Torsdag, 25 april, 2024 | Dagens namn är: Markus |

Sverige till final efter straffar

Jisses anåda, valiumburken kom till användning igen. Nä, skämt åsido. Men en nervrysare blev det igen mellan Sverige och Ryssland i J20-VM borta i Ufa.

Yes. Sverige är i final igen. Detta efter en bländande första period då ryssarna inte hade en chans att hänga med och 2-0 kunde mycket väl varit både 3 och 4-0. Då hade matchen förmodligen aldrig gått till förlängning.

1-0 gjorde Elias Lindholm efter 6.34 och 2-0 gjorde Filip Forsberg 9.38 in i första perioden och skotten vann man med 14-2.

Svenskarna spelade en hockey som ett blivande världsmästarlag och ryssarna, och publiken, var nästintill chockade. Bisittaren Micke Renberg påstod att han aldrig sett ett svenskt juniorlag spela en bättre hockey, inklusive vinnarlaget från förra året.

Men idrott är också mycket psykologi och det visade sig längre fram. Blivande matchvinnaren Sebastian Collberg hade ett skott i målramen efter en minut i andra. Istället så reducerade ryssarna genom Andrei Mironov efter drygt sju minuter och hastigt men mindre lustigt ur svensk synvinkel så blev ryssarna ett helt annat lag.

Har vi inte sett det förut, med både ryska och tjeckiska lag. Typiska medgångslag som i ett par måls underläge mest visar upp sina individuella kvaliteter.

Men nu blev det fart på alla rödtröjade och de kom i våg efter våg. Svenskarna redde dock ut stormen resten av perioden.

Det dröjde till 7.56 in i tredje innan ryssarnas Mikhail Grigorenko kunde kvittera och sedan böljade det fram och tillbaka resten av perioden.

Tio minuters förlängning blev resultatslös och det hela skulle komma att avgöras på straffar. Detta lotteribetonade påfund skulle återigen avgöra en stor viktig match i ett mästerskap. Renberg äskade för en förlängning som avgörs med första målet, oavsett hur länge de håller på.

Men nu var det som det var och Sverige skulle börja straffläggningen. Backen Mikael Vikstrand missade den första och Grigorenko missade sin.

Likaläge och både Viktor Rask och Nail Yakupov missade sina. Sedan kom Sebastian Collberg och fintade målvakten och lyfte in en backhand som blev hängande kvar i nättaket.

Pressen på Nikita Kucherov, som skulle lägga ryssarnas sista straff, ökade med flera ton. Niklas Lundström räddade och Sverige var återigen klara för en final. 3-2 efter straffar och överlyckliga svenskar på isen, i båset och på läktaren.

Wow, lilla Sverige dansar med de stora kolosserna igen och gör det riktigt, riktigt bra. Nu väntar ett USA som vi inte har besegrat i J20 VM sedan 1996.

Det får vara dags för en ändring på det nu, eller hur alla ni på plats därborta i österled?

Finalen spelas på lördag den 5 januari klockan 14.00 och sänds på SVT 2. Matchen om tredje pris mellan Kanada-Ryssland spelas samma dag klockan 10.00, även den på SVT 2.