Lördag, 20 april, 2024 | Dagens namn är: Amalia, Amelie |

Snöplig 1-3 förlust för småkronorna

J20-VM i ishockey är över för den här gången. Sverige kom aldrig riktigt upp i den standard man egentligen innehar.

Samtidigt ska sägas att USA är väldigt svårspelade och ruskigt täta bakåt. Vinner man kvarts och semifinal med sammanlagt 12-1 mot kvalificerat motstånd, då är man bra.

Men 0-0 efter första perioden, där svenskarna först redde ut ett box play fyra mot fem och sedan tre mot fem, följdes upp med ett svenskt mål i powerplay 1.09 in i andra perioden, signerat speedkulan Filip Sandberg.

Då såg det väldigt ljust ut och svenskarna hängde med riktigt bra. Men det varade bara till 7.42 in i perioden då det amerikanska ”kvicksilvret” Rocco Grimaldi överlistade Niklas Lundström i det svenska målet. Ett ganska billigt mål från dålig vinkel som Niklas nog borde ha tagit.

Inte nog med det. Samme Grimaldi kom i vägen för ett backskott och ”magade” in ledningsmålet 10.27 in i perioden. Sedan åkte svenskarna på en utvisning några minuter senare, men konstigt nog kom vändningen spelmässigt där.

De klarade av box play-spelet galant och hade t.o.m. läge och göra mål. I tredje perioden såg faktiskt USA en aning pressade ut och kanske lite trötta också.

Svenskarna trummade på och skaffade flera bra lägen, men trissan ville bara inte in. USA hade också en väldigt bra målvakt i John Gibson, som efteråt blev utsedd till turneringens bäste målvakt och fick även MVP-priset (mest värdefulle spelare i turneringen).

Desto längre in i perioden vi kom, ju närmare valiumburken kom man. Särskilt när Sverige tog ut målvakten med 1.50 kvar att spela.

Men det ville sig inte utan jänkarna kunde med sexton sekunder kvar av matchen avgöra med mål i tom kasse genom Vince Trocheck.

Den fjärde raka finalförlusten mot USA var ett faktum – om man räknar både J18 och J20 – och fortfarande ingen vinst mot dem i J20 VM sedan 1996.

Usch. Låt det bli revansch i Malmö i nästa års junior-VM. Då måste man ju se till att få en plats i Malmö arena.