Fredag, 14 juni, 2024 | Dagens namn är: Håkan, Hakon |
 
 

Ömsom vin – ömsom vatten

När det har spelats sex omgångar i de flesta serierna för våra lag, så kan man konstatera att det är med blandade framgångar som lagen presterat. En serie har dock spelat sju omgångar så vi börjar med den.

För Hammenhögs damer går det som tåget, på sommaren. Skillingetjejerna däremot är mer att likna vid ett pågatåg om vintern. Båda lagen spelar i div.3 södra och HIF-tjejerna leder serien med nitton poäng efter sju omgångar. Alltså sex vinster och en oavgjord – väldigt imponerande inledning och den enda lilla plumpen i protokollet kom borta mot Skurup i andra omgången där det blev 1 – 1.

Själv såg jag dem i premiären i det gamla klassiska derbyt mot Skillinge, på hemmaplan, och de imponerade med ett bra passningspel och ett lugn i försvaret som tog udden ur alla försök till anfall från Skillinges sida. De har fem raka vinster och med den imponerande målskillnaden 23 – 5 i dessa matcher. Det lovar gott inför fortsättningen.

hif-sif_001

Här gör Åsa "Mossan" Persson 2 - 0 till Hammenhög i en bra premiärmatch.|Foto: Stefan Persson

Samtidigt vill jag gratulera Skillingetjejerna till årets första poängkap. I den senaste omgången mot Husie på hemmaplan lyckades man spela 1 -1, så nu slipper jag skriva att Simrishamns kommun leder serien hur man än vänder och vrider på det. För nu lämnade SIF över jumboplatsen till Kick från Malmö och förhoppningsvis har marschen upp mot säkrare mark börjat.

Men det ser ut att vara tuffa bud i damtrean i år. Laget som hamnar på åttonde plats får kvala sig kvar och lag 9 -12 åker ur.

HIF-damerna ska till Lund och möta Lunds SK på fredag den 25/5 kl. 19.oo och Skillinge ska nästan göra samma resa på lördagen, de ska till Uppåkra för match kl. 14.oo och förhoppningsvis tar båda lagen poäng med sig hem.

Här återfinner vi laget med ett av de längsta namnen, Brantevik/Rörum/Österlen FF, vilket jag genast förkortar till BRÖ FF. Laget ligger tvåa i tabellen efter fyra vinster, en oavgjord och en förlust.

Förlusten kom i den svåra bortamatchen mot Åhus Horna och den oavgjorda hemma i seriepremiären mot Eslöv. Den såg jag delar av och det var väl ingen höjdarpremiär, men en pinne är bättre än ingen alls.

brant-eslov_001

Visste ser det ut som om Andreas Sasserssons boll är på väg in?|Foto:Stefan Persson

Sedan har det gått desto bättre och på onsdag den 23/5 19.oo är det regionderby i Tomelilla och eftersom de leder serien så är det tillika en tidig seriefinal. Vilken SB givetvis bevakar. Tomelilla har 16p och +14 och BRÖ har 13p och +9 så det krävs sålunda en storseger för att BRÖ ska ta över serieledningen.

Bakom skuggar Åhus Horna med samma poäng som BRÖ men med ett mål sämre målskillnad. Visst, mycet återstår av serien, men ska man vara med och kriga högst upp så går det inte att lämna poänghandikapp i början av säsongen. Så en vinst på onsdag kväll för grabbarna i BRÖ vore finemang.

I den här serien finns bara åtta lag och däribland Hammenhögs andralag, Hammenhög blå, som intar en tredjeplats. Bara en poäng efter Löberöd vilka de ska möta på torsdag, 24/5, på bortaplan och det blir en viktig match för de blå.

Vinst där och siktet kan ställas in på Hardeberga/Harlösa som leder serien för närvarande på tolv poäng. Om laget skulle gå upp så får de hoppas på förstalaget – att de också går upp, för som förening får man inte ha två lag i samma serie.

Medan en del föreningar har svårt att få ihop folk till två seniorlag, så råder det ingen brist på spelare till Hammenghögs damlag.

Sedan stiger vi ner ytterligare ett snäpp och här hittar vi nykomlingen Skillinge IF och fjorårstrean Hammenhögs IF. SIF har överraskat positivt och HIF en aning negativt. Men serien är oerhört jämn och det är bara serieledarna Sjöbo som har ett trepoängs försprång till nästa lag.

Mellan tvåan SIF och sjuan Lunnarp skiljer det två poäng. Sedan ytterligare två poäng ner till niondeplacerade HIF. En vinst eller förlust kan göra stor skillnad i nuläget så vi får hoppas att våra lag kan hålla i och hänga sig kvar i femman.

Själv har jag stuckit ut hakan lite och tippat SIF på kvalplats till fyran med tanke på nyförvärven de har skaffat sig och sättet de spelar boll på. Jag såg bortamatchen mot Blentarp och där imponerade laget stort med sitt passningsspel och framförallt viljan att spela genom mittfältet, vilket mittfältarna säkert är tacksamma för. Då slipper de gå till naprapraten efteråt och få nackspärren fixad.

sif-ifk_001

Hemmapremiären mot IFK Ystad slutade 1 - 1. Det borde nog blivit hemmavinst.|Foto: Stefan Persson

När det gäller att försöka spela via mittfältet så var något som HIF också försökte anamma i den svåra bortamatchen mof Öja. Det ska de ha ros för precis som inställningen på plan för övrigt. En poäng borde belöningen blivit för HIF, men det blev en förlust istället efter ett sömnigt agerande i första minuten då Öja gjorde matchens enda mål.

Båda lagen har hemmamatch på fredag den 25/5 kl. 19.oo och det krävs nog en vinst för Magnus Knasts pågar mot Skivarp, så de inte halkar för långt efter de övriga lagen. SIF måste givetvis också vinna för att haka på kvaltåget som tuffar på uppåt och slippa snegla på kvaltåget som slirar neråt.

Här ställer enbart nio lag upp och tre av dem har dragit ifrån lite. Glädjande nog är St Olof/Kivik ett av de lagen. De ligger för närvarande på kvalplats uppåt, tvåa, och har samma poäng som ledaren Hanaskog, vilka de spelade 0 – 0 borta mot.

Senast så slog de tredjeplacerade Gärds Köpinge hemma med 4 – 2. Gärds Köpinge som dessutom har en match mer spelad än St Olof/Kivik tjejerna. Så det ser onekligen ljust ut för den sammanslagningen. Kom igen, låt klättringen uppåt börja här och nu.

Här har kommunen hela fem lag med så det blir en hel del intressanta kommunderby. Det är bara Gröstorps IF som lyckats hänga på toppen någorlunda. Obesegrade fortfarande och med tre vinster och tre oavgjorda har man bärgat hem tolv poäng, tre efter ledande Önneköp.

Det är detta Önneköp som IFK Simrishamn ska möta i morgon den 22/5 på Korsavad kl. 19.oo och IFK måste nog överträffa sig själva om de vill plocka alla tre poängen. Särskilt om man jämför med senaste matchen mot Smedstorp. Men det hade onekligen varit bra för både IFK själva, GIF och serien om man lyckades med detta.

IFK intar en blygsam niondeplats med fyra inspelade poäng och har kommunkollegorna Gärsnäs AIS och Kiviks AIF precis framför sig. KAIF har fått ihop åtta och GAIS sex poäng. De senare förlorade lite överraskande senaste matchen hemma mot Vanstad med 1 – 2, lite onödigt kan tyckas. Men så är det ibland på den här nivån.

Tyvärr så ligger St Olof IF nere i botten på elfte plats, vilket innebär nerflyttningsplats. Laget har fått ihop en pinne och det var i derbyt mot IFK inne på Korsavad som slutade 2 – 2. SOIF ligger tre poäng efter Vanstad som innehar kvalplatsen.

Här stod Baskemölla IF för årets första skräll när man spelade oavgjort hemma mot hittils obesegrade Janstorp, 3 – 3, vilket är snäppet bättre än vad kollegorna från Borrby IF lyckades med i sin hemmamatch mot samma motstånd (1 – 2).

Annars är det just BIF som ligger i toppen och de tackade nog Baskepågarna i går eftermiddag för insatsen mot Janstorp. Nu är BIF bara en poäng efter som tvåa. Kan de bara få tillgång till alla nyförvärv samtidigt, så är de alldeles för bra för att ligga i sjuan.

Tvåan och trean kvalar och just nu har BIF tre poäng ner till tredjelaget (Glemmingebro) och fem poäng ner till fjärdelaget (Sjöbo FF) så det ser stabilt ut. Minst kval bör det bli för Borrby IF.

Gislövsdals IK ligger femma på sex poäng, med en match mindre spelad, och BaIF ligger åtta med fem poäng. Även de har en match mindre spelad. Så vinst för båda lagen i de matcherna, så ser det lite ljusare ut.

Det är väldigt jämnt efter topplagen i den här serien. Det skiljer tre poäng mellan GIK på femte och Svenstorp som ligger sist på elfte plats. En tröst är ju att ingen åker ur i alla fall.

Bookmark and Share
 
 
Om Simrishamnsbladet
Om Copyright
Sidfot kolumn 3

[redigera innehåll från kontrollpanelen]

Sidfot kolumn 4

[redigera innehåll från kontrollpanelen]