Fredag, 29 mars, 2024 | Dagens namn är: Jonas, Jens |
 
 

Annie Lööf vill ha en effektivare Arbetsförmedling

I torsdags, 12 februari, röstade riksdagen om att återuppta den av regeringen nedlagda översynen av Arbetsförmedlingen. Innan röstningen sa Annie Lööf: – Dags att regeringen återupptar översynen av Arbetsförmedlingen.

Spåkvinnan Lööf
En majoritet i riksdagen vill se en fortsatt utredning av Arbetsförmedlingen och regeringen kommer därför lida nederlag i frågan vid dagens omröstning, står det i pressutskicket från Centerpartiet.

Annie Lööf, partiledare (C)

Annie Lööf, partiledare (C)

– Det är dags att regeringen nu lyssnar på riksdagen och skyndsamt återupptar översynen av hur vi kan få en mer effektiv Arbetsförmedling, säger Centerpartiets partiledare Annie Lööf.

Bakgrunden är den att i februari 2014 tillsatte alliansregeringen en utredning för att se över hela Arbetsförmedlingens verksamhet.

Huvuduppdraget för utredaren Agneta Dreber var att överväga vilka delar av verksamheten som kan utföras av privata aktörer i konkurrens med myndigheten.

Men Dreber, som tidigare företrätt Folkpartiet, tvingades i november 2014 av den nya röd/gröna regeringen att lämna uppdraget som utredare.

Till SvD Näringsliv sa då Agneta Dreber: – De var inte intresserade av något som hade att göra med konkurrensutsättning.

I samma artikel sa även Annie Lööf: – Man kan inte hålla på och pausa och förändra så här viktiga reformarbeten.

– Jag är besviken över att man inte går vidare med det det här. Agneta Dreber har arbetat i minst ett halvår med att titta på hur man kan förändra Arbetsförmedlingen i grunden.

– Hennes arbete kastas nu i papperskorgen av sittande regering och det gör mig väldigt förvånad.

I pressmeddelandet från förra veckan sa Annie Lööf även så här:

– Ska vi få en bättre arbetsförmedling i Sverige måste vi lämna regeringens ensidiga fokus på fler åtgärdsprogram och högre kostnader för företagen och på allvar börja fokusera på förmedlingen av riktiga jobb.

– Då är exempelvis ett system med ”jobbfixarpeng”, som gör det möjligt för alternativa aktörer att förmedla jobb, en viktig reform. Det är något som Centerpartiet drivit på för länge och en av sakerna som utredningen nu ska titta på.

Så kl 16:00 i torsdagseftermiddag hade Riksdagen en voteringsrunda om frågan att återuppta översynen av Arbetsförmedlingen.

Voteringen följde Centerpartiets förutsägelse och blev ett nederlag för regeringen med siffrorna 162 JA mot 137 Nej. Femtio riksdagsledamöter var frånvarande.

Bland dem ”tunga” namn som Anna Kinberg Batra (M), Jan Björklund (FP), Göran Hägglund (KD), Erik Ullenhag (FP), Sofia Arkelsten (M), Kent Ekeroth (SD), Tobias Billström (M) och Håkan Juholt (S).

Även om de tjugotvå ”regeringstrogna” frånvarande (19 S, 1 MP och 2 V) varit närvarande, så hade det blivit ett voteringsnederlag för regeringen.

Det hade krävts väldigt svåra omständigheter för att hålla mig borta från en sådan omröstning om jag hade varit politiker.

Ineffektiv Arbetsförmedling?
Utan att lägga några politiska värderingar i frågan så måste landet Sverige ha en effektiv ARBETSFÖRMEDLING. Med betoning på just versalerna.

Det ska i huvudsak handla om att FÖRMEDLA riktiga ARBETEN och framförallt måste de arbetssökande ges snabbare service.

Jag har pratat med en del arbetslösa och får höra saker som jag inte trodde existerade i I-landet Sverige. Eller snart kanske f.d. I-landet.

En jag talade med har arbetat oavbrutet i trettio år och har nu nått den ”gyllene” medelåldern. Aldrig varit arbetslös i hela sitt liv.

Första mötet med en handläggare på AF var inplanerad fyra och en halv månad efter första arbetslösa dagen. Jisses tänkte jag.

Då vill det till att AF lägger manken till de sista månaderna innan ersättningen reduceras drastiskt om inte vederbörande själv har lyckats skaffa ett jobb.

Eftersom taket på a-kassan har varit oförändrad sedan juli 2001, så behöver man inte vara någon Einstein för att räkna ut problemen som uppstår för de som blir arbetslösa i dagens Sverige.

En sjuksyrra, verkstadsarbetare eller butiksanställd hade knappast samma månadslön 2001 som de har idag.

Däremot har matvaror, el- och telekostnader, IT-behov, hyror och allt annat blivit betydligt dyrare sedan 2001.

Concerned

Sjuttiotalet kontra 2015
Förr räckte det oftast att man var talför eller kände någon som kände någon. Idag ska du vända ut och in på dig själv hos olika bemmaningsföretag.

Alla förutsätter att du har dator och skrivare. Du ska skriva CV och skicka med kort på dig själv som om det var världens modelltävling på gång.

Du kommer ändå inte på intervju. Du kan vara hur kvalificerad som helst för tjänsten. Men nix. Ingen intervju. Inte om du är i medelåldern.

Det nya nu är att man ska skicka med en videofilm på sig själv där man bedyrar att man är den mest lämpade för tjänsten.

Heja den snyggaste och mest talföre. Undrar bara vart alla dessa filmer tar vägen sedan?

Tack Mor och Far för att jag fick vara med om sjuttiotalet när Arbetsförmedlingen förmedlade riktiga jobb.

Inga CV att skriva och framförallt ingen film att skicka med. Tur var väl det.

En kort redogörelse av vad arbetsuppgifterna gick ut på. Sedan en fråga: Tror du klarar av detta? Svar: Jadå.

Fråga: När kan du börja? Svar: Igår. Ett konstaterande: OK. Tjänsten är din. Lönen vet du redan och vi börjar klockan 07:00.

Några problem? Absolut inte.

Min väg in i arbetslivet började 1973 som lärling på en verkstad i Malmö. Man tillverkade fågelburar och akvarium.

Min uppgift var att punktsvetsa metallpinnarna i fågelburarna. En föga upphetsande eller intellektuell syssla.

Men jag tjänade mina egna pengar och det är den viktigaste länken i hela livskedjan. Du försörjer själv dina egna behov.

Wonderful

Läs och begrunda FN:s ”Allmän förklaring om de mänskliga rättigheterna”

Artikel 23.
1. Var och en har rätt till arbete, fritt val av sysselsättning, rättvisa och tillfredsställande arbetsförhållanden samt till skydd mot arbetslöshet.

2. Var och en har utan diskriminering rätt till lika lön för lika arbete.

3. Var och en som arbetar har rätt till en rättvis och tillfredsställande ersättning som ger honom eller henne och hans eller hennes familj en människovärdig tillvaro och som vid behov kan kompletteras med andra medel för socialt skydd.

4. Var och en har rätt att bilda och ansluta sig till fackföreningar för att värna sina intressen.

Har alla arbete? Har alla lika lön för lika arbete? Har alla en människovärdig tillvaro? Skulle inte tro det va?

Bookmark and Share
 
 
Om Simrishamnsbladet
Om Copyright
Sidfot kolumn 3

[redigera innehåll från kontrollpanelen]

Sidfot kolumn 4

[redigera innehåll från kontrollpanelen]