Fredag, 29 mars, 2024 | Dagens namn är: Jonas, Jens |

Småkronorna klara för semifinal

På torsdag smäller det borta i Ufa, Ryssland. Då ska juniorkronorna spela sin semifinal mot vinnarna av Ryssland – Schweiz.

Men det blir oerhört tufft att försvara guldet från förra året. Kanada ser väldigt starka ut och vann gruppfinalen mot Ryssland med 4 – 1 och det utan att förta sig såg det ut som. Därmed är också dom klara för semifinal, där de får möta vinnaren av USA – Tjeckien.

Sverige öppnade starkt mot Finland och hade en 3 – 0 ledning fram till 16.17 in i första perioden. Då hade finnarna tagit en time-out när Sverige hade gjort trean och den fick effekt direkt. Reducering och nytt hopp.

Onödiga och en del märkliga svenska utvisningar i slutet av första och början av andra perioden utnyttjade finländarna effektivt. 2 – 3 i fem mot fyra och kvitteringen till 3 – 3 i spel fem mot tre kom efter 3.55 i andra och då var de finska lejonen åter i kvartsfinal. Det räckte med en poäng för Finland för att ta sig dit.

Men då gjorde coachen, Roger Rönnberg, ett smart men ovanligt drag. Han bytte målvakt efter kvitteringen trots att Joel Lassinantti hade gjort ett par riktigt svettiga räddningar.

Allt för att väcka laget som hade somnat in lite i intensitet. In kom Niklas Lundström och så småningom tog svenskarna över kommandot igen.

Med fyra minuter kvar av perioden gjorde svenskarna två snabba mål och var åter herrar på täppan.

Tredje perioden blev en formsak, trots att Finland reducerade till 4 – 5 efter 10.40. Men finnarna drog på sig en onödig utvisning med tre minuter kvar och det utnyttjade Sverige effektivt.6 – 4 i powerplay och 7 – 4 i tom kasse säkrade Sveriges semifinalplats medan Finland överraskande får ägna sig åt att försöka hålla sig kvar i A-gruppen.

Nästa års Junior-VM spelas i Malmö, så förhoppningsvis finns Finland med då. Normalt sett är de alldeles för bra för att inte vara det.

Svenska målskyttar var 1 – 0 Alexander Wennberg, 2 – 0 Robert Hägg, 3 – 0 Victor Rask, 4 – 3 Viktor Arvidsson, 5 – 3 Filip Forsberg, 6 – 4 Emil Molin, 7 – 4 Viktor Arvidsson.