Torsdag, 18 april, 2024 | Dagens namn är: Valdemar, Volmar |

Publikfest när Sverige tog VM-guld i innebandy

Sverige är världsmästare i innebandy för åttonde gången i historien. Det står klart efter den otroligt tighta finalsegern över Finland som vanns med 3-2. Henrik Stenberg blev stor hjälte med sitt 3-2-mål i ett kokande Scandinavium.

Det mesta snacket inför VM i Göteborg handlade om att det skulle bli en drömfinal mellan Sverige och Finland i Scandinavium. Det blev det också. Under söndagen fylldes Scandinavium till bredden och ett öronbedövande jubel mötte spelarna när de kom in på planen.

Rasmus Enström jublar efter ett av sina mål. | : Per Wiklund

Rasmus Enström och Johan Samuelsson jublar . | : Per Wiklund

Sverige hade i gruppspelet besegrat finnarna med 5-2. Men i finalen var det grannarna från öst som var hetast till en början. Finland gick upp till en 2-0-ledning efter den första perioden.

Men då vaknade Sverige. Bara en minut in i den andra perioden serverade lagkaptenen Johan Samuelsson backveteranen Mattias Samuelsson, som prickade in 2-1-reduceringen. Och i slutet av mittenakten placerade Robin Nilsberth in 2-2 i powerplay.

Den tredje perioden blev stenhård. Men till slut kunde Sverige avgöra till publikens jubel. 12044 personer var på plats i Scandinavium och fick se Henrik Stenberg avgöra till 3-2 med bara en hand på klubban.

Guldet var Sveriges åttonde på tio mästerskap. Segern innebär också att svenskarna försvarade VM-guldet från 2012, där Finland den gången besegrades i finalen med 9-5.