Torsdag, 28 mars, 2024 | Dagens namn är: Malkolm, Morgan |

En härlig inledning på Euro 2012

Själv stack jag ut hakan på annan plats här på sidan med påståendet att grupp A var den minst intressanta på förhand. Men oj vad man kan bedra sig. Redan i första matchen fick jag svar på tal.

Polen öppnade optimistiskt och inte alls så försiktigt som många premiärmatcher tenderar till. Det betalade sig också med ett snyggt nickmål i den 17:e minuten genom Robert Lewandowski.

Sedan skulle den spanske domaren, Carlos Velasco Carballo, också visa upp sig men tyvärr från sin sämre sida. Två oerhört tuffa varningar på den grekiske mittbacken Sokratis inom loppet av nio minuter resulterade i en utvisning i 44:e minuten. Då trodde åtminstone jag att saken var klar för hemmanationen. Särskilt med tanke på att den andre mittbacken Avraam Papadopoulos gick ut i den 35:e minuten skadad.

Dessutom hade Polen nog lite tur när både domaren och den s.k. straffområdesdomaren missade vad som liknade en solklar hands, vilket den alerte f.d. mittbacken och numera bisittaren Markus Johannesson snabbt upptäckte på långt håll från kommentatorsplats.

Båda mittbackarna borta innan pausen, varav en utvisad och därmed få spela hela andra halvlek med en man mindre (som det såg ut då i alla fall) – mot Polen på Nationalstadion i Warszawa – lättare uppgifter finns ju.

Men som så ofta när ett lag ska spela med en man mindre så händer det ”omöjliga”. Andra halvlek var bara sex minuter gammal när inbytte Dimitris Salpingidis blev stor hjälte med sitt kvitteringsmål.

Snacka då om möjligheten att kunna bli hela nationens hjälte, ja – kanske en ny gud i detta krisdrabbade Grekland, när den gamle räven (35-årige) och tillika lagkaptenen Giorgos Karagounis fick chansen på straff i den 68:e minuten.

Upprinnelsen var ett aggresivt grekiskt spel som resulterade i polskt slarv, vilket gjorde att den annars så duktige Arsenal-målvakten Wojciech Szczęsny, blott 22 år gammal vilket är ungt i målvaktssammanhang, kom lite fel in i situationen med Salpingidis och fällde honom. Klar straff och frilägesutvisning på målvakten Szczesny.

I det läget tror jag att hela den grekiska nationen höll andan i över en minut innan straffen slogs. För att därefter brista ut i en unison grekisk svordom över lagkapten Karagounis missade straff.

Samtidigt måste man ge den polske reservmålvakten, Przemysław Tytoń, en eloge för räddningen han gjorde i det läge som uppstod. Komma in ouppvärmd, inför en fanatisk hemmapublik och chansa i rätt hörn måste ju kännas som en sannsaga för honom.

Så de sista tjugo minuterna, med lika många spelare på plan, blev inte lika dramatiska som de första sjuttio. I det läget ville ingen chansa överdrivet mycket, utan en poäng var bättre än ingen alls.

Men två mål och en petig spansk domare borgade för sjuttio minuters dramtik i en premiärmatch. Som allt som oftast kan vara rätt så sömniga tillställningar.

SecretMatchens kommentar: ”Det är som sagt inte lätt att göra mål på Grekland. Bara fem insläppta på tio matcher i kvalet”. Denna kommentar avslutad av Staffan Lindeborg ganska exakt tio sekunder innan Polen gör 1 – 0. Ibland blir det rätta bara så fel.

Matchfakta:

I den andra matchen i gruppen så öppnade tjeckerna klart bäst, eller så var det en medveten taktik av ryssarna för att lura in tjeckerna i fällan. För att sedan helt plötsligt kontra som de gjorde i den 15:e minuten. Den kommande storstjärnan i det ryska laget, Alan Dzagojev som fyller 22 den 17 juni, fick nöjet att trycka dit 1 – 0.

Den offensivt lagde mittfältaren Dzagojev är lagkamrat med Pontus Vernblom i CSKA Moskva och spås en lysande framtid. Det sägs att så gott som alla Europeiska storklubbar följer hans utveckling. Själv säger han att han har Chelseas Frank Lampard som förebild.

Fem minuter senare har samme man ett gyllene läge för 2 – 0 när han kommer fri lite snett till höger. Men kanske den internationella orutinen lyste igenom där – för inte hade han behövt klappa till för tsar och forsterland på det viset. Trots att det var Petr Čech som stod där mellan stolparna, målvakten i det vinnande Champions Leauge laget 2012 – Chelsea FC.

I den 24:e minuten visade Andrej Arsjavin gamla takter när han mycket snyggt spelade fram Roman Shirokov till 2 – 0. Då hängde tjeckerna verkligen med huvudena och såg ut som ett slaget lag. Allt medan ryssarna tyckte det var hur roligt som helst. Precis så som de forna öststatslagen brukar agera i med- eller motgång.

Men i pausvilan peppade nog tjeckerna upp varandra för de började piggt i andra halvlek. Fick också ett mål genom Václav Pilař efter knappt sju minuter och då trodde man lite till mans att det trots allt fanns en chans för tjeckerna. Men matchen skulle få en tvåmålsskytt och han var inte tjeck.

Den unge Dzagojev fick nämligen läge i den 79:e minuten och gjorde inget misstag och därmed stängde han matchen för gott. Att den forne skyttekungen Roman Pavljutjenko kom in i slutet och fastställde slutresultatet var mer en formsak och trevligt för honom personligen. Tjeckerna lade av efter ryssarnas tredje mål och domaren kunde lika gärna blåst av matchen så TV 4 kunde fått köra lite mer av sin reklam. Det hade förstås varit synd om Pavljutjenko.