Fredag, 29 mars, 2024 | Dagens namn är: Jonas, Jens |

Blandad utdelning för Simrishamnslagen i helgen

Tio av femton lag var i farten i helgen, räknat från fredagskvällen. En vinst, fyra oavgjorda och fem förluster är inget bländande resultat för Simrishamnslagen.

Div 6 Sydöstra Skåne

Vinsten stod Hammenhögs herrar för i sexan. Man slog Köpingebro hemma med 2 – 1 och hakade på i den jämna toppstriden.

HIF kom i underläge i den trettiofemte matchminuten, men Mattias Olsson kvitterade fyra minuter senare.

Tre minuter in i andra halvlek gav Martin Ahl ”de blå” ledningen med 2 – 1. En ledning man sedan aldrig släppte.

Det skiljer en poäng mellan IFK Ystad, FC Österlen och Hammenhög. I den ordningsföljden. Det blir nog en upploppsstrid i den sydöstra sexan.

I samma serie förlorade både Borrby och Gärsnäs hemma. Borrby kom i underläge med 0 – 1 redan i den femte minuten men kvitterade ett par minuter in i den andra halvleken.

Men Vanstad gjorde ett mål med kvarten kvar att spela och sedan ett till i slutet när BIF jagade kvittering och så var den kvällen förstörd.

GAIS hade serieledarna IFK Ystad på besök på Gärsvalla. En kvart in i matchen tog Ystad ledningen genom Sebastian Bernhoff och sex minuter senare fick Gärsnäs Joel Mårtensson utvisad.

Trots spel i sjuttio minuter med en man mer så lyckades Ystad endast göra ett mål till. Var det verkligen toppen som mötte botten?

Både BIF och GAIS måste börja vinna matcher för att inte riskera kvalspel eller t.o.m. degradering till sjuan.

Men i kväll får vi dock en seger till i serien. Då är det dags för derby mellan Gröstorp och Sankt Olof på Impevallen kl 19:00.

Div 3 Södra Götaland

Kommunens ”storlag” Österlen FF lyckades, trots underläge med 1 – 3, vända borta mot Hittarp till 3 – 3.

Kvitteringen kom i den 87:de minuten genom Christoffer Svensson och det målet kan visa sig vara oerhört värdefullt i slutändan av den här serien.

Det innebar också att serieledningen bibehölls. En poäng före IFK Malmö och sex poäng före trean Lödde och med 21, 22 och 20 plusmål för de tre lagen ser det ut att bli ett race in i det sista.

De övriga målen gjordes av (0 – 1) Rasmus Ridell och (2 – 3) Jonathan Karlsen på straff.

IFK Trelleborg som ÖFF förlorade mot i höstupptakten ligger fyra, en poäng bakom Lödde och kan också blanda sig i toppstriden.

Personligen tror jag att det står mellan ÖFF och IFK. Men samtidigt ska man komma ihåg att ÖFF egentligen gör något väldigt ovanligt.

Man gör nämligen, än så länge, en bättre andra säsong än första säsong i samma serie. Andra säsongen i en serie brukar av tradition vara svårare.

Förra året som nykomling bärgade man hem en sjätteplats på 27 poäng. Nu har man redan spelat ihop trettiotvå poäng på fjorton matcher och det är åtta matcher kvar att spela.

En stark prestation oavsett hur det går i toppstriden.

Div 2 Östra Skåne Dam

I damtvåan går det fortfarande halvknackigt för Hammenhögs IF. Man avslutade vårsäsongen snyggt med att ta en poäng hemma mot serieledarna Sjöbo IF, trots underläge 0 -2.

I hemmamatchen mot serietrean Bromölla i lördags tog man ledningen med 1 – 0 genom Nizella Damm redan i den tredje minuten. En minut senare stod det 1 – 1.

Sedan ryckte Bromölla ifrån med tre raka mål och matchen var körd för HIF-tjejerna. Åsa Persson reducerade till 2 – 4 men det hjälpte inte.

Nu får man försöka att hålla kvalspöket borta genom att börja vinna och samtidigt slippa en nervig höstsäsong.

Man har en mycket viktig bortamatch på fredag (15/8) mot Hörby FF som ligger tre poäng före HIF.

Sedan möter man bottenlaget Hardeberga BK/Harlösa IF hemma fem dagar senare. Två vinster där och läget ser lite ljusare ut för de blå från Hammenhög.

Div 5 Östra Skåne

Alla tre lagen i femman spelade på lördagen och alla tre bärgade en poäng.

Två av dem kom i underläge på bortaplan (IFK, KAIF) i den sjunde matchminuten och ett (SIF) vände ett 0 – 2 underläge på hemmaplan.

IFK Simrishamn hade den tuffa uppgiften att åka till Björkvallen i Öja för att möta serieledarna Öja FF.

Underläge 0 – 1 tidigt men kvittering en bit in i andra halvlek och sedan stängde man igen bakåt och fick med sig en meriterande poäng hem till Korsavad.

IFK ligger på en betryggande femteplats i serien med tjugotre inspelade poäng. Man är bara fyra poäng ifrån en kvalplats till fyran.

Kiviks AIF gjorde något liknande IFK borta mot Askeröd, men man kvitterade redan strax innan paus.

Vilket var oerhört viktigt, för det blev också slutresultatet (1 – 1). Den poängen innebar att avståndet upp till just Askeröd på niondeplatsen, fortfarande är tre poäng istället för fem som det kunde blivit.

Det tredje laget i serien, Skillinge IF, har haft en tung säsong hittills. Två år i rad har man varit ett topplag när höstsäsongen startade.

Den här omstarten på serien innebar en stor förändring när det gäller placeringen. Man låg sist i tabellen.

Men låt oss hoppas att både SIF och KAIF gör en SIF-vårsäsong när det är höstsäsong och klättrar upp på stadig mark.

I matchen i lördags kanske man vände den negativa trenden. Laget vände ett 0 – 2 underläge och krigade till sig en poäng mot topplaget Sjöbo IF.

Det skiljde sjutton poäng lagen emellan, men så mycket bättre var inte Sjöbo. Skillinge brände en straff efter drygt tjugo minuter (Stefan Pettersson för ovanlighetens skull).

Några minuter senare stod det 1 – 0 till Sjöbo. Som sedan spädde på till 2 – 0 innan pausvilan.

Men med tjugo minuter kvar att spela tog Stefan Pettersson revansch på sig själv och reducerade till 1 – 2. På övertid kunde spelande tränaren Tobias Ekdahl mycket snyggt kvittera till 2 – 2.

Den poängen behövdes verkligen i den jämna bottenregionen. Fem lag inom fem poäng borgar för en tuff höst för några av lagen.

Div 3 Sydöstra Skåne Dam

Här var det toppmatch direkt i höstupptakten. Skillinge IF åkte till Köpingebro för ta revanch för poängtappet i våras. Då ledde man med 2 – 0 men tappade till 2 – 2.

Men det blev en snöplig förlust för de grönvita Skillingetjejerna. Man tog ledningen en kvart in i matchen genom Sara Persson, men KIF ville annorlunda.

Notoriske målskytten avgjorde matchen med sina två mål. Det sista gjort i den fjärde övertidsminuten.

Det målet innebar att Köpingebro gick upp i serieledning med en poäng före Pandora och ytterligare en före Skillinge.

Bakom skuggar BK Olympic fyra poäng efter SIF, men med en match mindre spelad.

Gärsnäs förlorade hemma mot just Olympic med 2 – 3. GAIS-tjejerna fick en tung inledning med två mål bakåt på de tio första minuterna.

Sedan ytterligare ett i inledningen på den andra halvleken och alla trodde att matchen var förlorad.

Alla utom Gärsvalla-tjejerna. Sabina Losell Hansen reducerade till 1 – 3 tjugofem minuter innan slut och Ebba Gummesson till 2 – 3 med drygt tio minuter kvar att spela.

Men tyvärr kom inte GAIS närmare. Laget ligger fyra poäng ovanför kvalstrecket (GAIS 11 p – Svenstorps IF 7 p) och slipper nog både kvalspel och degradering i år.

Låt oss åtminstone hoppas.

Div 7 Sydöstra Skåne Herr

Börjar den 16 augusti kl 14:00 med Rörums SK – Glemmingebro IF och Baskemölla IF – Smedstorps IF.

Div 4 Sydöstra Skåne Dam

Börjar den 22 augusti kl 19:00 med Sankt Olofs IF/Kiviks AIF – Everöds IF på Solevi IP.