Torsdag, 25 juli, 2024 | Dagens namn är: Jakob |
 
 

Milan visade hela världen

Alla milanistas världen över svävar på lyckomoln idag. Var så säker. AC Milan visade med 2 – 0 segern igår hur man ska få stopp på FC Barcelonas tic-tac-toe rullande totalfotboll.

Har nog aldrig sett en blekare Lionel Messi, mannen som brukar frälsa alla Barcafans med sitt vrickande löpsteg när han åker slalom igenom motståndarförsvaret.

I går kväll var det felvallat både för honom och för hela Barcelonas lag. Det står i den officiella statistiken att Barca hade två försök som träffade mål.

Det är inga försök som jag kommer ihåg. Om man inte räknar inlägg, som vilken div 5 målvakt som helst skulle kunna plocka ner.
Det som är kvar i minnet är ett bra skott av Andrés Iniesta som smet förbi Christian Abbiatis vänstra stolpe med några decimeters marginal.

Nä, det här var Milans match. De behöver absolut inte be om ursäkt för den här segern, den var hur rättvis som helst.

De spelade ett så taktiskt smart försvarsspel som bara italienska lag klarar av i sina bästa stunder. Men utan den där tråkighetsstämpeln som de ofta, med all rätt, fick på sig förr i tiden.

Det var hela tiden laget före jaget.

Grunduppställningen fyra-tre-tre blev vid behov fyra-fem-ett bakåt och fyra-två-fyra framåt. Fullständig täckning för varandra och Barcelona kom faktiskt ingenstans.

Inte en målchans värd namnet förutom det tidigare nämnda skottet av Iniesta. Har sett Milans målvakt Abbiati ha betydligt svettigare matcher än så här i Serie A.

Trots ett bollinnehav på 66 – 34 för Barca, alltså nästan dubbelt så mycket, så fick de inte uträttat någonting. Ett evigt bollrullande på mitten, som inte ens de mest hängivna Barcelonafansen kan vara nöjda med.

Milans första mål blev väldigt omdiskuterat. Hands eller inte hands?

Upprinnelsen är ett skott från Riccardo Montolivo som tar på en Barcaspelare. Bollen rikoschetterar upp på Milanaspelaren Zapatas arm eller huvud och fram till Kevin Prince Boateng. Han drar till direkt och bollen går in till vänster om Victor Valdes i Barcelonamålet.

En oerhört svårdömd situation för domaren. Framförallt med tanke på att man inte ens i repriserna med säkerhet kunde fastställa var bollen träffar.

muntari_2-0_milan_reuters

Sulley Muntari jublar efter sitt 2 – 0 mål|Bild: Viasat

Milans andra mål däremot var det inget snack om.
Det måste vara ett av säsongens vackraste lagmål i Champion League.

Inhopparen M’Baye Niang hade varit på plan i sex minuter när han slet sig loss från Carles Puyol.

Niang hittade ”Faraonen” Stephan El Shaarawy inne i mitten.
Bollen studsade upp lite.

Men istället för att skjuta så lobbade El Shaarawy bollen över näste Barcaförsvarare fram till en fristående Sulley Muntari.


En Muntari som inte tvekade för en tiondels sekund. Han klippte till med vänstern direkt på volley och bollen gick in i bortre burgavlen.

Allt skedde i en linje från höger till vänster några meter in i Barcelonas straffområde.

Ett fantastiskt vackert mål. Det gav nästan flashbacks till det glada sjuttiotalet när den sovjetiska björnen kollrade bort ett stillastående svenskt försvar i ishockey.

Grattis alla Milanistas och tyvärr alla Barcelonafans. Jag tippar att Milan klarar av att gå vidare. Barcavinst med 2 – 1 på Nou Camp. Sammanlagt 3 – 2 till Milan och ett möte med PSG i kvarstfinalen.

Men jag tippar ju alltid fel.

Alla resultat (med statistik) och kommande matcher från åttondelsfinalerna hittar du i högerspalten här på CL-sidorna.

Bookmark and Share
 
 
Om Simrishamnsbladet
Om Copyright
Sidfot kolumn 3

[redigera innehåll från kontrollpanelen]

Sidfot kolumn 4

[redigera innehåll från kontrollpanelen]