Fredag, 29 mars, 2024 | Dagens namn är: Jonas, Jens |
 
 

Varför inte? Bä, bä vita lamm … .. ….. …?

På de stora vidderna strax söder om Gärsnäs, längs med båda sidorna av vägen till Hammenhög, breder Gärsnäs Gård ut sig. Under denna växtodlingsgårds vingars beskydd går just nu 65 tackor och ett par baggar och betar fridfullt.

Lyckligt ovetandes om finanskriser, arbetslöshet och annan dynga i samhället. Låt vara att de så småningom hamnar på en tallrik och får sig ett par bett i rumpan eller i ryggen. Men hur många ensamma människor skulle inte önska att någon överhuvudtaget gav dem ett par bett då och då, bara för att få känna att man finns till.

På vår resa genom det österlenska landskapet har vi kommit till Lammet & Herden.

Turistsäsongen är över för den här gången och det totala lugnet infinner sig så fort jag kliver in på gården. För mig i alla fall, som gäst. Här är så lugnt och fridfullt att man skulle vilja lägga papper och penna åt sidan för ett tag och ta en stav och vara herde själv.

Sätta sig ner och lyssna på bäandet och nästan bli en i gänget. Kanske få stånga in lite vett och respekt i någon ungbagge, förlåt, menar såklart ungdjur. Men, men, det går ju inte. Även om en del säkert hade tyckt att man passade in alldeles förträffligt. Där kommer förresten gårdens herde själv, herdinna menar jag.

– Hej, jag heter Victoria Lindh och det är jag som driver den här gårdsbutiken. Vi har produkter både från vår egen lammuppfödning, annat småskaligt närproducerat och även från övriga Sverige.

– Här samsas knäckebröd från Charlies House med Skärvångens ko- och getostar från Jämtland, god marmelad och våra lammkorvar och stekar, säger Victoria.

Man hör att hon inte är skånska, även om det inte ligger långt borta, så nästa fråga blir automatiskt: – Var kommer du ifrån och vad har du sysslat med innan?

– Jaså det hörs? Jo, jag kommer från Ronneby i Blekinge och har bland annat sysslat med mobiltelefoni innan. Jag jobbade på Vodafone i tio år innan jag flyttade ner hit. Jag träffade Birger, min sambo som äger Gärsnäs Gård, för fem år sedan och på den vägen är det, fortsätter Victoria

– Butiken öppnades för ett år sedan, så med tanke på det måste jag säga att det första året har gått över förväntan. Folk kom och köpte slut på våra ullplädar mitt i högsommaren. De finns i de svenska fårens naturliga färgställningar i olika mönster och är extrastora, 140 x 220 cm.

Victoria vid klädavdelningen i butiken | : Stefan Persson

Victoria vid klädavdelningen i butiken | : Stefan Persson

– Även våra ullkläder från Simu Nordic i Övertorneå hade en strykande åtgång. Även det mesta av våra lammskinn tog slut Men de kommer in igen lagom till Lucia, enligt Tranås Skinnberederi. Det står folk på kö för skinn redan nu, säger hon.

– Vi vill framhäva den svenska ullen och det man kan tillverka av den. Vi har kardflor från gårdens djur, som vi har låtit tillverka ett garn av och som finns till försäljning. Vi har både renrasiga Leicesterfår och korsningar mellan Gotlands- och Leicesterfåret som grund och vi strävar efter att få fram blanka pälsar av medellock, fortsätter Victoria.

Inne i butiken finns det en hel del godsaker. Vad sägs om varmrökt lammfilé, lammsalami med grönpeppar, chorizo-, wiener-, prins- och ölkorvar av lamm. På hyllorna finns även senap och havtornsmarmelad från Petersborgs gård, honung i mängder från Bisysslan, äppelmust från Sövde, jakt- och hjortronglögg samt flera olika kryddor från det välkända företaget Österlenkryddor.

En glimt av godsakerna | : Stefan Persson

En glimt av godsakerna | : Stefan Persson

Som det berömda pantoffelsaltet. Ja, listan kan göras lång. Men jag undrar hur det känns när det är dags för slakt och var de gör det och hur gammal ett får kan bli?

– Vi lämnar av dem själv till Appeltorps Lamm och Vilt utanför Tomelilla, som är ett litet slakteri och där vi kan följa med och stalla in dem i lugn och ro. Eftersom det blir en kort transport så hinner djuren inte bli stressade, de förstår inte ens vad som ska komma att ske, säger Victoria.

– Det känns väldigt bra. Men visst händer det att man har svårt och släppa iväg någon för slakt. Vi hade en gotlandstacka som hette Farmor och som blev cirka tolv år. Men till slut så kändes det ändå helt rätt att låta henne få sluta sina dagar. Hon finns däremot förevigad på vykort tillsammans med sin sista lammkull.

– Det som ska rökas skickas till Larssons Chark i Tollarp, som utför både kall- och varmrökning. De tillverkar även våra andra produkter inom charketurivaror och det utan tillsatser av grisfett eller fett från andra djurarter. Vi har även inlett ett samarbete med Vitaby Lanthandel om att tillverka en korv med 50% nöt- och 50% lammkött.

– Ullen säljs till Åddebo Ull uppe i Skärplinge och skinnen skickas till småländska Tranås Skinnberederi. Det tar cirka sex månader innan skinnen blir klara. Jag ska själv prova att färga sömnadsskinn i vinter och just nu sys det för glatta livet.

Det stundar alltså bråda tider framöver för detta unga företag. Frågar mig om man ska byta ut julskinkan mot ett jullamm? Men nä, även om julen tillägnas Jesus och de säkert som amen i kyrkan åt mer lamm än gris, så skulle det kännas konstigt utan en jul med skinka och äkta skånsk brunkål.

Men som ett gott komplement kan man ju mycket väl tänka sig det.

OBS! Redigerad och återutgiven artikel från tidningen ”Lev Livet på Österlen” / november 2008.

Bookmark and Share
 
 
Om Simrishamnsbladet
Om Copyright
Sidfot kolumn 3

[redigera innehåll från kontrollpanelen]

Sidfot kolumn 4

[redigera innehåll från kontrollpanelen]