Fredag, 14 juni, 2024 | Dagens namn är: Håkan, Hakon |
 
 

FIFA Ballon d’Or 2014

Den årliga FIFA Ballon d’Or galan kommer att hållas den 12 januari 2015 i Kongresshaus, Zurich. Fyra svenskar är nominerade som kandidater i år. En av dem är även nominerad i klassen årets mål. Det är givetvis klackspecialisten Zlatan Ibrahimović. Men det är inte om svenskarna det här ska handla om.

Hört talas om irländska fotbollsspelaren Stephanie Roche i irländska Peamount United? Inte? Hon är nämligen nominerad som en av tio till årets mål 2014, FIFA Puskás Award. Vilket sällskap tjejen är i. Vad sägs om Zlatan, James, Diego Costa och van Persie t.ex.

Men vilket oerhört vackert mål hon gjorde. Någon som säger att damfotbollen inte utvecklats? Kolla då in hennes briljanta teknik när hon både kollrar bort en försvarare och drar en volley med vänstern.

Stephanie Roche| :The Irish Time

Stephanie Roche| :The Irish Time

Vilken tur att hemmalaget Wexford Youths filmade matchen för göra en videoanalys senare.

Managern Eileen Gleeson frågade om hon kunde få ut den i efterhand, vilket hon fick och ett par dagar senare klippte hon ut målet och la upp det på Youtube.

Sedan var karusellen igång. Kvaliteten på filmen må vara av det sämre slaget, men det hindrade inte storstjärnor som Gary Lineker, Rio Ferdinand och Matthew Le Tissier att promota för målet.

I den första vändan nådde klippet ca 20 000 visningar. Men när ”herrstjärnorna” satte igång snacket om det fantastiska målet, så började två miljonerstrecket närma sig, två och en halv och … sportjournalister började skriva om det.

– Det blev helt galet. Folk ute på stan började känna igen mig. Det skrevs på Twitter och Facebook och jag blev inbjuden till en massa tv-program, säger Stephanie Roche.

Den 1 december kungör FIFA vilka tre mål som går vidare till den stora galan Ballon d’Or i januari. Kommer du ihåg vem som fick priset 2013?

Sverige – England på Friends Arena? Invigningsmatch? Det fjärde målet? Nähä, du är alltså en av de där Zlatanhatarna. Men du måste medge att ¹ bicicletan som Zlatan Ibrahimović gjorde var grandios. Det tyckte åtminstone övriga världen.

Den brittiska tidningen The Guardian gjorde en läsaromröstning om vilket mål som borde vinna 2014 Puskás Award. Så här tyckte läsarna:

23% Robin van Persie, NED Spanien vs Nederländerna
21% Stephanie Roche, IRL Wexford Youths vs Peamount United
16% James Rodríguez, COL Colombia vs Uruguay
12% Tim Cahill, AUS Australien vs Holland
12% Pajtim Kasami, SUI Crystal Palace vs Fulham
9% Zlatan Ibrahimovic, SWE Paris Saint-Germain vs Bastia
2% Diego Costa, ESP Atletico Madrid vs Getafe
2% Marco Fabian, MEX Cruz Azul vs Puebla
1% Hisato Sato, JPN Sanfrece Hiroshima vs Kawasaki Frontale
1% Camilo Sanvezzo, BRA Vancouver Whitecaps vs Portland Timbers

Vill du se Stephanies mål plus de andra nio nominerade målen kan du klicka här.

Det är garanterat tio extremt läckra mål från olika nivåer. Bl.a. VM 2014 i Brasilien, La Liga, Premier League, Ligue 1, Major League Soccer och så då damligan Bus Eireann National League.

De fyra svenska kandidaterna i år är Zlatan Ibrahimović (årets spelare – årets mål), Lotta Schelin (årets spelare), Nilla Fischer (årets spelare) och Pia Sundhage (årets coach – dam).

Den 1 december bantas kandidaterna ner till tre i varje kategori, som sedan presenteras på Ballon d’Or galan den 12 januari.

Det är de här kategorierna som det handlar om:
FIFA Ballon d’Or
FIFA Women’s World Player of the Year
FIFA Men’s Football Coach of the Year
FIFA Women’s Football Coach of the Year
FIFA Presidential Award
FIFA Fair Play Award
FIFA Puskas Award (Målet måste vara gjort mellan 3 Oktober 2013 – 26 September 2014.)
FIFA/FIFPro World XI (Årets bästa startelva) Förra årets startelva: Manuel Neuer – Dani Alves, Thiago Silva, Sergio Ramos, Philipp Lahm – Franck Ribery, Xavi Hernandez, Andres Iniesta – Lionel Messi, Zlatan Ibrahimovic and Cristiano Ronaldo.

Vill du se alla kandidaterna som finns med i de olika kategorierna klickar du här och scrollar ner till Awards.

¹ Han anses som den första bicicleta-mannen inom fotbollen:

Ramón Unzaga, var född i Bilbao, Spanien men flyttade 1906 som tolvåring med sin familj till Talcahuano i Chile. Som artonåring 1912 imponerade Unzaga med sitt fotbollskunnande och fick kontrakt med Club Atlético y de Fútbol Estrella de Mar of Talcahuano. Han bytte nationalitet och blev chilenare. Unzaga spelade Copa America 1916 och 1920 för Chile.

Bicicleta är det spanska och portugisiska ordet för cykel. Sedan har vi i vanlig ordning för-engelskat ordet till bicykleta (bicycle).

Det rätta borde nog vara bicicleta.


Bookmark and Share
 
 
Om Simrishamnsbladet
Om Copyright
Sidfot kolumn 3

[redigera innehåll från kontrollpanelen]

Sidfot kolumn 4

[redigera innehåll från kontrollpanelen]