Fredag, 19 april, 2024 | Dagens namn är: Olaus, Ola |
 
 

I djurens och naturens boningar

Friden. Den totala harmoniska friden infinner sig ögonblickligen när jag kommer fram. Efter att ha svängt av Komstadvägen vid den gul-röda Månstorps skylten rakt in i skogen, så når jag Sjörödstorp som ligger vid den västra sidan av Gyllebosjön.

Det går även att köra mot Gyllebo slott, varifrån det sedan är skyltat hela vägen fram. En av de största harar jag har sett välkomnar mig ett par hundra meter innan innan jag är framme.

Tankarna vandrar iväg och jag tänker att här inte bara doftar det friskt, här är det friskt och frodigt att leva. Stillheten här i djurens och naturens boningar får mig att riktigt längta efter en fika i trädgårdscaféet. Solskenet gör inte saken sämre.

Framme vid det nästan nybyggda huset välkomnas jag av Ingela och Christer Johnsson. Tillsammans driver de Sjörödstorp Ateljé Miré med butik och trädgårdscafé och Sjöröds Skogsplantor AB med huvudsaklig inriktning på gran, men även en del björk.

Det är verkligen ett energiskt par med många järn i elden. I butiken finns produkter av handspunnet garn från bl.a. alpacka och Ingela spinner det mesta själv. Till exempel kläder, dukar och handdukar av linne och metervara av lin & bomull.

En del av sortimentet i butiken | : Stefan Persson

En del av sortimentet i butiken | : Stefan Persson

De är också återförsäljare till Nyblom & Kollén och har en del av deras sortiment hemma. Det finns även en del smides och träarbeten som Christer och Ingelas far, John Holmberg, tillverkar.

Trädgårdscaféet drivs inte som det vanliga caféet i den bemärkelsen att du får din kaffekopp och ditt kaffebröd och går ut och sätter dig, eller att du får det på en bricka vid bordet. Här beställer du en picknick-korg med hembakt och en termos kaffe och väljer hur du vill inmundiga godsakerna.

Antingen gör man det i trädgården eller så kan man hyra en cykel och ta sig en sväng runt Gyllebosjön och stanna till för ett dopp vid badplatsen. Sedan smakar fikat om möjligt ännu bättre. Eller kanske bara leta upp en ostörd plats, det finns rastplatser längs vägen, och samtidigt passa på och njuta av harmonin i naturen.

Som om inte det vore nog så kan man, om man bokar i förväg, få massage efter cykelturen runt sjön som är cirka en mil lång. Ateljé Miré har ett samarbete med Mikaela Palmér på ”Kroppshälsan” och hon ger såklart massage även utan en cykeltur.

Det ska bli ett par allsångseftermiddagar i trädgården under sommaren där Christer, som spelar bas, tillsammans med Gunilla Ehrnborn och Bengt ”Bempa” Palmér ska stå för underhållningen. Scenen blir näppeligen av Skansens storlek men det är inte det som räknas här.

Del av trädgården i Sjörödstorps café|: Stefan Persson

Ingela och Christer ute i trädgården på Sjörödstorps café|: Stefan Persson

Det är det skånska gemytet som ska avspegla sig och framöver kommer det förmodligen att ske på en nybyggd, lite större scen. Apropå bygga, så byggs det febrilt på en större byggnad som ska inrymma bageri och ett café med öppet upp i nock.

Verksamheten började egentligen 1992 vid Glimmingehus men flyttade hit för två år sedan. Det är Christers barndomstrakter och han har sina föräldrar och en bror i närheten.

Plantskolan, som har ett samarbete med Tågarps Trädgård, ägs av Christer och det administrativa sköts av Ingela som också har Österlens Bokföringstjänst. Ni ser, energin flödar i kapp med solskenet och det smittar av sig i bilen på vägen hem. Helt plötsligt gör jag själv upp semesterplaner som skulle innefatta långt över 24 timmar på dygnet. Men när jag når landsvägen så inser jag det och kopplar in farthållaren och slappnar av igen.

Men Christer berättar en intressant sak för en gammal stadsbo som mig:
– I slutet av oktober börjar vi nedfrysningen av granplantorna för att plantorna under kontrollerade former ska ligga i vila. Vi fryser ner plantorna till cirka 3-4 minusgrader och det handlar alltså om miljontals.

Oj, tänker jag, var får man plats med alla dom. Det visar sig att i andra änden av ägorna finns det jättestora byggnader som inrymmer lite av varje. Men i huvudsak fungerar flera av dom som jättelika fryshus för plantorna som ligger packade 250 stycken i varje säck.

– Med tanke på att det rör sig om miljoner plantor så blir det en ansenlig mängd säckar, säger Christer och tar en säck och visar mig några stycken.

– Sedan till våren ska de behandlas i ett speciellt bad för att sedan distribueras och det är absolut den stressigaste tiden här. Vi har precis blivit färdiga med de sista leveranserna, avslutar han.

Vad skönt för dom, tänker jag. Nu kan dom kanske gå ner i varv lite. Nähä, inte det?

– Nä du, kontrar Christer, här ska fixas och donas efter bästa förmåga. För här på Sjörödstorp står tiden aldrig stilla. Vi har att göra, men vi gör det i vår egen takt och vi trivs med det.

Faktiskt, jag tror dom när jag ser deras avspända leenden. Jag kör så försiktigt därifrån, vill inte köra över den frodiga haren, ser en annan lite mindre hare och banne mig, det ser ta mig tusan ut som att han ler.

Hade i alla fall inte blivit förvånad om så vore fallet i denna underbara, fridfulla lilla del av vår region.

OBS! Redigerad och återutgiven artikel från tidningen ”Lev Livet på Österlen” / juli 2008.


Bookmark and Share
 
 
Om Simrishamnsbladet
Om Copyright
Sidfot kolumn 3

[redigera innehåll från kontrollpanelen]

Sidfot kolumn 4

[redigera innehåll från kontrollpanelen]