Måndag, 15 april, 2024 | Dagens namn är: Olivia, Oliver |
 
 

Österlen FF spelar i tvåan 2015

Det var Galet Fantastiskt i Malmö för knappt fyra dygn sedan när ett FF-lag skrällvann i Champions League. Det var lika Galet Fantastiskt i lilla Skillinge på söndagseftermiddagen när ett annat FF-lag skrällvann div 3 Södra Götaland.

Känslor, lidelse & champagne

Oavsett om det sker inför 20 500 åskådare som i onsdags på Swedbank Arena eller 810 åskådare på pittoreska Skillinge IP (Havsskogsvallen reds. anm.) på söndagen så är det idrotten i ett nötskal.

Det är lika mycket känslor inblandade oavsett, lika mycket lidelse i föreningarna, nästan lika mycket lidelse på åskådarplats, kanske lika mycket champagne att fira seriesegern med och eventuellt lika ledsna förlorare.

Vinnarnas självklara rättighet - Segerchampagne på fotbollsplanen|: Gerd Persson

Vinnarnas självklara rättighet – Segerchampagne på fotbollsplanen.|: Gerd Persson

Men en sak är säker. Du kan aldrig vara säker på någonting förrän du har fakta framför dig. Den här söndagseftermiddagen säger fakta att Österlen FF spelar i division två nästa år.

För två år sedan kvalade man som serietrea bakom Tomelilla till division tre. Det var en lika raffinerad serieavslutning då.

TIF var redan klara seriesegrare men bakom dom så stod det mellan tre lag om en garanterad kvalplats och eventuellt en plats som en av två bästa treor i division fyra.

Hjärtat & lungorna i ÖFF - Lagkapten Jonathan Karlsén|: Gerd Persson

Hjärtat och lungorna i Österlen FF – Lagkapten Jonathan Karlsén.|: Gerd Persson

Bäst läge hade Eslöv med 44 poäng. Tollarp låg trea med 42 och Brantevik/Rörum/Österlen låg fyra med 42 med sämre målskillnad än Tollarp.

Tollarp vann borta och BRÖ FF vann hemma men Eslöv mäktade bara med oavgjort borta mot Åhus Horna. Kvalplatsen var klar. Sedan gick det av bara farten i kvalet till trean.

Alltså spelade man i fyran 2012 och ska nu spela i tvåan 2015. Den högsta divisionen någonsin i klubbens historia. Ett jäkla stort GRATTIS till alla i föreningen.

Man är fortfarande lite tagen efter dramatiken som utspelade sig på planen. Men hela bygden behövde något sådant här.

ÖFF visade att man kan mer än odla äpple och dra upp fisk på Österlen. Man kan spela fotboll också. En vägvinnande fotboll till råga på allt.

Ett stort grattis från politikerna hade inte varit fel. Man knäpper förra ”storlaget” från storstan Malmö på näsan riktigt ordentligt. Behöver inte stå med mössan i hand längre inför ”överhögheten” från storstan.

Händelseförloppet
Den historiska avsparken mot division två|: Gerd Persson

Den historiska avsparken mot division två – drygt nittio minuter senare var det klart.|: Gerd Persson

Matchen började en aning spänt från båda håll. Men så drev Nichlas Schön fram bollen till vänster och sköt ett tungt skott som det blev retur på och Henrik Lundberg kunde slå in returen.

Inte ens en kvart spelad och jublet visste inga gränser på Skillinge IP. Resten av halvleken dominerade IFK bollinnehavet, men ÖFF dominerade med de vassaste chanserna.

Delad fjärdeplats i skytteligan - t.v. Nichlas Schön och t.h. Jim Nylander.|: Gerd Persson

Delad fjärdeplats i skytteligan t.v. Nichlas Schön och Jim Nylander|: Gerd Persson

I pausen somnade nog de vita till, för IFK fick dominera kraftigt och kvitterade också efter en kvarts spel. Sedan böljade det fram och tillbaka, men mest tillbaka för Österlens del.

Men om ÖFF somnade lite i paus så var det precis vad IFK Malmö gjorde de sista femton minuterna. Vet inte om de medvetet ville försvara det oavgjorda resultatet, vilket hade räckt för dem.

Det var ett ordentligt tryck mot IFK:s mål den sista kvarten|: Gerd Persson

Den stora slutforceringen inleddes och belönades senare.|: Gerd Persson

Det blev ett ordentligt tryck mot det gula målet den sista kvarten och med knappt fem minuter kvar av ordinarie tid kunde mittbacken André Lidholm knäa in bollen i tomt mål.

Kan inte låta bli och lida med IFK:s målvakt Daniel Pode. Han missbedömde studsen på en långboll totalt, vilket friställde Lidholm mer eller mindre.

Det historiska målet och bollen. Sparade någon den?|: Gerd Persson

Det historiska målet och bollen. Var det någon som sparade bollen?|: Gerd Persson

Pode var en av de första av planen, säkerligen oerhört besviken, precis som hela det gula gänget. Men de går upp via kval, det är min fasta övertygelse.

Måste dock påpeka att jag är en urusel tippare. Så för deras del ska jag kanske hålla tyst.

Ledsen, hittar inte delete-knappen.

All spänning släpper och det vilda segerjublet bryter ut|: Gerd Persson

All spänning släpper och det vilda segerjublet bryter ut.|: Gerd PerssonBookmark and Share
 
 
Om Simrishamnsbladet
Om Copyright
Sidfot kolumn 3

[redigera innehåll från kontrollpanelen]

Sidfot kolumn 4

[redigera innehåll från kontrollpanelen]