Torsdag, 28 mars, 2024 | Dagens namn är: Malkolm, Morgan |

Grekland minus de övriga plus

Man kan inte börja en match med två helt nya mittbackar och sedan stå och sova i inledningen. Inte på den här nivån. Då straffar det sig direkt. Som igår för grekerna i matchen mot tjeckerna. Pang pang och så underläge med 0 – 2 på sex minuter.

Hade jag varit grek så hade jag stängt TV:n och gått iväg och tagit mig en eller två ouzo. Helst den som görs i Plomari på ön Lesbos och som är 49 %-ig – kanske en hel flaska för att dränka sorgen både över fotbollslandslagets taffliga inställning och landets katastrofala ekonomi.

Sedan måste man säga att de hade ingen tur med domslutet fem minuter innan paus. Personligen tycker jag inte det var offside – även om killen var det sekunderna innan – men var går gränsen för tidsintervallet on/offside? Säg mig, tack.

Vi som sitter här och vill se bra och spännande fotboll blir ofta berövade det av diverse domare som hellre fäller än friar, för säkerhets skull. I dagens fotboll är det redan tillräckligt enkelt att försvara sig med alla till buds stående medel.

Kan du inte lösa situationen på ett spelande sätt så spela teater själv. Skrik och kasta dig handlöst och du får frisparken. Det har banne mig börjat gå inflation i sådana händelser. Matchen i går innehöll flera, nästintill, komiska händelser. Framförallt om man jämför det med vad hockey och handbollsspelare får stå ut med.

Men bland allt detta teater-apande så gjordes det ett snyggt mål och två efter målvaktstabbar – en grov och en mindre grov. Tjeckernas ledningsmål var av det tjusigare slaget. Tomáš Hübschman slår en perfekt genomskärare till Petr Jirácek i den tredje minuten och han gör inget misstag.

Sedan gör grekernas målvakt Kostas Chalkias en slö insats när han lite halvhjärtat stöter bollen utåt så att den träffar en framstormande Václav Pilar på knäet. Visserligen får Pilar en liten knuff av den grekiske försvararen och den hjälpte nog till för att han skulle knäa in bollen. Men Chalkias borde ha gjort ett bättre ingripande innan dess. Han byts dessutom ut i den 22:a minuten – men p.g.a. skada.

Vad ska man då säga om Petr Cech i det tjeckiska målet. Den tavlan var av det grövre slaget. Men även solen har sina fläckar och lyser inte alltid som klarast. Till och med Champions League vinnare kan behandla bollen som en hal Barnängen tvål. Tur för Cech att det inte fick betydelse för utgången av matchen.

Men Fanis Gekas som kommit in på plan i den 46:e minuten tackade sju minuter efter sin entré för den bjudningen och rullade in bollen i tomt mål. Grekerna försökte efter detta forcera in en kvittering men utan att lyckas. De får det svårt att gå vidare nu – krävs nästan ett under av gudamått – men om Nike (segerguden) och Foibe (ljusgudinna) är med dem så vet man aldrig. Det behövs en seger och lite ljus i mörkret.

Don't Know

Matchfakta:

Kvällsmatchen i Warszawa föregicks av huliganbråk mellan de båda ländernas så kallade supportrar. Det rapporterades ett femtontal skadade och förhoppningsvis drabbade det ingen av de vanliga fansen. De som enbart klär sig som supporter för att gå på fotboll och inte försöka ha ihjäl någon.

Men matchen kan man inte klaga på. Två mycket snygga mål, dramatik och bra tryck på läktarna. Polen hade en bra chans redan efter sju minuter på en frispark från höger men utan utdelning. Det fick de inte heller i den 18:e minuten då linjemannen var vaken och flaggade för en korrekt offside.

Däremot kunde ingen avvärja Andrey Arshavins biljardstöt till frispark i slutet av den första halvleken som nya stjärnskottet Alan Dzagoev nickade in. Trodde alla. Men ser man på reprisen så ”axlar” han in den, vilket givetvis är helt ok. En aning turligt var det kanske, men det ska ju bra lag ha och ryssarna imponerar på mig. De spelar smart och går till anfall vid rätt tillfälle.

Sedan tyckte jag att turneringens märkligaste domslut kom i slutminuten av första halvlek. Dzagoev får en tydlig knuff i ryggen och faller omkull. Men polsk frispark och ingen fattar någonting. Allra minst Dzagoev. Jag förstår honom fullkomligt och det var ett mycket konstigt domslut. Men slutgnällt på domarna nu. Tack.

De polska fansen på läktarna gör vad de kan för att stödja sitt lag och det låter som om där är bra tryck inne i ”grytan”. Så i den 57:e minuten går ryssarna till attack i en kontring men den bryts av en polsk försvarare. Direkt så vänder polackerna spelet blixtsnabbt och avslutar med en kanonträff av Jakub Blaszczykowski, som med vänstern borrar in bollen högt i det vänstra hörnet.

De sista tjugo känns det som att inget av lagen vill riskera något utan väntar lite grand på att moståndaren ska göra ett misstag. Matchen dör ut en aning och sammantaget var 1 – 1 ett rättvist resultat. Nu möts Grekland – Ryssland och Tjeckien – Polen i sista omgången och mitt tips är att Ryssland och Polen går vidare. Men jag är som vanligt en usel tippare – så spela inte på det.