Tisdag, 16 juli, 2024 | Dagens namn är: Reinhold, Reine |
 
 

Sverige vann men England vann gruppen

Oj. Oj, oj, oj. EM:s vackraste mål så här långt är gjort av en lång svensk från Rosengård, Malmö. Vilket underbart fantastiskt vackert fotbollsmål hela vägen, inte enbart volleykonstsparken från Zlatan Ibrahimović. Brytningen från Olof Mellberg på mittplan var t.ex. magnifik. Hela det målet personifierade vilja, styrka, finess och teknik. 

Det finns en hel del ”Zlatan-hatare” runt om i landet har man förstått genom åren. Han har ständigt varit ifrågasatt när landslaget har spelat. Men alla som såg vänskapslandskampen borta mot Kroatien och nu matchen igår måste ju börja förstå var han ska ha sin roll i laget.

Så länge de andra förstår att han inte ensam kan bära laget till framgångar. De får inte bara leta Zlatan med blicken, utan de måste lira som de gjorde i går. Rulla runt bollen inom laget med förtroende för varandra. Respektlöst och fulla av vilja och självförtroende. Som innebär att de automatiskt överger den stereotypa GIH-fotbollen med sina ramar fulla av streck kors och tvärs.

Fotboll kallas ofta för det gröna fältets schack och det är till viss del sant. Det krävs smarthet och en viss tankeförmåga för att vara framgångsrik på en fotbollsplan. Men det krävs också bollkänsla, lagsamarbete, mod, vilja och en bra spelförståelse = smarthet och förmågan att ta till sig direktiv och information = tankeförmåga. Allt detta visade svenskarna upp i går mot fransmännen.

Nu säger säkert en del att Frankrike spelade på resultatet – men det tror absolut inte jag. Det är en helt livsfarlig väg att gå. Tänk om Ukraina skulle göra två mål den sista halvtimmen (de hade ett inne som domarna inte såg) – då skulle de vinna gruppen på sex poäng. England bli tvåa på fler gjorda mål än Frankrike eftersom deras inbördes möte slutade oavgjort.

Vem tror ni i så fall hade blivit stor hjälte i England? Sebastian Larsson såklart, eftersom hans mål på övertid hade stjälpt fransmännen med ett måls marginal. De hade kunnat förlora med 0 – 1 men absolut inte 0 – 2 om Ukraina råkade vinna med 2 – 1. Så små marginaler kan det vara. Att då försöka spela på resultatet när man kommer i underläge med ett mål skulle ju vara ren idioti.

En sak till – nu får de möta ett lag de helst hade väntat med till en eventuell final – Spanien. Detta lag som kan driva vilket annat lag som helst till vansinne med sitt kortpassningsspel. Så fransmännen kommer inte att bli favoriter i den matchen och kanske det kan vara en liten fördel för dem.

Men att det kommer och bli en match med mycket känslor inblandade på midsommardagen är helt säkert. Kanske inte på grund av att det är midsommardagen utan för prestigen grannländerna emellan.

Kommer ni ihåg Tommy Söderbergs beskrivning av Johan Mjällby en gång i tiden? Kärnkraftverket Mjällby. Såg ni upprinnelsen till Sveriges andra mål?

Sverige bytte in Samuel Holmén och sitt nya kärnkraftverk Pontus Wernbloom samtidigt i den 78:e minuten. Pontus jagade livet ur en stackars skräckslagen fransman på övertid och kom ifatt honom ute vid långlinjen. Sedan gjorde han sitt jobb med en perfekt brytning.

Lämnade över bollen till Kim Källström som skickade den vidare till inbytte Christian Wilhelmsson (varför spelar han inte alltid så här) längre upp längs med högerkanten. In med bollen till en fristående Holmén inne i straffområdet som drar på ett volleyskott drömmandes om samma träff som Zlatan.

Men nej. Inte denna gång. Bollen studsar i marken, upp i ribban och ut till en framrusande Sebastian Larsson som sedan håller på att skjuta skallen av Zlatan, som dock hinner flytta på sig. Upp i nättaket och hela denna lilla kärnkraftshistoria inne i den här artikeln kan uppstå på grund av en enda mans jobb. Pontus Wernbloom.

Om han hade gjort som många andra skulle gjort i det läget, struntat i fransmannen som tänkte gå till anfall längs med deras vänsterkant och överlämnat honom till någon annan, så hade Frankrike gått vidare även om Ukraina vänt till 2 – 1 mot England.

En mans järnvilja att återerövra den där bolljäveln för att sedan överlämna den till någon annan får sällan de stora rubrikerna – men det betyder så ofantligt mycket mer i lagspelet fotboll. Det visade två svenska fotbollshantverkare med tydlighet i går. Det nya kärnkraftverket Pontus Wernbloom och det ”gamla” Olof Mellberg. Som faktiskt var nära att bli målskytt med en antydan till konstspark, han också.

Snälla Olof, tänk om. Tänk dig Brasilien om två år och sköna rytmer och härligt klimat och mycket att hm, titta på. Bara vi tar oss igenom det kommande VM-kvalet. Vi här på Österlen kan nog tänka oss att förära dig en hel by i present, bara du ställer upp. Varför inte S:t Olof?

Med det här spelet och självförtroendet kan Sverige rubba vilket lag som helst. Även Tyskland. Övriga lag i Sveriges grupp (C) är Irland, Österrike, Färöarna och Kazakhstan. Vill ni se alla de europeiska grupperna i VM-kvalet så klicka här.

Matchfakta:

 

England vinner gruppen och möter Italien i den sista kvartsfinalen. Vinst där och vi står förmodligen återigen inför ett möte mellan giganterna Tyskland och England i semifinalen. Men det blir nog Grekland mot Italien i den matchen. Nä, skämt åsido. Men faktum är att jag tror på Tyskland mot Italien.

 Wayne Rooney återuppstår från de avstängdas skara och anses som den nye frälsaren av expertisen. Om det inte krävs mer än en nick knappt en meter från mållinjen in i öppet mål så får ni gärna kalla mig frälsare med. För där hade jag också knoppat in den. Bara jag hade orkat ta mig dit.

Visst finns där en Yin och Yang symbolik inom sporten med. Men ställ inte den frågan till Englands målvakt Joe Hart. Han ville inte kännas vid det bortglömda målet som Ukraina råkade ut för igår. Det var annat ljud i mistluren för två år sedan i VM när de själva inte fick ett regelrätt mål godkänt.

Mitt tips innan EM att Sverige skulle vinna gruppen och Frankrike bli tvåa borde ha slagit in. Räknade med oavgjort i premiärmatchen och vinst i de två övriga. Vi borde inte tappat poäng mot England, som jag fortfarande tycker är ett mediokert lag. Där finns kanske två klasspelare, Wayne Rooney och möjligtvis Steven Gerrard.

Men det gäller att kunna prestera när det som bäst behövs. Det gjorde inte svenskarna den här gången.

Det där med England kanske jag får äta upp flera gånger om, men den ”smällen” tar jag som en gammal Schwarz-are.

Matchfakta:

 

[standings league_id=17]

 
Bookmark and Share
 
 
Om Simrishamnsbladet
Om Copyright
Sidfot kolumn 3

[redigera innehåll från kontrollpanelen]

Sidfot kolumn 4

[redigera innehåll från kontrollpanelen]