Tisdag, 16 juli, 2024 | Dagens namn är: Reinhold, Reine |
 
 

Tjeckien och Grekland vidare

Vilken skräll av grekerna. Vem trodde detta efter två matcher förutom de själva? Om ens dem? Nu får de möta vinnaren i grupp B i kvartsfinal, vilket troligtvis blir Tyskland och tänk om de skräller där med. Troligt? Nä, det tror jag faktiskt inte. Inte om det blir Tyskland.

De får dessutom undvara den skicklige mittfältaren och lagkaptenen Giorgos Karagounis efter hans andra gula kort i turneringen i går. Har inte tillgång till TV 4 Sport Xtra men såg hela hans uppspelade grekiska drama på SVT i efterhand. Längesedan man såg ett häftigare minspel på en fotbollsplan än det Karagounis visade upp i går.

Upprinnelsen var att den svenske domaren Jonas Eriksson gav honom gult kort för filmning inne i straffområdet. Kanske lite hårt dömt med tanke på hur mycket som släpps igenom i vanliga fall. Det var en svårbedömd situation där Karagounis fot ”råkade” hamna på försvararens smalben. Med en stupad grekisk lagkapten som följd. Gult kort och avstängning en match istället för straff som han ville ha.

Har absolut inget emot kort för filmningar. Bara det är konsekvent bedömning. Men skulle domaren vifta med kortet varje gång han misstänker en filmning kan han lika gärna behålla kortet i handen.

Det kommer och bli ett tungt avbräck för grekerna vem än de får möta i ¹ kvartsfinalen.

Undrar vad ryssarna höll på med? Titta på statistiken nedan. Visst ser det ut som ett markant spelövertag för Ryssland.

Matchfakta:

 

Samtidigt spelades den andra matchen i gruppen på Miejski-stadion i Wroclaw i ösregn. En match som alla i Sverige kunde se om de ville. Bara de hade tillgång till en TV.

Kunde inte låta bli och tycka lite synd om polackerna i inledningen. De startade allra bäst och hade mängder med chanser de första tjugofem minuterna. I sjätte minuten hade Ludovic Obraniak en kanonfrispark som ”slickade” Petr Čechs vänstra kryss. Den hade han inte tagit om den hade hållt sig inom ramen.

I 10:e minuten får Robert Lewandowski ett gyllene läge till vänster i straffområdet, men träffar inte rätt på bollen. Tre minuter senare en bra frispark som är väldigt nära att styras in med huvudet av en polack framför mål. Ytterligare två minuter senare ett bra läge för Eugen Polanski men han skjuter högt över.

Till slut bedarrar den polska stormen i ovädret och spelet jämnar ut sig. Efter pausen kommer polackerna ut som ett helt annat lag. Som om de hade bytt in juniorlaget. Allt var som bortblåst och det såg ut som om gnistan inte fanns där längre.

Lagkaptenen Jakub Błaszczykowski försökte mana på de sina men tjeckerna kom mer och mer in i matchen. Så med arton minuter kvar att spela får Petr Jiráček en passning ute till vänster, fintar en gubbe, går inåt och skjuter enkelt in vinst/kvartsfinal-målet för tjeckerna. Skulle det visa sig.

De polska spelarna sprang mest omkring med tomma blickar resten av matchen och hemmapubliken blev tystare och tystare. För mig var dessa två resultat fullständigt överraskande. Det visar bara hur svårt det är att förutsäga någonting överhuvudtaget. Hade innan sista omgången, som så många andra, tippat Ryssland och Polen vidare från grupp A. I mitt fall baserat vad/hur de presterat i de två första matcherna.

Än en gång blev man påmind om varför man gick över från stryktipset till lotto för en hel del år sedan.

Matchfakta:

 

[standings league_id=14]

 

¹ En kvartsfinal som det ännu inte är bestämt vem som ska sända. Precis som det är med de andra tre kvartsfinalerna och semifinalerna.

Tyvärr så är det TV 4 som ska sända finalen och det innebär att man ska ”slå på” alla sinnena för att sedan slå av dem i sex-åtta minuter och sedan på igen och av och så håller det på innan, i paus och efter matchen. Till slut slår man av helt. Trött på att det minst av allt handlar om fotboll, framförallt i pausen.

Läser i EM-programmet att även matchen i kväll mellan Portugal – Holland sänds på Sport Xtra. Precis som Italien – Irland på måndag och den högintressanta matchen på tisdag mellan England – Ukraina. Så är det bestämt i förväg i alla fall.

Grattis TV 4. Ni skapar verkligen ”goodwill” för er koncern med ett sådant agerande – och om ni tror att folk kommer att rusa iväg och beställa kanalen bara för att ni flyttar över Serie A dit – så tror jag att ni har bitit er rejält i tummen. Det är inte ens säkert att Zlatan stannar där.

Bookmark and Share
 
 
Om Simrishamnsbladet
Om Copyright
Sidfot kolumn 3

[redigera innehåll från kontrollpanelen]

Sidfot kolumn 4

[redigera innehåll från kontrollpanelen]