Lördag, 20 april, 2024 | Dagens namn är: Amalia, Amelie |

Två viktiga bortasegrar

Det blev full pott för kommunens lag i sydöstra femman i går kväll. Två svåra bortamatcher stod på programmet, men av det syntes inget. Inte i Löderup i alla fall.

liga06-hif_img_1752

Tre minuter och 0 - 2 och redan tredje gången HIF-spelarna väntar på avspark.|Foto: Stefan Persson

SB var på plats i Löderup, men hann knappt bänka sig innan målexplosionen startade. 0 – 1 i första minuten av Andreas Ekstrand och 0 – 2 i tredje minuten av lagkapten Johan Sassersson.

Det första efter en nicktouch som Andreas sedan distinkt tryckte upp i nättaket från nära håll och det andra efter en snygg nicklobb av Johan.

Sedan ringde det igen tio minuter senare bakom Liga-keepern. 0 – 3 i trettonde minuten av Mattias ”Olle” Olsson – och även det på en välriktad nick.

Det måste vara gott gry i skallarna på pågarna i Hammenhögs IF.

liga06-hif_img_1756

Mattias "Olle" Olsson, t.höger, jublar efter den osannolika öppningen på matchen.|Foto: Stefan Persson

Tre mål i baken på tretton minuter och Liga 06 var ett chockat lag som inte förmådde resa sig igen.

Ett flertal bra chanser i första halvlek hjälpte inte. De hade bl. a. en jättechans efter en retur där de hade helt öppet mål snett från vänster, men lyckades pricka stolpen.

Ja, det kändes helt enkelt som att det här var kvällen då inget kunde gå fel för HIF. Man höll spelet väl uppe och kämpade och slet för varandra, så som ett lag ska göra.

Det ska väl erkännas att med en sådan inledning så gör man vilka motståndare som helst en aning sämre. Eller kanske två aningar. Men man får inte heller glömma bort att en sådan inledning ska göras också. Hur ofta inträffar det?

liga06-hif_img_1772

Ett väl samlat HIF-försvar som slapp baklängesmål. Den gången.|Foto: Stefan Persson

Andra halvlek startade nästan som den första. Fast man fick vänta några minuter längre. För i den 48:de minuten klappade Pontus Palm till med högerdojan på halvvolley och bollen susade in i nätmaskorna med expressfart och allt det mod som Liga-spelarna säkerligen hade försökt anamma i pausen – rann av dem som ett vattenfall.

HIF hade också en jättechans till 0 – 5 i 50:de minuten och en bra frispark av Johan Sassersson en kvart senare innan de i den 76:e minuten fick sitt femte mål, en aning turligt, genom Andreas Ekstrand som således inledde och avslutade HIF:s målkavalkad.

Det var en mycket nöjd Magnus Knast, tränare i HIF, som mötte upp efter matchen.

magnus-knast_img_1779

En glad tränare är en bra tränare?|Foto: Stefan Persson

– Jag kan inte vara annat. En på förhand svår bortamatch och vi vinner med 5 – 2. Men vi vann här förra året också så det verkar vara lite av en lyckoarena för oss.

Vad kände du när ni ledde med 3 – 0 redan efter en kvart?

– Jag tänkte mest på att vi ibland har gått ner i spelkvalite när vi har haft ledningen och försökte elda på grabbarna så de aldrig slappnade av, vilket de inte gjorde heller. Inte förrän lite på slutet. Hela laget ska ha beröm för sitt slit och det känns riktigt skönt med den här trepoängaren.

Man ser på Magnus att han är stolt över vad de har presterat och det ska han vara också. Hur ofta åker man till bortamatch och har ledningen med 5 – 0 tills den 78:e minuten. Då får Liga sitt första mål och av bara farten ett till i den 85:e. Synd kanske om Daniel Andersson som inte fick hålla nollan, men det kommer matcher när det behövs bättre.

Vad tror du om serien nu när det har spelats drygt en tredjedel?

– Det känns som att den är väldigt jämn. Det är än så länge Sjöbo som har lite försprång, men vi övriga slår varandra till höger och vänster. Så man kan lika gärna hamna elva som tvåa eller trea. Nu har vi hemmamatch på lördag mot IFK Ystad och den måste vi bara vinna. Då är vi bra med i racet.

Det är bara att hålla med och kan de hålla den här nivån så blir de farliga för vilket lag som helst. Nu har HIF två hemmamatcher på raken mot de båda Ystadslagen, den andra och tolfte juni, för att sedan komma taggade till årets första kommunderby i Skillinge den sextonde juni.

Ett Skillinge som även de vann den svåra bortamatchen mot Öja FF med 3 – 2. Ett resultat som förde upp nykomlingen på en andraplats i den jämna tabellen. För SIF väntar hemmamatch mot Skivarp den andre juni och bortamatch mot Liga 06 den sjunde juni innan derbyt mot HIF.

Om man fick önska sig något så skulle det ju vara full pott för båda lagen i de två matcherna. Då borde det locka fler än de gamla vanliga trotjänarna till Skillinge IP den sextonde juni. Kan man tycka i alla fall.