Fredag, 26 april, 2024 | Dagens namn är: Teresia, Terese |

Tyskland luftar bänken – i en kvartsfinal

Som väntat blev Tyskland för svåra för Grekland att stå emot. Den tunga tyska maskinen kan mycket väl gå hela vägen till EM-seger, med den bredden på truppen de visar upp i detta mästerskap.

För helt plötsligt så bänkar förbundskapten Löw tre spelare inför kvartsfinalen. Lukas Podolski, Thomas Müller och Mario Gomez har det gemensamt att de har startat alla tre gruppspelsmatcherna för Tyskland. Nu fick de börja på bänken alla tre – och det är ju inte vilka dussinlirare som helst. In kommer istället två väldigt oprövade spelare och en ”gammal skyttekung”.

Den ”gamle” Miroslav Klose har fått speltid i alla tre matcherna – sammanlagt 44 minuter, Schürrle fick 26 minuter mot Danmark och Marco Reus ingen speltid alls. Tufft vågat av den tyske förbundskaptenen som, om det hade gått åt pipan, verkligen hade fått det hett om öronen. Men han visste tydligen vad han gjorde för två av dem gjorde mål, de två sista.

Det punkterade definitivt grekernas ambitioner på en kvittering till 2 – 2. Men det var lagkaptenen och vänsterbacken Philipp Lahm som inledde målskyttet sex minuter före paus med ett mäktigt skott strax utanför straffområdet. Det stod sig till paus och i andra trodde nog de flesta att tyskarna skulle gå ifrån till en klar seger.

Men grekerna ville annat. Tio minuter in i halvleken så kontrade grekerna blixtsnabbt och Salpingidis fick en fin passning ut åt höger och sprang ifrån sin tysk. Slog ett hårt och perfekt inlägg som Samaras mötte vid bortre stolpen och stötte in i mål. Han skulle bara ta sig förbi Boateng till vilket pris som helst – så som en ”äkta” målskytt vill – och gör.

Då tändes nog hoppet för alla de som ville se en jättesensation och kanske hos engelsmän och italienare med, som i händelse av grekisk vinst skulle slippa den tyska maskinen. Hoppet varade i sex minuter då Sami Khedira på en fantastisk volley återigen fick sätta tyskarna i förarsätet.

Av bara farten så fick Klose nicka in det tredje målet sju minuter senare och Grekland var ett slaget lag. Nykomlingen i laget, Marco Reus som inte spelat en minut i turneringen, fick äran att avsluta det tyska målrycket i den 74:e minuten med kanonskott ribba in på en retur efter ett missat friläge av Klose.

Den hårt jobbande anfallaren Salpingidis fick sätta punkt för grekernas EM i slutminuten med att säkert sätta en straff till slutresultatet 4 – 2. Ett Grekland som inte var bland de mest spektaktulära lagen utan ett hårt arbetande lag.

Men det tog dem till en kvartsfinal medan en del betydligt spektaktulärare lag inte tog sig vidare från gruppspelet. Tänker då främst på Ryssland, Kroatien och normalt sett Holland. Kanske också Sverige och Danmark. Men det funkar med den Lagerbäckska andan också.

Det har om inte annat visat sig i kvalen till de olika mästerskapen. Fem i rad för Sverige där Lars Lagerbäck är involverad är inte fy skam. Det kan ingen ta ifrån honom.