Torsdag, 25 juli, 2024 | Dagens namn är: Jakob |
 
 

Strålande valhelg för Simrishamnslagen

Alla lagen vann inte, så strålande var det inte. Men de lag med toppkänning vann sina matcher och fick oväntad hjälp av andra lag. Tänker främst då på Österlen FF och IFK Simrishamn på herrsidan och Sankt Olof/Kivik på damsidan.

Div 3 Södra Götaland

Det blev en spännande väntan på valsöndagen efter att serieledarna IFK Malmö lite oväntat förlorat borta mot Hittarps IF.

Skulle Österlen FF knappa in på IFK i sitt bortamöte mot Staffanstorps GIF och kanske få till stånd en direkt avgörande seriefinal på Skillinge IP i sista omgången?

Svar ja. Trots att man kom i underläge efter tjugo minuter så kvitterade man sju minuter senare och kunde sedan gå ifrån till en 4 – 1 vinst.

Nu är man bara två poäng efter IFK Malmö om en direktplats till division två. ÖFF kan själv styra sitt öde.

Men man MÅSTE börja vinna ”hemma” igen och göra Skillinge IP till sin egen hemmaborg, dit ingen ska komma och försöka ta över.

Börja nu på lördag hemma mot näst-näst jumbon Ekets GOIF och åk sedan till Ulkavallen och mötet med nästjumbon Borstahusens BK nästa lördag och visa var skåpet ska stå.

Gör ni det så har vi en häftig seriefinal att se fram emot den 5 oktober. Tror inte IFK Malmö går på fler minor i mötena med Råå och Hyllie.

Då vore det väl tusan om det inte skulle kunna komma åtminstone femhundra till Skillinge IP. När hade kommunen ett lag i division två senast?

Så på med långkalsingarna och fram med vinterjackan och lite stärkande i termosen, som om det vore den värsta bandyfinalen på Studenternas i Uppsala.

Sedan har du inget mer att skylla på om du är fotbollsintresserad. Hjälp nu det riktiga Österlen-laget upp ännu ett steg.

Div 5 Östra Skåne

I femman har IFK Simrishamn också ödet i egna händer och fötter. På lördag väntar en tuff match om en kvalplats till fyran mot Sjöbo IF hemma på Korsavad.

IFK lyckades vinna den svåra bortamatchen senast mot Lövestad, samtidigt som Sjöbo lite överraskande förlorade hemma mot bottenkrigande Blentarp.

Nu står båda lagen på 33 poäng med tre matcher kvar att spela. Sjöbo har lite lättare restprogram än vad IFK har, så det måste bli vinst på lördag.

Efter Sjöbomatchen så har IFK kvar att möta Skillinge IF (b) och Skurups AIF (h). Sjöbo möter Kiviks AIF (h) och Liga 06 (b).

Hur svåra de matcherna kommer att bli, framförallt derbyt mellan SIF och IFK och Sjöbo mot Liga, beror lite grand på läget i tabellen för Skillinge IF (19p) och Liga 06 (20p).

De kämpar om att undvika nedflyttningskval, med allt vad det innebär. De inblandade lagen är, förutom de nämnda, Askeröd (17p), Blentarp (21p) och Charlo (24p).

Tyvärr får Kiviks AIF (10p) försöka börja om i sexan nästa år och SIF löper risken att få göra detsamma. Om man vill undvika detta så måste man börja med att vinna den svåra bortamatchen mot Blentarp på lördag.

Div 6 Sydöstra Skåne

Här har vi fem lag från vår kommun, varav det ser ljust ut för ett av dem men mörkt för de övriga.

Gröstorps IF är klara för nedflyttning till sjuan nästa år efter hemmaförlusten senast mot kommunkollegan Borrby IF.

Den segern för BIF (18p) gjorde att man har häng på Sankt Olofs IF (19p) och Gärsnäs AIS (20p) och Köpingebro IF (22p) för att undvika tiondeplatsen. Vilket innbär ett ovisst nedflyttingskval.

Lite synd bara att tre av våra lag krigar om den platsen. Det medför förmodligen att ett av dem får kvala. Alla tre tar sig inte förbi Köpingebro.

Över till ljuset som trots allt håller på att försvinna. Men bara på morgnar och kvällar. Inte för Hammenhögs pågar som ångar på där uppe i toppen.

Inte en tappad poäng på hela hösten. Sex raka vinster och man får gå tillbaka till matchen mot IFK Ystad borta den 27 juni för att hitta den senaste förlusten.

Det är en av endast två förluster på hela säsongen i serien. Det är just IFK man kämpar med om en direktplats till femman.

På lördag möter man det andra laget man har förlorat mot den här säsongen. HIF förlorade hemma mot Vanstads IF i våras och måste nu ta revansch för detta.

I samma omgång spelar IFK Ystad borta mot Spjutstorps IF och den är inte heller vunnen på förhand. Spjutstorp har en chans att bli fyra och därmed få spela ett uppflyttningskval.

Så det är tuffa bud både i toppen och botten.

Div 7 Sydöstra Skåne

När vi skulle till att fira midsommar var jag helt säker på att återuppståndna Rörums SK skulle spela i sexan nästa år.

För efter sex vinster och en oavgjord på de sju första matcherna, så kom nog midsommarfirandet lite olägligt. Förlust på måndagen därpå mot Smedstorp med 0 – 1 och ett långt sommaruppehåll.

Men så blev det vinst direkt i höstupptakten och jag tänkte att det kanske var precis vad de behövde. En lång vila fär att sedan köra över allt motstånd.

Nope. Så blev det inte. Förlust i de två följande bortamatcherna mot Hardeberga BK och toppkonkurrenten Sövde IF. Att man sedan vann hemma mot Sövestad med 4 – 0 i senaste omgången förändrade inte läget i toppen.

Kvalplatsen till sexan är i alla fall klar för RSK, men för att gå direkt upp är man beroende av andras resultat. Nu har man ett derby mot Baskemölla IF på lördag att se fram emot.

Ett Baske som vann borta mot Glemmingebro IF med 4 – 3 i ett försök att undvika sistaplatsen i den lägsta serien. Ska de sätta käppar i hjulet för RSK?

Div 2 Östra Skåne Damer

I damtvåan har Hammenhögs tjejer gått fram som slåttermaskiner under hösten. De är snäppet bättre än sina herrkolleger.

Man förlorade visserligen höstpremiären hemma mot IFÖ Bromölla, men har sedan radat upp en imponerande svit.

Med sju segrar och målskillnaden 29 – 6 så har man cementerat sin nuvarande fjärdeplats i serien. Synd att man inte inledde lika starkt. Då hade laget garanterat varit med och krigat i toppen.

Här finns inga platser för uppflyttningskval, utan det är två direktplatser till ettan som gäller. Så HIF hamnar på sin fjärdeplats oavsett hur de två avslutande matcherna går.

Men säsongen som helhet måste ingjuta hopp i Hammenhögs IF:s damer inför nästa år. Om alla stannar kvar.

Div 3 Sydöstra Skåne Damer

Här såg det ett tag ut som att Skillinge IF skulle knipa åtminstone platsen för uppflyttingskval. Men undras om inte den snöpliga bortaförlusten mot Köpingebro IF i höstupptakten satte sina spår.

I den viktiga matchen tar man ledningen i den femtonde minuten, men KIF kvitterar och avgör i den 94:e minuten. Ridå ner.

Men de grönvita kommer igen och vinner de två nästföljande matcherna och är med i racet. Sedan kommer nästa förlust, borta mot Spjutstorp, och chansen till avancemang är minimal.

Då ska alla bollar verkligen studsa SIF:s väg. Absolut alla. Men laget har ändå tagit stora kliv sedan förra säsongen.

Kan man kalla de för Westberg-effekten? Laget fick även in den ”gamle” storspelaren Christina Papp, nyss fyllda 40, under augusti månad. Men det ser inte ut att hjälpa ändå.

Derby på fredag mot Gärsnäs AIS som spelar för att undvika ett nedflyttningskval. Laget har visserligen fyra poäng till godo på Svenstorp med två matcher kvar. Men förlust på fredag på Skillinge IP och läget kan ändras drastiskt.

Div 4 Sydöstra Skåne Damer

Här har det studsat Sankt Olofs IF/Kiviks AIF:s väg efter den snöpliga förlusten mot bottengänget Rydsgård/Skivarp. Man reste sig direkt efteråt och vann hemma mot toppkonkurrenten Lövestad med klara 5 – 2. Sedan vann över Vollsjö av bara farten.

Samtidigt visade det sig att Rydsgård/Skivarp förlusten inte var så märklig. De lyckades även vinna över Lövestad borta i förra omgången och hjälpte SOIF/KAIF tjejerna, som därmed parkerar på en direktplats till trean.

Rydsgård/Skivarp måste ha återfått några ”storspelare”. Efter tio raka förluster så möter man de tre topplagen. Två vinster och en 1 – 0 förlust borta mot serieledarna Blentarp tyder på det.

SOIF/KAIF (25p) avslutar med Blentarp (h) och Everöd (b). I den sista omgången möts Blentarp (28p) – Lövestad (23p). Det kan vara en fördel för Sankt Olofs IF/Kiviks om man nu förlorar hemmamötet med Blentarp.

Helt klart är att det blir antingen direktplats eller kvalplats till trean för de rödsvarta tjejerna.

Bookmark and Share
 
 
Om Simrishamnsbladet
Om Copyright
Sidfot kolumn 3

[redigera innehåll från kontrollpanelen]

Sidfot kolumn 4

[redigera innehåll från kontrollpanelen]