Tisdag, 16 juli, 2024 | Dagens namn är: Reinhold, Reine |
 
 

Malmö FF har fortfarande chansen till miljonerna

Vilken glädje och vilken tur. Visst bjöd matchen mellan FC Salzburg och Malmö FF på båda delarna. Plus dramatik och nagelbitande för alla himmelsblåa fans.

Resultatet blev helt perfekt, om man nu kan tala om perfekta resultat när man har förlorat. Men att förlora med 1 – 2 är hundra gånger bättre än t.ex. 0 – 1.

Vid 0 – 1 så hade det inte räckt med 1 – 0 hemma. Men det gör det nu p.g.a. bortamålsregeln. Tack Salzburg för den bjudningen.

Den annars utmärkte ungerske målvakten Péter Gulácsi skulle bara ut och plocka lite fallfrukt. Men han kolliderade med mittbacken Franz Schiemer och bollen trillade ner rakt framför fötterna på Emil Forsberg som kunde rulla in bollen i öppet mål.

– Det kommer en hög boll och jag går inte in i situationen och ser att de kolliderar. Det var bara att stöta in bollen, ett enkelt mål. Bättre sent än aldrig, säger Emil Forsberg till Viasat Fotboll.

Det var mittbacken Filip Helander som slog en till synes meningslös långboll i ett försök att hålla siffrorna nere till 0 – 2. Men den långbollen blev rena jackpotten för ”di blåe”.

– Salzburg kan inte spela defensivt, precis som Sparta Prag, och hemma passar det oss, säger Markus Rosenberg efter matchen.

Rosenberg som redan efter en kvart hade ett gyllene läge att ge MFF ledningen men sköt rakt på målvakten. Lite kyla och en chipp hade gjort susen. Men allting är lätt i efterhand – och framför TV:n.

Däremot gjorde Gulácsi en riktig kanonräddning i andra halvlek när Rosenberg på nytt hade ett guldläge mitt i straffområdet. Enhandsräddningen där var av det svettigare slaget.

På det hela taget får man nog säga att MFF hade den tur som man behöver i sådana här sammanhang.

Den 28-årige spanjoren Jonathan Soriano, (f.d. Barcelona och Espanyol) hade en kanon i ribban och en i stolpen innan han fick knorra in 2 – 0 målet via stolproten förbi MFF-muren på utsidan. Utsidan? Den bollen ska inte gå in lågt om allting sköts rätt.

En annan Salzburgspelare, den slovenske liraren Kevin Kampl (f.d. Bayer Leverkusen) hade ett friläge med kvarten kvar. Han rundade målvakten Robin Olsen men Filip Helander dök upp som en räddande ängel i sista stund och avvärjde ett givet mål.

Så gladast över slutresultatet ska nog Malmö FF vara. Det var dom med. Det syntes nere på planen. Sällan har man väl sett gladare förlorare och stillsammare vinnare.

Men det är en rond kvar innan MFF och ekonomichef Henrik Carlsson kan börja räkna in alla miljoner till kassan. Det pratas om minst 100 miljoner garanterade och spekuleras om uppemot det dubbla vid ett avancemang in i Champions League-gruppspelet.

Tänk vad ett enda mål framåt och ett igenspikat mål bakåt kan betyda för ekonomin i en svensk fotbollsförening idag.

Annat var det när Ingvar Svahn spelade därute på sin vänsterkant. En liten Apotekarnes ”limonad” efter matchen som tack. Nja, kanske lite mer ändå.

Lite kuriosa:

Ingvar Svahn (22 maj 1938 – 16 juni 2008)

Ingvar Svahn 1967 med sin limonad.

Ingvar Svahn 1967 med sin ”limonad”.

Nitton år gammal hämtades han från Kulladals FF 1957 och spelade i MFF fram till 1968. En tydligare vänsterytter fick man leta länge efter. Han slickade verkligen linjen därute.I sin första allsvenska match 1957 för Malmö FF mot Helsingborgs IF gjorde han mål efter mindre än två minuter på landslagsmålvakten Kalle ”Rio-Kalle” Svensson. Han var även med i matchen den 19 augusti 1965 då Malmö FF besegrade Helsingborg med hela 10–1 på bortaplan – en av tidernas målrikaste matcher i Allsvenskan.

Spelade 255 matcher för MFF och gjorde 67 mål. Två säsonger i belgiska Royal Daring innan han återvände till MFF 1970 och vann allsvenskt guld. Nitton landskamper och två mål blev det också på kontot.

 

Matchfakta

Målen:

16) 1 – 0, Franz Schiemer
54) 2 – 0, Jonatan Soriano
90) 2 – 1, Emil Forsberg
Byten:
61) Isaac Thelin Magnus Eriksson
80) Sadio Mané Massimo Bruno
85) Marcel Sabitzer Alan
87) Christoph Leitgeb Naby Keita
87) Simon Kroon Pawel Cibicki
Matchstatistik:
FC Salzburg • • • Malmö FF
58 Bollinnehav % 42
8 Försök på mål 4
10 Försök utanför 4
7 Hörnor 6
6 Offsides 3
1 Gula kort 5
11 Frisparkar emot 17
485 Passningar 362
305 Passningar rätt 177
Bookmark and Share
 
 
Om Simrishamnsbladet
Om Copyright
Sidfot kolumn 3

[redigera innehåll från kontrollpanelen]

Sidfot kolumn 4

[redigera innehåll från kontrollpanelen]