Tisdag, 5 mars, 2024 | Dagens namn är: Tora, Tove |
 
 

Ingen Ibracadabra

Så är vi då framme vid den sista omgången av årets gruppspel i Champions League. Flera lag är redan klara för åttondelsfinalerna i februari och de sista ska bli det den här veckan.

De redan klara lagen är Manchester United (A), Real Madrid (B), Paris Saint-Germain (C), Bayern München och Manchester City (D), Chelsea (E), Atlético Madrid (G) och Barcelona (H).

Något att kanske tänka på om man ska tippa matcherna. Fullt möjligt att coacherna sparar en del viktiga spelare.

Det sägs t.ex. att PSG sparar Zlatan i bortamötet mot Benfica i grupp C. Han får alltså inte chansen att bli bäste målgörare i gruppspelet genom tiderna.

De här fem spelarna har gjort 8 mål i gruppspelet under en säsong: Filippo Inzaghi, Hernan Crespo, Ruud van Nistelrooy, Cristiano Ronaldo och Zlatan Ibrahimovic. Nu är Ronaldo tillbaka i Real Madrid och har chansen att ensam bli historisk.

Zlatan får inte heller chans till revansch på Estádio da Luz i Lissabon. Det var där Sverige spelade mot Portugal i playoff-mötet om en VM-plats för en knapp månad sedan.

Ronaldo gjorde enda målet en kvart från slutet och Ibra hade inte ens en halvchans. Sista sextio minuterna var Portugals, men jag tror att matchens alla nittio minuter i kväll hade varit Zlatans i den form han befinner sig i just nu.

Grupp C: Kanske tur för Benfica om Zlatan stannar hemma. De har en liten chans till avancemang. Men då måste man få hjälp av Anderlecht nere på Georgios Karaiskakis Stadium i Pireus mot Olympiacos.

Vid oavgjort i Pireus måste Benfica vinna över PSG. Om Anderlecht vinner mot Olympiacos räcker det med oavgort för Benfica. Olympiacos leder det inbördes mötet med 2 – 1.

Mitt tidigare tips: PSG och Olympiacos. Ett rätt än så länge.

Grupp A: Det står mellan Shakhtar Donetsk och Bayer Leverkusen. Shakhtar är en poäng före Leverkusen men tyskarna leder de inbördes mötena. Båda lagen har bortamatcher så det kommer att bli tufft.

Mitt tidigare tips: Manchester United och Shakhtar Donetsk. Ett rätt än så länge.

Grupp B: FC Köpenhamn är utslaget, trots fyra inspelade poäng. Det blir istället en direkt avgörande match nere på Ali Sami Yen Spor Kompleksi i Istanbul mellan Galatasaray och Juventus.

Det turkiska laget är svåra att möta på Ali Sami-arenan men jag tror ändå att Juventus klarar minst oavgjort, vilket räcker för avancemang.

Mitt tidigare tips: Real Madrid och Juventus. Ett rätt än så länge.

Grupp D: Det mest spännande här är vem som ska bli trea och få spela Europa League. Viktoria Plzeň möter CSKA Moskva hemma och behöver vinna. Man förlorade bortamötet med 3 – 2 så en 1 – 0 seger räcker.

Bayern möter City hemma och vann bortamötet med 3 – 1. Här bevakar man bara sin gruppseger. Förmodligen.

Mitt tidigare tips: Bayern München och Manchester City. Två rätt.

Grupp E: Direkt avgörande match mellan Schalke 04 och Basel 1893. Tack vare det sena vinstmålet i förra omgången, hemma mot Chelsea (87 min), så har Basel bäst utgångsläge.

Men det är aldrig lätt att försöka spela på oavgjort, vilket räcker för schweizarna. Publiken i Gelsenkirchen kommer att ”piska” fram hemmagänget till sitt yttersta. Med en vilt krigande Kevin Prince Boateng i spetsen.

Mitt tidigare tips: Chelsea och Schalke 04. Ett rätt än så länge.

Grupp F: Det här är den mest diaboliska gruppen av alla åtta. Vilket jag också tyckte efter lottningen. Det enda som är klart är att Marseille har spelat färdigt i Europa för den här gången.

Dortmund åker ner till fransmännen och hämtar tre poäng. Helt säkert. Samtidigt möts Napoli och Arsenal nere på Stadio San Paolo i Neapel. Där kommer det att bli ett oväsen som under Maradonas storhetstid i Napoli.

Det räcker för Arsenal att spela oavgjort för att vinna gruppen. Då går Arsenal och Dortmund vidare. Napoli har alltså det sämsta utgångsläget, man måste dessutom slå Arsenal med 3 – 0. Om jag har förstått det rätt.

Så här är de inbördes mötena: Napoli – Dortmund varsin vinst och 3 – 4 i målskillnad. Arsenal – Dortmund varsin vinst och 2 – 2 i målskillnad. Dortmund fler gjorda mål på bortaplan. Arsenal – Napoli slutade 2 – 0 i London.

Det kan alltså bli så att Napoli vinner men med för lite mål och slutar på tolv poäng av arton möjliga. Utan att gå vidare. Snacka om djävulskt.

Mitt tidigare tips: Arsenal och Borussia Dortmund.

Grupp G: Atlético Madrid är redan klara och möter Porto hemma. Zenit åker till Österrike för att möta Malmöbekanta Austria Wien (Europacupens semifinalmöte 1979).

Andraplatsen krigar Zenit och Porto om. Zenit är en poäng före och leder det inbördes mötet och har det mest överkomliga motståndet. De borde klara av detta.

Lite förvånande att pålitliga Porto riskerar att inte gå vidare. Verkar som Hulk gick till rätt lag. Åtminstone i nuläget.

Mitt tidigare tips: Atlético Madrid och Porto. Ett rätt än så länge.

Grupp H: Barcelona är klara och möter Celtic hemma. Spelar för förstaplatsen i gruppen och lär så bli.

Däremot är det en direkt avgörande match på Stadio Giuseppe Meazza i Milano mellan Milan och Ajax. Oavgjort räcker dock för Milan och det skulle förvåna mycket om milanesarna inte klarar det.

Mitt tidigare tips: Barcelona och Milan. Ett rätt än så länge.

Åttondelsfinalerna lottas måndagen den 16 december kl. 12.00CET i schweiziska Nyon.

Glöm inte heller att jag tippade att finalen skulle spelas mellan Bayern München – Paris Saint-Germain.

Var finalen ska spelas? Estádio da Luz i Lissabon den 24 maj 2014. Chans för Zlatan-revansch.

 


 

Här är veckans sexton CL-matcher och TV-kanalerna de visas på. Observera att tiderna är när sändningarna börjar och inte starttid för matcherna.

( ) = Grupp

tisdag 10 december:

20:00 SL Benfica – Paris Saint-Germain FC (C) TV 6
20:00 Galatasaray AŞ – Juventus (B) Viasat Fotboll+HD
20:30 Manchester United FC – Shakhtar Donetsk (A) Viasat Sport HD
20:30 FC Bayern München – Manchester City FC (D) Viasat Motor+HD
20:40 Olympiacos FC – RSC Anderlecht (C) Viasat Xtra 3
20:40 FC Viktoria Plzeň – PFC CSKA Moskva (D) Viasat Xtra 4
20:40 Real Sociedad – Bayer 04 Leverkusen (A) Viasat Xtra 5
20:40 FC Köpenhamn – Real Madrid CF (B) Viasat Xtra 6
20:40 Instant Highlights Viasat Xtra 7

onsdag 11 december:

20:00 AC Milan – AFC Ajax (H) Viasat Fotboll+HD
20:30 SSC Napoli – Arsenal FC (F) Viasat Sport HD
20:30 Olympique Marseille – Borussia Dortmund (F) Viasat Motor+HD
20:40 FC Schalke 04 – FC Basel 1893 (E) Viasat Xtra 1
20:40 Chelsea FC – FC Steaua Bukarest (E) Viasat Xtra 2
20:40 FK Austria Wien – FC Zenit (G) Viasat Xtra 3
20:40 Club Atlético de Madrid – FC Porto (G) Viasat Xtra 4
20:40 FC Barcelona – Celtic FC (H) Viasat Xtra 5
20:40 Instant Highlights Viasat Xtra 7
Här hittar du alla grupperna med spelschema och resultat.
Bookmark and Share
 
 
Om Simrishamnsbladet
Om Copyright
Sidfot kolumn 3

[redigera innehåll från kontrollpanelen]

Sidfot kolumn 4

[redigera innehåll från kontrollpanelen]