Tisdag, 16 juli, 2024 | Dagens namn är: Reinhold, Reine |
 
 

Malmö FF på efterkälken sista 45

Som bilden på Ricardinho och Carlos Tévez visar. Visst var MFF ett halvt steg efter i andra halvlek. Men på planen fanns det en viss person klädd i svart som var flera steg efter i många situationer.

Juventus vann fullt välförtjänt. Inget snack om det. Det blir förmodligen de två bästa lagen som går vidare från grupp A till slutspelet i februari.

Juventus är inte helt klara, men blir det säkert i sista omgången. Atlético de Madrid är säkra för avancemang, som etta eller tvåa i gruppen.

Tänker inte skriva om själva spelet på plan mellan MFF och Juventus. Är det vad du vill läsa om så stoppa då här.

Ricardinho och hela Malmö FF på efterkälken stora delar av andra halvlek.

Ricardinho och hela Malmö FF på efterkälken stora delar av andra halvlek.

Jag är så ”pissed-off” på alla filmningar och förstärkningar av situationerna och dåliga, svaga domare som går på det gång efter gång. Utan någon som helst känsla för det gröna fältets schack.

För det är vad fotboll handlar om. Ett parti schack-tänkande, ett parti glädje, ett parti mod och framförallt ett parti sportslighet. Finns det någon sportslighet längre i den penningstinna sportvärlden?

En spelare i en medelmåttig engelsk ligaklubb, som dessutom får uträtta det han allra helst vill, tjänar mer på en månad än vad en vanlig knegare gör på ett helt år. En lite namnkunnigare spelare har cirka en miljon i veckan. EN MILJON I VECKAN?

Detta för att springa omkring och förstöra ryktet om den ädla konsten att spela fotboll. För drygt femton år sedan snackade jag med en av Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna om miljonrullningen inom fotbollen.

Han bara skakade på huvudet och var uppriktigt less på skiten. SÅ mycket bättre presterades det inte än vad det gjordes under hans egna aktiva karriär. Kunde bara hålla med. Och gör det fortfarande.

Pengarullningen har förstört den nobla konsten att sparka på en boll. Idag handlar det mesta om att vinna fördelar genom att Fuska, Förstärka, Filma. Fy Fan. Uppriktigt less på skiten.

Tycker du att jag har fel så är det bara att gå in på Youtube och söka. Det kryllar av sekvenser på olika spelare. Igårkväll kunde vi lägga till en spelare.

Den ryske spelaren Shatov i FK Zenit Sankt Petersburg. I matchen mot Benfica på hemmaplan blir han ”tacklad” av portugisiske mittbacken Luisão. På övertid. Zenit leder med 1 – 0 och vill så klart få tiden att gå.

Luisão hade en varning sedan tidigare i matchen och blev givetvis utvisad. MEN när jag spelar upp repriserna i min inspelningsbara box, i slomo, så träffar inte Luisão ryssen på något sätt över huvud taget.

Shatov hoppar över det utsträckta benet när han ser portugisen komma med sin glidtackling, samtidigt som han vrålar som om benpiporna stack ut på alla möjliga håll. Den erfarne italienske domaren Nicola Rizzoli (VM-finalen 2014 bl.a.) tvekar inte ett dugg. Kan inte göra annat heller.

För visst är det farligt spel av Luisão. Men att se ryssen ligga där och vrida sig i plågor blir till ett stort skämt. Grabbens kropp klarar tydligen inte att landa på en tjock, fin gräsmatta från femtio – sextio centimeters höjd.

Var finns hedern och sportsligheten? När jag var ung någon gång under förra seklet sa man alltid: ”Om en engelsk spelare ligger ner då är det riktigt allvarligt.” Men inte ens där är det så längre.

Så här är det hela tiden om man skärskådar den internationella toppfotbollen. Det är det som får mig spyfärdig och färdig med fotboll på den nivån.

Sedan har vi domarinsatser av det mer makabra slaget. Som den igår på Swedbank Stadion i Malmö. Vad den rutinerade (EM 2012, VM 2014) portugisiske domaren Pedro Proença höll på med stämmer väl in med det som står skrivet här under.

Mer behöver inte sägas om hans insats. Alla som såg matchen med något så när objektiva ögon förstår vad jag menar. Frågan man måste ställa sig är: – Måste det alltid se ut så här? När stor möter liten.

Jag kan inte låta bli och känna en viss bitterhet över hur de små nationernas små lag blir behandlade av domare från framförallt sydeuropa.

Det har för min del känts så i många år. Både på landslags- och klubbnivå. Domarna från den södra delen av Europa verkar vara mer ”starstrucked” än domare från Tyskland, UK eller Norden.

Det är åtminstone så det har upplevts, när man år efter år suttit där och kollat när ett storlag möter ett mindre namnkunnigt lag. Som ifjol när Celtic mötte Barcelona hemma. Eller förrförra året eller året innan … eller …

Ibland har man tänkt den lite fåniga tanken att alla de små nationerna skulle bryta sig loss och bilda en egen organisation. Långt från den lismande verklighet som både UEFA och FIFA besitter.

Pampvälde utropar jag dessa organisationer till. Tåler inte att se varken Platini eller Blatter, får nästan rysningar när de syns i bild.

Titta bara på hur det ser ut inför Quatar-VM 2022 och ni kan ju tänka er hur Platini har drömt om att bli mottagen i hemma-EM 2016. Den store frälsaren som fixade EM på hemmaplan igen (1984 senast). Som enda land med tre arrangerade EM (även 1960) av femton möjliga.

Hur kan Quatar med 1,7 miljoner invånare, med ett fåtal multirika, men med ett stort antal väldigt fattiga få lova att arrangera ett VM? Dessutom i ökenhetta på över 40 grader.

I en rapport som USA Today publicerade förra året så uppges investeringskostnaden till den otroliga summan av 1 440 miljarder kronor. Smaka på den.

Betänk att en miljard är tusen miljoner. Här snackar vi ETTUSENFYRAHUNDRAFYRTIOMILJARDER kronor. Jisses. En astronomisk summa för att arrangera ett fotbollsmästerskap.

Nu ryktas det om att Quatar inte får VM 2022, utan att det ska flyttas till USA. Men vad bra för Quatars fattiga befolkning. Då kan de också få ta del av oljemiljarderna.

Några oljemiljarder har inte småklubbsfotbollen att leka med. Där är det knapert, med sill och korv som bespisning varje dag. Men där finns äktheten, glädjen och ärligheten på planen. Och utanför densamma.

Längtar redan till 2015 med Österlen FF i herrtvåan och Hammenhögs IF i damtvåan och ytterligare tolv lag utspridda längre ner i seriesystemet. Men glädjen i den nästintill ideella verksamheten går inte att ta miste på.

En virtuell blomma till alla eldsjälar som behövs i våra föreningar runt om i landet från oss på Simrishamnsbladet.

dagens_ros_03_21


…ALLA VERKSAMMA ELLER F.D. VERKSAMMA IDEELLA ELDSJÄLAR RUNT OM I LANDET.

OAVSETT SPORT ELLER PROFFESSION.


Bookmark and Share
 
 
Om Simrishamnsbladet
Om Copyright
Sidfot kolumn 3

[redigera innehåll från kontrollpanelen]

Sidfot kolumn 4

[redigera innehåll från kontrollpanelen]