Torsdag, 18 april, 2024 | Dagens namn är: Valdemar, Volmar |

Hett kommunderby i femman

sif-hif_img_2059

Kramkalas och upprinnelsen till HIF:s ledningsmål efter hörna.|Foto: Stefan Persson

Ett gammalt klassikerderby var tillbaka. Det märktes tydligt på …

…publiktillströmningen till Skillinge IP. 122 betalande var säsongsbästa, men med tanke på kvalitén på matchen borde där varit ett par hundra till. Har svårt och tänka mig att det är så få människor runtomkring som är intresserade av nationalsporten fotboll.

Det här var en riktigt bra division fem match som innehöll det mesta. Tre mål, kamp med tillhörande tacklingar och gula kort, skönspel emellanåt och ett och annat misstag. Sist men inte minst, en hel del gliringar från läktarplats till domarna. Precis som i fotbolls-EM borta i Polen och Ukraina. Men trots närheten till planen så spårar det aldrig ur. Låt det så förbli.

Detta var en match med två ansikten – ett grönt i första – och ett blått i andra halvlek. Men trots detta så var det HIF som tog ledningen redan i den andra minuten genom backen Johan Blohmé som efter en hörna stötte in bollen vid bortre stolpen. En drömstart för de blå, men det var en start som konstigt nog kom av sig.

sif-hif_img_2062

Målgöraren Blohmé längst t.v. – t.h. C. Mahan Botto så ”håller” man en stolpe.|Foto: Stefan Persson

Till skillnad mot ett par andra matcher, där HIF fullständigt krossat motståndet i första, så tilläts SIF komma tillbaka i matchen ganska omgående. Förklaringen kan vara så enkel som skillnad på motstånd. Skillinge har ett starkt lag i år. De är bollskickliga och rutinerade och igår drabbades de aldrig av panik trots ett tidigt insläppt mål.

Istället tog de över skeendet i den första halvleken och hade bud på ett par stycken mål till, främst genom William Hagen Goldsworthy som hade ett par gyllene lägen men brände dem. Men kvitteringen skulle komma. Den kom två minuter innan paus genom skicklige och arbetsvillige mittfältaren Markus Nilsson. Ett halvtidsresultat HIF ska vara mest nöjda med, trots den fina inledningen.

sif-hif_img_2094

Bollen från Markus Nilsson på väg över Daniel Andersson och in i bortre gavlen.|Foto: Stefan Persson

I andra halvlek bytte så matchen sakta men säkert skepnad och HIF började ta för sig på ett sätt som antydde ett ledningsmål. Men så tar SIF:s Stefan Pettersson sig igenom HIF-försvaret och in i straffområdet – stöter bollen lite för långt framför sig – målvakten Daniel Andersson kommer ut – Pettersson faller över Andersson när bollen nästan har passerat kortlinjen – straff.

Har sett domare fria för sådant och domare som här – dömer för sådant. För mig var det en fifty-fifty situation och det såg faktiskt ut som om domaren tvekade för en tiondel innan han blåste. Straff blev det och Stefan Pettersson satte den. Men Daniel Andersson var på den borta i sitt högra hörn och hade sånär styrt ut bollen med händerna.

sif-hif_img_2149

Daniel Andersson räddar sånär straffen, men kan inte styra den utanför målet.|Foto: Stefan Persson

Detta hände i den 74:e minuten och sedan radade HIF-spelarna upp mängder med chanser. Man tycker att någon av dem borde resulterat men nej, marginalerna var inte med ”de blå” denna dag. I denna väldigt jämna serie så är varje poäng oerhört viktig. Nu skiljer det fem poäng lagen emellan istället för de två det hade blivit vid ett oavgjort resultat.

Men kan båda lagen hålla en sådan nivå som idag, så kan de mycket väl lägga beslag på båda kvalplatserna till fyran. SIF är där redan och HIF har bara två poäng upp dit. Vinner serien däremot och går upp utan kval gör nog Sjöbo IF. De gav Öja en lektion igår och vann med 5 – 1.

sif-hif_img_2171

Hälften av spelarna i närheten av SIF:s mål. Vanlig bild i andra halvleken.|Foto: Stefan Persson

Det var två ”nöjda” tränare som mötte upp efter matchen. Dock av helt olika anledningar. Den ene var nöjd med resultatet men inte spelet och den andre var nöjd med spelet men inte resultatet. Inte så svårt att gissa vem som var vad. Båda två var dock överens om att ett oavgjort resultat hade varit mest rättvist.

Patrik Magnusson, Skillinges tränare, var så klart nöjd med resultatet:

– Vi kommer tillbaka bra efter deras tidiga ledningsmål och spelar en bra fotboll och hade mycket väl kunnat ha en tvåmålsledning i paus. Då hade kanske matchen blivit annorlunda. Men i andra så började vi konstra till allting och ingen rörde sig och ville ha boll och då blir det svårt att få till någonting. Samtidigt måste jag ge HIF en eloge, de var riktigt bra och gjorde det svårt för oss.

På frågan om han ändå tyckte att någon stack ut mer än någon annan svarade han:

– Det var en laginsats så hela kollektivet ska ha beröm, men om jag måste välja någon så fär det bli Ola Wirén som var klockren i sitt agerande. Vi får vara glada för vinsten för om sanningen ska fram så hade nog oavgjort varit mest rättvist.

Det tyckte Magnus Knast i Hammenhög också. Han var den som var mest nöjd med spelet av de två:

– Ja, framförallt i den andra halvleken. I första skapar vi inte mycket och jag är väldigt nöjd med 1 – 1 i halvtid. Men sedan tycker jag att vi tar över mer och mer i den andra halvleken och hade gjort oss förtjänta av ett oavgjort resultat. Så spelet blev bättre och bättre men inte resultatet.