Torsdag, 28 mars, 2024 | Dagens namn är: Malkolm, Morgan |

Danmark nära – Tyskland klara för kvarten

På förhand stod två riktigt bra matcher på programmet. Nog blev det så alltid.

I den första började danskarna bra och hade t.ex. fyra hörnor på de sju första minuterna. Men det är ju inte den statistiken man ska vinna. Det gäller att utnyttja någon av dem också.

En av dem blev en smula farlig med ett bra skott som avslutning. Mål där och portugiserna hade blivit skärrade – helt säkert – för en förlust hade inneburit tack och adjö till en kvartsfinalplats.

Redan efter en kvarts spel så får Danmark Niki Zimling skadad, vilket är ett stort avbräck för danskarna på mittfältet. 28-årige Jakob Poulsen ersätter och han gör det faktiskt riktigt bra. Så bra så att det är han som ligger bakom danskarnas reducering.

Men innan dess så har Portugal gjort både 1 och 2 -0. Men båda målen föregicks av att danskarna spelade svenskt försvar som mot Ukraina. Alltså lite nonchalant och precis som om att det här kan inte hända oss. Men det räcker med så lite ouppmärksamhet på den här nivån så smäller det. Obönhörligen.

Vid 0 – 1 så får Pepe komma farande som en Sheva i full fart, med en Mellberg efter sig som en gammal John Deere traktor. Förlåt, Simon Kjær ska det vara. På det andra kan inte sju danska spelare + målvakten avvärja en attack från högerkanten. Återigen är det Simon Kjær som sölar mest. Hélder Postiga får komma till och retfullt enkelt skarva inlägget från Nani förbi en chanslös Stephan Andersen i det danska målet.

Men i 41:a minuten ger Nicklas Bendtner danskarna hopp igen. Han har dock den enklaste uppgiften – att nicka in bollen i tomt mål. Dessförinnan har inhopparen Jakob Poulsen slagit en fin-fin crosspassning från höger till vänster. Där kommer Michael Krohn-Dehli som på uppstuds iskallt nicklobbar över alla portugiser så att det blir öppet mål för Bendtner. Det fräckaste målet så här långt i EM, enligt mig.

Efter fyra minuter i andra halvlek är jag beredd att anteckna 1 – 3. Cristiano Ronaldo kommer fri och rusar mot Andersen i målet men avslutar lamt inom räckhåll för den danske målvakten. Istället får William Kvist till en betydligt hårdare träff på bollen när han i den 62:a minuten är väldigt nära att göra ett riktigt drömmål i det högra krysset. Men tyvärr för dansken så smiter bollen förbi strax utanför.

Tobias Mikkelsen kommer in i den 60:e minuten istället för rutinerade Dennis Rommedahl, som såg ut att få en sträckning i låret. Två tunga avbräck för danskarna med Zimling och Rommedahl, om de inte blir spelklara till avslutningsmatchen mot Tyskland.

Ronaldo får ett friläge till, som han missar, med tolv minuter kvar att spela. I stället kan Nicklas Bendtner kvittera för Danmark två minuter senare på nick efter ett fint inlägg av den duktige ytterbacken Lars Jacobsen. Stenhårt av Bendtner – insida stolpe – målvakt – och in. Tror inte Cristiano Ronaldo mådde så bra då.

Men det skulle ändå bli portugisernas afton. Stor hjälte blev Silvestre Varela, som kom in i 84:e minuten och avgjorde tre minuter senare. Ett långt svepande inlägg från högerkanten nådde Varela som drog till med vänstern men missade grovt, dämpade den turligt nog med rumpan såg det ut som, vände runt och klappade till med högern istället. Pang och jubel för Portugal.

Cristiano Ronaldo drog nog en djup suck av lättnad – precis som hela det portugisiska folket – nu är man med i racet igen.

Concerned

Matchfakta:

Holland hade en rejäl press på sig i den här matchen efter premiärförlusten mot Danmark. De hade verkligen behövt en smakstart mot den tyska effektivitetsmaskinen som näst intill aldrig gör en dålig match i ett stort mästerskap.

Nära var det också för holländarna att få den drömstart man säkerligen ville ha. Robin van Persie fick ett kanonläge redan i den sjunde minuten men stötte bollen rakt i famnen på Manuel Neuer. Mål där och matchen hade garanterat sett annorlunda ut.

Kanske. För en minut senare hade Mesut Özil ett skott i stolpen som studsade rakt ut i famnen på den holländske målvakten Maarten Stekelenburg. Som ni förstår så är det ofta tillfälligheter som avgör matcher mellan så här pass skickliga lag. Ett mål hit eller dit kan vara den stora skillnaden på succé eller fiasko. För Hollands del lutar detta EM åt ett rejält fiasko.

För i den 24:e minuten fick Bastian Schweinsteiger bollen och serverade Super-Mario en smörpassning genom det holländska försvaret som han inte gjorde något misstag på. I den 37:e minuten hade Holger Badstuber ett jätteläge att nicka in tvåan, men satte nicken rakt på Stekelenburg.

Men minuten senare fick Mario Gomez ett halvtaskigt läge ute till höger, återigen framspelad av Schweinsteiger, och drog på en rökare som gick in högt i bortre gaveln. Tyckte nog ändå att en målvakt som Stekelenburg skulle tagit den. Undras varför han gick ner så tidigt och lämnade övre delen så vidöppen. Har han sett för mycket på hockey-målvakterna?

Holland såg väldigt handlingsförlamat ut i det läget. Inte mycket som fungerade och pausen kom nog lägligt. Trodde jag. För efter tio minuter i andra halvlek så var det närmare 0 – 3 än 1 – 2. Mittbacken Mats Hummels fick spatsera rakt igenom det holländska försvaret och var nära att öka tyskarnas ledning.

Men som från ingenstans fick de orangea chansen att reducera när Van Persie tar bollen på uppstuds och får till ett bra skott som dock Neuer i det tyska målet räddar. Men där och då började de nog tro på det i alla fall. För några minuter senare får Wesley Sneijder till ett stenhårt skott, som smiter förbi den högra stolpen med några decimeter. Då såg vice världsmästarna lite piggare ut.

Mycket riktigt så skulle holländarna till slut få göra ett mål i detta EM. Van Persie får bollen av Arjen Robben vänder upp åt höger och avancerar oattackerad mot det tyska målet och lyckas få till rena kanonkulan med högerfoten, som till råga på allt är fel fot för honom, och reduceringen är ett faktum. Otagbart för Neuer i målet. Hoppet stegrades för hela Holland.

Men som sagt, tysk effektivitet stoppade det mesta och det blev ändå aldrig riktigt farligt för tyskarna. Som nu är klara för kvartsfinal – som första lag – trots att en omgång återstår.

Där får de möta Polen. Tror att Ryssland vinner över Grekland och Polen över Tjeckien. Ettan (Tyskland) i grupp B möter tvåan (Polen) i grupp A. Åtminstone i teorin.