Fredag, 14 juni, 2024 | Dagens namn är: Håkan, Hakon |
 
 

Vad är 2-4-1-3-4-4-3?

Nä, det är ingen matematiklektion det här. Det är helt enkelt den bästa placeringen något Simrishamnslag har i någon av de sju serier vi deltager i. Allt från division 3 herrar till division 4 damer.

Div 3 Södra Götaland

Tyvärr tappade Österlen FF serieledningen efter förlusten i lördags mot IF Lödde på Skillinge IP. Man tog ledningen med 1 – 0 tio minuter innan paus, men tappade den ganska omgående.

Sedan avgjorde Lödde fem minuter innan slutsignalen och titeln serieledare var ett minne blott. Förlusten med 1 – 2 hemma var blott den tredje i årets serie, men kan komma att bli dyrbar i racet om avancemang till tvåan.

Det är fem omgångar kvar och ÖFF har en ny hemmamatch på lördag mot BK Olympic. En riktig ödesmatch skulle man kunna säga. Det kan bli en oerhört svår nöt att knäcka för ”di vide” vid havet.

Vinst där och det ser ljust ut eftersom man har tre, enligt tabellen, enkla lag att möta. De nuvarande tre sist placerade lagen borde inte ge Österlen FF alltför mycket huvudbry.

Sedan har vi den, förhoppningsvis, grandiosa avslutningen mot IFK Malmö hemma i sista omgången. Med MYCKET folk på plats. Det kan bli en direkt avgörande match om vem som ska vinna serien och vem som ska behöva kvala till tvåan.


Div 5 Östra Skåne

Här hittar vi nykomlingen IFK Simrishamn på en hedrande fjärdeplats. Med chans till en kvalplats för att ta sig upp i fyran. Man har faktiskt ödet helt i egna händer/fötter.

I och för sig fem tuffa matcher kvar, men man är inte beroende av andras resultat. Inte ännu i alla fall. Har elfteplacerade Liga 06 hemma på lördag, vilket kan tyckas enkelt.

Men det är alltid tufft att möta bottenkrigande lag när det börjar närma sig slutet av serien. Sedan har serietvåan Lövestad borta, serietrean Sjöbo hemma och ett tufft kommunderby borta mot Skillinge.

Men bra resultat för IFK:s del i de fyra matcherna skulle innebära ett revanschmöte hemma mot Skurup i sista omgången. Den elfte juni kom den senaste förlusten och det var mot just Skurup.

Efter den matchen hittar vi fyra vinster och två oavgjorda och med en målskillnad på 13 – 3. Imponerande av en nykomling.

Kommunenes övriga två lag i femman, Skillinge IF och Kiviks AIF, kämpar för sin division fem existens i bottenträsket. Mörkast ser det ut för KAIF som ligger sist med fyra poäng upp till nästa lag.

SIF på tionde plats har en oerhört viktig bortamatch på lördag mot Askeröd, som ligger precis före dem med en ynka poäng. Kivik har också bortamatch mot svåra Önneköp som ligger sexa i serien. Sexton poäng före KAIF.


Div 6 Sydöstra Skåne

I sexan har vi kommunens enda serieledare. Det är Hammenhögs IF som kan titulera sig så. Man förlorade borta mot IFK Ystad precis innan sommaruppehållet, men har sedan fyra raka vinster efter omstarten.

Men nu har man en riktig ödesmatch på torsdag borta på Sandskogens IP mot FC Österlen. Den måste vinnas.

Det skiljer två poängen mellan lagen och Österlen har inte alltför tufft restprogram. Vi har även IFK Ystad två poäng bakom HIF och även de har en hyfsad enkel avslutning på serien.

Men vinst för ”de blå” från Hammenhög och det finns möjligheter för spel i femman nästa år. Restprogrammet efter matchen på torsdag ser ut som följer: Ystads IF (h), Vanstads IF (b), Svenstorps IF (h) och Spjutstorps IF (b).

Våra andra fyra lag kämpar i de nedre regionerna. Sämst läge har Gröstorps IF som måste förlita sig på ett mirakel för att slippa division sju spel nästa säsong. Näst sist med åtta poäng upp till nästa lag och med femton poäng kvar att spela om är inget drömläge precis.

Nästa lag på femton poäng är Borrby IF (10:a) och sedan hittar vi Gärsnäs AIS (9:a) och Sankt Olofs IF (8:a) med sexton poäng.

Ett av de lagen kommer förmodligen att få kvala. SOIF och GAIS har sex poäng upp till sjuan Köpingebro och tio poäng upp till Spjutstorp på sjätteplats.


Div 7 Sydöstra Skåne

Återuppståndna Rörums SK har chansen att ta steget upp till sexan omgående efter nystarten. Man avgör sitt eget öde, med start redan nu på lördag med bortamatch mot Sövde IF.

Det skiljer två poäng till Sövdes fördel, men det ska förhoppningsvis RSK ändra på. Gör man det med en vinst så har man stor chans att lägga beslag på åtminstone andraplatsen i serien, vilket berättigar till avancemang utan kval.

Laget förlorade lite överraskande senast mot Hardeberga borta med 1 – 0 och den förlusten kan visa sig kostsam i slutänden. Förlust på lördag innebär med all sannolikhet en kvalplats till sexan.


Div 2 Östra Skåne Damer

Hammenhögs damer inledde serien en aning knackigt. Men det tog sig sa han som hade …..

Laget skrapade ihop fjorton poäng till sommaruppehållet med en oavgjord match (2 – 2) precis innan semestern mot ärkerivalen Sjöbo IF.

Sedan fick man en tuff start efter uppehållet mot serieledarna från Bromölla med en 2 – 5 förlust på Hamondavallen.

Men efter det har det sprutat eld och gnistor om tjejerna som har radat upp fyra raka vinster och med den imponerande målskillnaden 12 – 2.

I 6 – 0 matchen hemma mot Hardeberga BK/Harlösa IF fick vi t.o.m. se en femmålsskytt. Angelica ”Bus” Frid inledde målkalaset, men sedan klev Frida Parkhagen fram och satte fem i rad. Vilket förde henne ett rejält skutt upp i skytteligan.

Man har nu jumbon (Dalby) och nästjumbon (Lunds SK) i de två kommande matcherna och det borde innebära några fler poäng i bagaget och en bibehållen plats i tvåan även nästa säsong.


Div 3 Sydöstra Skåne Damer

Här såg det under vårsäsongen ut som att hemvändande landslagsmeriterade Karolina Westberg skulle bli helt avgörande för Skillnge IF:s framtid. Det började också bra.

Tre vinster och en oavgjord på de fyra första. I den oavgjorda matchen mot Köpingebro hemma hade man ledningen med 2 – 0 men tappar till 2 – 2 de sista tjugo minuterna. Med Karolina i laguppställningen.

Sedan kom en förlust på hemmaplan mot Spjutstorp (0 – 1), även det med Karolina i laguppställningen. Givetvis är det inte Westbergs fel att man tappar poäng på det viset.

Vill bara påvisa att det inte fungerar per automatik bara för man får in en sådan meriterad spelare. Det vore fel av övriga spelare i laget om man inbillar sig detta.

Efter det radade man upp fem raka vinster, med eller utan Karolina Westberg i laget. Man vann t.ex. hemma mot Pandora med 4 – 1 utan Karolina i laget.

I omstarten efter semestern hade man den svåra bortamatchen mot Köpingebro. Laget tar ledningen med 1 – 0 genom Sara Persson, men KIF kvitterar och avgör i den 94:e minuten. Snöpligt.

Nu är det fyra lag som gör upp om en direktplats och en kvalplats till tvåan. Det skiljer två poäng mellan de fyra lagen, med SIF på en fjärdeplats.

Gärsnäs AIS ligger på en sjundeplats i denna tiolagsserie. Man är fyra poäng före Svenstorp som är på kvalplats till fyran. Åker ur serien kommer med all sannolikhet Janstorp och Tomelilla att göra.


Div 4 Sydöstra Skåne Damer

I denna rumphuggna sexlagsserie svarade Rydsgård / Skivarp för en jätteskräll i förra omgången. Man hade tio raka förluster när den första segern kom.

Med 5 – 3 vann man över,hm, vårat Sankt Olofs IF/Kiviks AIF såklart. Var inte den förlusten onödig? Det stod 2 – 2 efter åtta minuters spel. Var det ingen som var vaken? Det var visserligen kl 13:00 en söndag. Men hallå.

Nu är utgångsläget betydligt tuffare för SOIF/KAIF tjejerna att komma tillbaka till trean. Man möter serieledarna Lövestad på Kvarnvallen på lördag, som man visserligen vann mot hemma i våras, men det räknas inte nu.

Sedan har man knepiga Vollsjö (b) 5:a, Blentarp (h) 2:a och Everöd (b) 4:a. I den sista omgången möts Blentarp – Lövestad, vilket kanske kan vara till gagn för Sankt Olofs IF/Kiviks AIF.

Bookmark and Share
 
 
Om Simrishamnsbladet
Om Copyright
Sidfot kolumn 3

[redigera innehåll från kontrollpanelen]

Sidfot kolumn 4

[redigera innehåll från kontrollpanelen]