande Andreas Isaksson (varför vara den som ”säljer” sig först Isak?).
Sedan sköt Messi ett hårt skott strax utanför straffområdet, Isaksson gjorde en bra räddning men tyvärr gick returen rakt ut till en fristående Higuaín som enkelt kunde rulla in bollen i öppet mål.

Fyra mål på tjugofem minuter och resten blev, i min mun, en enda lång gäspning med de bollskickliga argentinarna rullandes boll likt Barcelonas tic-tac-toe spel på mittfältet.
Man ville liksom säga till dem att ”ja, ja, ja, vi vet att ni är skickliga passningsspelare, men gör något annat ibland. Ni tröttar ju ut svenskarna och mig med.

Men visst är det effektivt. Det vet alla som själv spelat fotboll. Det är fan så mycket roligare att spela när alla i laget blir involverade och motståndarna får springa sig trötta. Och tvärtom. Att ibland inte få ”låna” bollen är förbannat jobbigt, både kroppsligt och mentalt. Fråga Källström efter gårdagsmatchen.

Bäst i Sverige var, stundtals åtminstone, var nog vänsterkantens båda Helsingborgsfostrade Alexander Kačaniklić och Martin Olsson. Det var också de som kunde mäta sig med argentinarna ifråga om snabbhet. Vilket är livsviktigt i dagens fotboll.

Det sista som hände i matchen vann Sverige i alla fall. De blågula fick frispark utanför straffområdet och den tog inbytte Rasmus Elm hand om. Med en riktig kanon fick han sätta punkt för matchen och för mig.
I dubbel bemärkelse.


1Sverige har mött i tur och ordning tre av världens topp-6 rankade länder (just nu) på sina tre senaste matcher (Thailand-turnén borträknad).

Tyskland(2:a)Sverige 4 – 4, SverigeEngland(6:a) 4 – 2 och SverigeArgentina(3:a) 2 – 3.

Tammefan inte dåligt att ändå ha +1 i målskillnad och raden 1 Vin – 1 Oav – 1 För. Och detta för att ha glänst i en halvlek (Tyskland i Berlin) och med en spelare (Zlatan mot England).

Fifa:s världsranking bygger på landskamper och kval- och mästerskapsmatcher. Kan därför uppfattas som lite missvisande. Så det är både på gott och ont att möta världslag i vänskapslandskamper.
Du risker att rasa på rankingen och hamna i lägre seedningsgrupper i VM-kval och eventuella slutspel. Men du får i gengäld möta många av världens bästa spelare.

FIFA:s ranking i januari 2013;

Pos Land Poäng  +/-
1 Spanien 1606 0
2 Tyskland 1437 0
3 Argentina 1290 0
4 Italien 1165 0
5 Colombia 1164 0
6 England 1151 0
7 Portugal 1144 0
8 Holland 1124 0
9 Ryssland 1070 0
10 Kroatien 1064 0
11 Grekland 1033 0
12 Ecuador 1007 +1
13 Schweiz 1004 -1
14 Elfenbenskusten 996 0
15 Mexico 994 0
16 Uruguay 975 0
17 Frankrike 949 0
18 Brasilien 946 0
19 Sverige 870 +1
20 Belgien 868 +1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bookmark and Share
 
 
Om Simrishamnsbladet
Om Copyright
Sidfot kolumn 3

[redigera innehåll från kontrollpanelen]

Sidfot kolumn 4

[redigera innehåll från kontrollpanelen]