Tisdag, 16 juli, 2024 | Dagens namn är: Reinhold, Reine |
 
 

Kroatien kryssade Italien – Irland chanslösa

I den för italienarna så livsviktiga matchen mot Kroatien så var det också dom som började bäst. Claudio Marchisio hade ett bra skott tätt över ribban och Antonio Cassano hade två bra lägen i samma minut.

Den första chansen tar han inte utan passar istället för att skjuta, i stort sett fri strax innanför straffområdeslinjen. Den andra skjuter han genom att vända bort den kroatiske försvararen men bollen går någon meter utanför den vänstra stolpen. Chansen föregicks av en snygg skarvpassning från Leonardo Bonucci.

Även Marchisio skulle få ett läge igen. Inte bara ett utan två läge. I det första försöker han slå bollen över utrusande Stipe Pletikosa som dock räddar med bröstet och även tar hand om den efterföljande returen. Bra agerat av den kroatiske målvakten.

Det var två bra lag och det känns lite konstigt att ett av dem förmodligen kommer att åka ur. Skriver förmodligen för om Kroatien slår Spanien och Italien vinner programenligt mot Irland i sista omgången så går båda vidare på Spaniens bekostnad. Man ska aldrig säga aldrig, för att dra till med en sliten klyscha. Nog med spekulationer.

Säger bara Andrea Pirlo. Mannen blev helt oförklarligt ratad av sin klubb AC Milan inför den här säsongen. Kunde det inte ha varit skönt att ha en sådan frisparkssytt och passningsspelare när det kärvade i vissa matcher? Eller vad säger ni, Berlusconi och Galliani?
Hade jag varit coach för klubben i det läget hade jag varit beredd att bokstavligen slåss för att behålla honom. Men Juventus tackade och tog emot och snuvade Milan på scudetton. Den som Pirlo var med om att spela hem med just Milan året före.

Vilket mål han gjorde i går. Alla ni som spelar fotboll kan prova själv om ni har tillgång till något som är ungefär två meter högt. Absolut inte lägre. Har ni det så ställ det i höger mittbacksläge cirka elva meter från mållinjen. Sedan ställer ni er ytterligare nio meter ut från ”muren” och skjuter bollen över denna låtsasmur och sedan ska bollen passera mållinjen max en meter över densamma.

Inte så lätt, eller hur? Men Pirlo har gjort det många gånger genom åren. Milan är säkert laget i hans hjärta efter tio säsonger där, men årets scudetto klassar han nog som revansch-scudetton. Denna eleganta lirare som även visade framfötterna i Gothia Cup en gång i tiden.

I den andra halvleken får Luka Modrić två lägen där han skjuter, men det vill sig inte för teknikern från Tottenham. Istället visar Mario Balotelli prov på två hästsparkar i Zlatan-klass. En som Pletikosa får upp nävarna på och det syns på honom att den kändes rejält. Den andra behöver han inte komma i vägen för utan den går över. Men där är oerhört mycket krut laddat i den bössan. Precis som hos Ibra.

Men Kroatiens kvittering skulle komma. I den 72:a minuten tar Mario Mandžukić ner bollen inne i straffområdet, ute till höger efter ett inlägg. Iskallt agerande och ett stenhårt skott stolpe in som belöning. Otagbart för Gianluigi Buffon i det italienska målet.

Men det får nog anses som ett rättvist resultat sett till hela matchen. Ska bli oerhört intressant och se hur Spanien och Kroatien agerar i sin match mot varandra i den sista omgången. Italien måste ju ösa framåt mot Irland och helst göra några mål i första halvlek för att sätta lite press i telefonledningarna från Gdansk till Poznan.

Gör inte italienarna det så kan Spanien och Kroatien promenera runt och spara energi till kvartsfinalen. Men givetvis har de samma avsparkstid. Aldrig mer som i VM-82 i Spanien mellan Väst-Tyskland och Österrike och en Ingvar Oldsberg som slet av sig håret i förtvivlan över vad som försiggick nere på ¹planen.

Matchfakta:

 

Gruppens andra match för kvällen kändes som ganska given på förhand. Det blev den också. Irländarna hade som väntat inget att sätta emot spanjorernas teknik och smånätta spel. Inte ens när det för andra matchen i rad för irländarna var deras underlag, med en regntung plan. Spanjorerna var för bra helt enkelt och nu kan irländarna börja fundera på hemresan.

Måtte det inte bli detsamma för Sverige i kväll. Strax efter 22.30 så vet vi. Puh, det kommer att bli en pärs. Vilket inte den här matchen blev. Inte ens för irländarna på läktarna som precis som spelarna aldrig ger upp. Förrän igår.

De insåg nog att det var mission impossible och sjöng en av de vackraste hyllningssångerna som nog har hörts till ett lag som befinner sig i ett så rejält underläge. Det är kärlek till sitt land och sina favoriter det. Man fick nästan gåshud i andra halvlek när sången ekade för fullt. Något för ligisterna på ståplats i allsvenskan att ta efter eller för hockeypubliken i diverse stockholmsderbyn. Blir betydligt billigare för skattebetalarna.

Matchen innehöll fyra mål också och ett konstant övertag för spanjorerna. Irlands landslag fick sig en lektion i passningsteknik och fick samtidigt springa kopiöst mycket. Roligt för Fernando Torres som fick chansen från start och gjorde två fina mål.

Men han såg definitivt inte glad ut när han blev utbytt mot Cesc Fàbregas med en kvart kvar. Det var nog inte riktat så mycket mot honom utan mer möjligheten att inte få göra ett hattrick. När han ändå var inne i zonen så att säga. Så givetvis fastställde Fabregas slutresultatet.

Punkt slut för Irland som nu inte har något att spela för i sista omgången mot Italien. Mer än äran och den skattar irländare väldigt högt. Bara så ni vet Italien.

Stay Up Matchens situation: När Richard Dunne i irländska försvaret glidtacklar Silva i straffområdet och tar ”hundra år” på sig för att resa sig (såg en aning tung ut) och när han till slut ska rensa undan bollen så slår han på en rundpall med högerdojan i luften – för bollen är inte där längre. Torres hade ”joggat” dit och snott bollen och stänkte sedan upp den i nättaket. Efter fyra minuters spel. När jag såg det tänkte jag ”hur mycket ska det här sluta”.

Matchfakta:

 

[standings league_id=16]

 

¹ Kort för er som inte var med då. Tyskarna hade förlorat med 1 – 2 sensationellt nog mot Algeriet som gjorde sitt första VM, slog Chile med 4 – 1 och behövde vinna sista mot Österrike. Det ”fina” i kråksången för Österrike var att om tyskarna bara vann med 1 – 0 så gick även de vidare på Algeriets bekostnad. De spelade sista omgången på olika speltider då, för absolut sista gången. Tyskland – Österrike hade Algeriets resultat att gå efter. Tyskland gjorde ett tidigt ledningsmål och sedan kunde tyskar och österrikare knalla omkring nere på planen och snacka gamla minnen. Någonting ditåt skedde därnere såg det ut som och Oldsberg var vansinnig och den största skandalen i VM:s historia var ett faktum. Pinsamt. Ska sägas att båda lagen blev oerhört impopulära efter detta. Många jublade mer än vanligt när tyskarna till slut fick stryk av ett heltänt Italien i finalen med 0 – 3. Upplevde själv finalen nere i Italien bland italienare och det efterspelet när italienarna skulle fira världsmästartiteln är ett minne för livet.

Bookmark and Share
 
 
Om Simrishamnsbladet
Om Copyright
Sidfot kolumn 3

[redigera innehåll från kontrollpanelen]

Sidfot kolumn 4

[redigera innehåll från kontrollpanelen]