Måndag, 27 maj, 2024 | Dagens namn är: Beda, Blenda |
 
 

Champions League och åttondelsfinalerna

Det var säkert med stor spänning som de sexton klubbarnas representanter bänkade sig i den Schweiziska staden Nyon torsdagen den 20 december.

Det blev en synnerligen dramatisk lottning för vissa av de kvarvarande lagen i Champions League säsongen 2012/13. En lottning som även har blivit anklagad för fusk.

Så här gick lottningen till. Liverpoolfödde/fostrade Steve McManaman var den som drog lotterna ur sina skålar. Alla grupptvåorna placerades i en skål och gruppettorna i en annan skål. Grupptvåorna drogs först eftersom de får starta med hemmamatch och det började med Galatasaray och sedan drogs Schalke 04 av gruppettorna.

Som synes enkelt och bekymmersfritt. Om det inte hade varit för att lag från samma land inte kunde dras mot varandra och lag som hade gått vidare från samma grupp inte fick mötas igen och givetvis att grupptvåor skulle möta gruppettor. Detta är precis samma procedur som det varit i flera år nu.

Och så rullade det på med Celtic mot Juventus, Arsenal mot Bayern Munchen (ja tack) och Schaktar Donetsk mot Borussia Dortmund (inte fy skam)och då hade hälften av lagen avverkats.

Inget av de fyra spanska lagen hade dragits, så man började ana en viss nervositet hos vissa lag. Så small det till med Milan från grupptvåorna och blixtsnabbt räknade datorn ut att det bara fanns ett tillgängligt lag kvar. Just det, FC Barcelona, så åter igen ska dessa två gigantiska föreningar mötas och nu redan i åttondelen.

Nästa grupptvåa att dras var anrika Real Madrid och nu blev det knäpptyst i hallen och jag kan garantera att det var många fotbollsfans som höll andan i både Paris och Manchester.

De enda två lag Real kunde få eftersom Valencia och Malaga är landskompisar och Porto grupptvåa. PSG:s sportchef Leonardo såg lite blekare ut än vanligt, men när den förre Real Madrid spelaren Steve McManaman drog bollem med sina landsmän från Manchester blev han nog rätt så nöjd. Och det hördes ett stort sorl från delegaterna i hallen.

Men vilket tungvikts/kunga -möte redan i åttondelsfinalen. Ett av dessa lag kommer alltså inte att nå kvartsfinal. Oj oj oj, men cup är cup och man ska förbi de alla, men varför få den svåra vägen.

Sedan drogs i rask takt Valencia mot Paris Saint Germain och Porto mot Malaga. Tror nog att Zlatan är hyfsat nöjd med den lottningen. I vilket fall som helst så måste det vara skönt att slippa Real Madrid redan nu, men jag tror inte det kommer att bli en walk in the park varken nere på Mestalla eller hemma på Parc de Prince.

Personligen tror jag att det är en 50 – 50 match där tillfälligheter och turen kommer att avgöra. Valencia kommer helt plötsligt att få några nya fans också. Zlatan-hatarna kryper fram igen, om än tillfälligt.

Speldatum för åttondelarna är i första mötet den 12/13 februari och 19/20 februari. Andra mötet äger rum den 5/6 mars och 12/13 mars och tiden för avspark är som vanligt 20:45. Detta är datum som varmt rekommenderas att boka in i kalendern.

Fuskanklagelserna angående lottningen

För er som inte har läst det på annan plats ännu ska jag försöka dra det kortfattat. Det fullständigt osannolika hände som inte skulle kunna hända. Genrepslottningen blev detsamma som den slutgiltiga lottningen.

På onsdagskvällen företogs ett genrep av lottningsproceduren med alla lag på precis samma sätt som det skulle se ut ett dygn senare. Fast ingen kunde ju då ana att det skulle bli exakt samma utfall av lottningen från den ena dagen till den andra.

Eller kunde man det? Var det riggat? Hur kunde lagen dras mot varandra på exakt samma sätt två kvällar i rad? Någon sa till mig att ESPN:s statistiker räknade ut att det var en chans på två miljoner (1/2000000) att det skulle bli så.

Det fanns ju en statistisk möjlighet såklart, men en liten, liten, väldigt liten sådan. Drygt tre gånger större än att få sju rätt på Lotto, där du har en chans på drygt 6,7 miljoner (1/6700000). Men ändå. Det är ju verkligen anmärkningsvärt att det blir så. Eller hur?

Fotnot: Steve McManaman började sin karriär i Liverpool och gjorde 364 matcher för klubben. Inte många på den här nivån som gör det idag skulle jag tro. 1999 gick han till Real Madrid och vann Champions League år 2000 och 2002 och spanska ligan 2001 0ch 2003. Avslutade karriären i Manchester City (?) 2005. Debuterade i Engelska landslaget 1994, spelade EM 1996 och 2000 och VM 1998.

Han blev vald till att dra lotterna för att han står som ambassadör för finalen som spelas på Wembley den 25 maj. Precis som tyske Paul Breitner blev utvald till säsongen 2011/2012 när finalen spelades på Allianz Arena, München i våras.

Bookmark and Share
 
 
Om Simrishamnsbladet
Om Copyright
Sidfot kolumn 3

[redigera innehåll från kontrollpanelen]

Sidfot kolumn 4

[redigera innehåll från kontrollpanelen]