Torsdag, 25 juli, 2024 | Dagens namn är: Jakob |
 
 

Fågel, fisk eller mittemellan

I går, söndag, avslutades årets lokala fotbollsserier. Med väldigt blandade resultat för våra Simrishamnslag. Tyvärr måste jag konstatera att sämst gick det för damlagen. Två degraderingar, ett återkval och ett lag mittemellan.

Förmodligen har nedflyttningarna att göra med damernas serieomläggning inför den här säsongen. För både Hammenhögs IF och Sankt Olofs IF/Kiviks AIF gick upp två divisioner tack vare sina seriesegrar i höstas och det blev nog en för mycket.

div 1 Södra Götaland dam

HIF-tjejerna har inte haft en speciellt rolig säsong sett till resultaten. Förhoppningsvis har de inte deppat ihop fullständigt med endast en inspelad poäng.

Såg premiärmatchen mot Rödeby i april på hemmaplan och det var en match jag tycker att HIF borde ha fått minst en poäng i, kanske två.

Istället blev det en snöplig 1 – 2 förlust som följdes upp med en klar 5 – 0 förlust borta mot Halmia och sedan ytterligare en 1 – 2 förlust hemma mot Glimåkra.

En psykologiskt jobbig inledning för vem som helst, men speciellt för en nykomling. De brukar åtminstone ”spralla” rätt så bra i början. Den branta uppförsbacken med ett sådant divisionshopp blev än brantare och jobbigare.

Nästa år i division två kan bli desto roligare och är kanske för närvarande en mer passande nivå.

div 5 Sydöstra Skåne herr

Nä, det är ingen upprepning av mig men här hittar vi ytterligare en ”fisk” från Hammenhög. HIF:s herrlag gör som damerna och kliver ner en division, vilket jag tycker är oerhört tråkigt och inget man kunde förutspå i våras.

Det började med en 1 – 2 förlust i ett hett, tufft kommunderby mot Skillinge på bortaplan i april och slutade i går med ytterligare en uddamålsförlust på bortaplan mot Brösarp med 4 – 3.

I de nio första omgångarna slutade HIF:s matcher antingen oavgjort eller med en vinst/förlust med uddamålet. I sammanlagt 17 av de 22 omgångarna var det likadant.

Inte så konstigt att degraderingen blev ett faktum för ett tag sedan. Men ner och vänd i sexan så vi får tillbaka de heta derbyna mellan Skillinge och Hammenhög. De behövs.

Skillinge IF hamnade i år ”mittemellan” och inte som jag ett tag trodde ett kvallag för fyran. Kanske till och med skulle kunna utmana Lunnarp om seriesegern.

SIF har kommunens finaste (förutom ”korvaluan in natura”)och vackraste anläggning som jag personligen kallar för ”Havsskogsvallen”. Håll med om att IP låter tråkigt. Eller hur? Hursomhelst så är arenan värd ett lag högre upp i seriesystemet än div 5.

Men nu är det ju inte så det fungerar utan det ska avgöras ute på ”det gröna fältet”, gärna med några schackgenier vid rodret. Det är nog inget fel på de kunskaperna hos varken Marcus Svensson eller Jens Ask.

Men om man som lag leder serien över sommaruppehållet, låt vara med en match mer spelad, så är det för mig en gåta hur spelare kan utebli från träningar så att laget emellanåt knappt kan hålla en funktionsduglig träning. Obegripligt.

Titta på den här stastiken. 26 poäng efter 13 omgångar och serieledning. Sedan kommer skräckhösten med två inspelade poäng från omgång 14 t.o.m. omgång 20. Två av 21 möjliga. Klart som sillaspad att tåget åker ifrån en då.

Om det sedan beror på dåliga träningar eller skador eller annat är något som föreningen måste utvärdera själva. Men något konstigt är det, för vi hade ett liknande scenario förra året.

Nu blev det ändå en fin avslutning med två segrar och kanske något att bygga på till nästa år. Det är det sista man minns sägs det ju.

div 7 Sydöstra Skåne herr

Här återfinns en av kommunens två guldfåglar (den andra är ju Kiviks AIF). Vi får säga grattis till Sankt Olofs IF som såg till att sejouren i sjuan bara blev ettårig.

Man såg till att inte darra på manschetten i sista omgången, utan kunde säkert vinna över Vollsjö på bortaplan med klara 5 – 0 och bärga seriesegern. Då spelade det ingen roll vad Svenstorp hittade på i sin match.

Men båda lagen avancerar i seriesystemet och för Sankt Olofs del blev det klart i förra omgången när man besegrade Skivarp hemma med 5 – 3. Undras just om seriesegern firades i går. En söndagskväll. 😉

De andra två lagen i serien förde en rätt så blygsam tillvaro i tabellen. Baskemölla IF slutade sist på tionde plats och Gisövsdal IK slutade på en åttondeplats.

Räknar dock inte in Baskemölla bland fiskarna eftersom man inte trillar ut ur sjuan. Seriesystemets lägsta division på herrsidan och fyran är numera den lägsta på damsidan.

div 3 Sydöstra Skåne dam

Här hittar vi den tredje fisken i form av Sankt Olofs IF/Kiviks AIF:s damlag som nästa år får börja om i fyran. Det blev nog för dem, som nämnts idigare, ett alldeles för stort kliv att ta. Två divisioner i ett enda långt sjumilakliv.

Hoppas de kommer igen nästa säsong vilket man nästan med säkerhet kan säga att Skillinge IF:s damer gör. De hamnade på åttondeplatsen som innebar ett återkval till trean och detta inleddes i går.

Med säkra 6 – 1 borta mot Åhus IF så ska det till en kollektiv kollaps, modell gigantisk, för att SIF ska åka ner i fyran. Det hela avgörs på söndag den 13 oktober kl. 14:00 på ”Havsskogsvallen” i Skillinge.

div 4 Sydöstra Skåne dam

I lägsta damserien så hade Gärsnäs AIS chansen att få spela kval för avancemang till trean. Men för att den möjligheten skulle bli verklighet, så hade det behövts en vinst i sista omgången hemma mot gästande Svenstorp.

Tyvärr var gästerna ofina nog att vinna med 1 – 0. Målet gjordes i den tionde minuten redan, så det fanns gott om tid att vända på steken. Men det lyckades tyvärr inte tjejerna mäkta med.

Så Gärsnäs-tjejerna får inrikta sig på derbymatcher mot Sankt Olof/Kivik nästa säsong.

De serier som inte redovisas här spelade i lördags och om dem kan du läsa här.

Slutsummering 2013

Två fåglar som lyfter: Kiviks AIF herr och Sankt Olofs IF herr.

Två som kvalar för att lyfta: IFK Simrishamn herr och Gärsnäs AIS herr.

Flera mittemellan: Österlens FF herr, Skillnge IF herr, Borrby IF herr och Gärsnäs AIS dam.

Några som nästan simmar på botten: Skillinge IF dam, Gröstorps IF herr och Gislövsdals IK herr.

Några som simmar på botten: Hammenhögs IF dam, Hammenhögs IF herr och Sankt Olofs IF/Kiviks AIF dam.

Ett som simmar obevekligt längst ner: Baskemölla IF.

Detta får väl ändå anses som godkänt för en kommun av Simrishamns storlek. Just nu saknas ett herrlag i fyran, trots allt.

Sedan får vi önska alla som kvalar för upp – eller nedflyttning lycka till.

Bookmark and Share
 
 
Om Simrishamnsbladet
Om Copyright
Sidfot kolumn 3

[redigera innehåll från kontrollpanelen]

Sidfot kolumn 4

[redigera innehåll från kontrollpanelen]