Fredag, 14 juni, 2024 | Dagens namn är: Håkan, Hakon |
 
 

Portugal och Tyskland till kvartsfinal

Återigen en match som inte alla kunde se, däribland jag. Men enligt rapporterna så visade Cristiano Ronaldo varför han anses som en av världens bästa fotbollsspelare. Inte bara för att han gjorde båda målen, utan även för spelet ute på plan.

Holland tog ledningen i 11:e minuten genom Rafael van der Vaart. Som dagen till ära hade utsetts till lagkapten efter att ha suttit på bänken i de två inledande matcherna. I den här matchen startade de med starkast tänkbara offensiv med Huntelaar, Sneijder, Robben, van Persie och van der Vaart. Men man måste ställa upp med mer än bara ”namn” på tröjorna. Lite svett kanske.

Kan allting stå rätt till hos vice världsmästarna från 2010? Var det förlusten mot Sverige i höstas, den första i detta EM-kval, som skapade lite motsättningar inom gruppen? Det finns många obesvarade frågor när det gäller detta normalt så starka landslag.

De ”Oranje” har nu spelat färdigt i EM efter tre raka förluster i ”Dödens grupp”. Minns ett Sverige för tio år sedan, som i VM hade hamnat i vad som då också kom att kallas ”Dödens grupp”. Svenskarna vann lite sensationellt gruppen före England, Argentina och Nigeria. När Sverige gått vidare från ”dödens grupp” hade Sportbladet en dödskalle på framsidan, med texten ”Vi lever”.

De portugisiska tidningarna har kanske något liknande i dag på sina förstasidor. Eller så har de Ronaldo med en frälsarkrans runt skulten, försett honom med långt hår likt en Messias och klippt in en bild med knäböjande fans framför.

Under alla omständigheter så var det han som kvitterade i första halvleken och sköt segermålet drygt en kvart före slutsignalen. Ett mål som definitivt försämrade möjligheterna för ett danskt avancemang till kvartsfinalen.

Matchfakta:

 

Tyskarna började bäst i den här matchen. Redan efter sex minuter så hade Thomas Müller ett helt öppet läge där han dock sköt rakt på den utmärkte danske målvakten Stephan Andersen. Denne i stort sett oprövade 30-årige målvakt, som nu får anses ha fått sitt internationella genombrott.

Han var också nära att få händerna på Lukas Podolskis ledningsmål, men skottet var så pass hårt och från så pass nära håll att han inte hann få ihop nävarna. Danskarna fick sin kvittering i den 24:e minuten genom lille teknikern Michael Krohn-Dehli som denna gång nickade in målet efter en fin nickpassning från Nicklas Bendtner.

Ledningsmål där och tyskarna hade varit väldigt illa ute. I och med att Portugal tog ledningen i den andra matchen så hade ett danskt ledningsmål, om det resultatet stått sig, slagit ut favoriterna Tyskland.

I ungefär sex minuter fanns den möjligheten. Men Lars Bender såg till att kalabaliken inte bröt ut bland tyskarna. I den 80:e minuten sprintade han fram från sin backposition och förbi en trött, eller loj, Jakob Poulsen och efter en passning från vänster som smet förbi ytterligare några danskar kunde han enkelt stöta in vinstmålet.

Samtidigt räddade han min rubrik efter den andra matchen då jag skrev ganska självsäkert att Tyskland var klara för kvartsfinal. Inte många rätt man har haft i detta EM när det gäller och tippa, men här var ett i alla fall, även om det inte var ett tips utan ett påstående.

Tyskland – Grekland i den andra kvartsfinalen i Gdansk kan bara sluta på ett sätt, eller? Den första mellan Tjeckien – Portugal känns betydligt öppnare. På förhand.

Matchfakta:

 

[standings league_id=15]

Bookmark and Share
 
 
Om Simrishamnsbladet
Om Copyright
Sidfot kolumn 3

[redigera innehåll från kontrollpanelen]

Sidfot kolumn 4

[redigera innehåll från kontrollpanelen]