Fredag, 26 april, 2024 | Dagens namn är: Teresia, Terese |
 
 

Bland borstar och maskiner på kongelig mark

55¤36’N och 14¤03’O. Fina kongeliga long- o latituder för en by som av och till blev kallad Kongens By. Kan lugna alla inflyttade upplänningar att det inte ska handla om när Skåne var danskt. Nä, inte alls så.

Det handlar istället om borstar i Onslunda och en innovatör som 1875 började tillverka ryktborstar som användes av bland annat Kungliga Hovstallarna. Denne man hette Mårten Larsson och han startade en borstfabrik som hette M. Larsson Borst & Penselfabrik.

Han var Kunglig Hovleverantör och fick smeknamnet Borstakongen, förmodligen på genuin österlenska, och så börjar historien om det som idag heter ML BorstTeknik AB.

En gång på 1960-talet började en fjortonårig grabb vid Borstakongens fabrik och som sedermera skulle få en stor betydelse för företagets utveckling. När man går en rundvandring på företaget idag och ser alla innovationer som denne, då fjortonårige men numera betydligt äldre man åstadkommit, så undrar man om han möjligtvis är släkt med Borstakongen själv.

Mannen ifråga heter Börje Magnusson och han brinner verkligen för sina borstar och maskiner. Han verkar vara en sådan där människa som inte ser problemen utan bara möjligheterna att lösa dem. Fungerar inte en maskin till att göra en speciell sak på en borste så modifierar han maskinen tills den duger för ändamålet.

Börje Magnusson (t.v.) vid en av sina maskiner | : Stefan Persson

Börje Magnusson (t.v.) vid en av sina maskiner | : Stefan Persson

Ett viktigt årtal i historiken är 1994. Då flyttades nämligen tillverkningen utomlands och Börje bestämde sig tillsammans med Inge Larsson för att försöka stå på egna ben. Efter diverse turer så kom de 1996 tillbaka till Onslunda och köpte hela fastigheten där Borstakongen tidigare hade huserat. Dessa stora fina lokaler hade då stått tomma men fick nu tillbaka sina borstar av alla de slag.

– Vi startade 1997 en borstfabrik, ML BorstTeknik AB, med inriktning på specialborstar för industrin och butiker, säger Börje. Men vi fick väldigt mycket yta över, både kallager och kontorslokaler som inte användes till någonting, så 2003 beslutade vi att hyra ut detta. Vi startade ett uthyrningsföretag med, som vi tyckte, det passande namnet Borstakongen Industrihotell AB.

– Det mesta är uthyrt, säger Anki Magnusson. Vi hyr bland annat ut till Bagarn på Österlen, Hakers Inredningar, Ottossons Golv och Byggpower. Men här är som sagt lite kvar som är ledigt, knappt tusen m2 kallager för den som är intresserad.

– Som helhet måste jag säga att det har gått bra de senaste åren och omsättningen har också ökat till nästan det dubbla, fortsätter Anki.

Numera så drivs företaget som ett rent familjeföretag med fem anställda och Anki är lite grann av huvudstrået i detta borstrike. Medan Börje har stenkoll på alla pinaler ute på verkstadsgolvet så sköter Anki kontoret och även den lilla butiken i ena änden av lokalerna.

Därinne finns nog alla sorter av borstar som kan förekomma. Själv får jag syn på en långskaftad borste i trä med det mjukaste gethår man kan tänka sig. Trodde jag. Ända tills jag får syn på en liten handborste med ännu mjukare gethår och som är speciellt lämpad för olika monitorer och även som en liten smidig dammvippa.

Dammet absorberas i gethåren så att det inte flyger omkring och gör även så i den långskaftade, som är perfekt om man inte gitter dra fram den gamla trappstegen, eller kanske står lite ostadigt på densamma.

Med denna fina vinklingsbara borste står du stadigt på golvet och når upp i skarven mellan vägg och tak. Under förutsättning att du inte har öppet upp till nocken eller bor i ett slott eller dylikt.

En del av Borsttekniks borstsortiment | : Stefan Persson

En del av Borsttekniks borstsortiment | : Stefan Persson

Som ni kanske märker så hittar Anki och Börje Magnusson på lite olika typer av borstar och har de inte just den du som företagare söker, så är jag ganska säker på att de fixar en till dig.

Börje visar hur man gör en drejad plastborste som är perfekt att rengöra kylen med. Snabbt och vant ställer han in maskinen och ut kommer ett drejat handtag i ståltråd med en plastborste på.

Som exempel på specialborste nämner han en liten borste, som via Procordias försorg rengör McDonalds senaps & ketchups behållare. De har även en takränneborste som möjliggör markgång istället för att stå på en stege när man ska rengöra hängrännorna.

– Vi försöker förenkla inom alla områden där borstar används, säger Börje, och avslöjar vidare att de just nu provar med kotagel i en speciell hundtassborste som om den blir verklighet kanske skulle göra alla hundägare glada.

– Vi tar även emot studiebesök om intresse finns och vi är också med i Showrooms julshop på nedre delen av Storgatan i Simrishamn under tiden 22 november – 23 december, säger Anki, samtidigt som hon visar hur det gick till förr i tiden när allting gjordes för hand.

Hon har en liten hörna ute i butiken där hon försöker hålla det gamla hantverket vid liv, så fort tillfälle ges. Rätt mängd tråd genom varje hål är devisen och såklart, tungan rätt i mun och stadig på hand.

Ett studiebesök kan verkligen rekommenderas och samtidigt får ni ju chansen att trampa lite kongelig mark, även om det nuförtiden bara är vanlig skånsk mylla. Eller rättare sagt golv.

Själv så förbarmade jag mig över mina svärföräldrars begynnande ålderdom och köpte den långskaftade borsten så att de kan ställa in trappstegen för gott. Lagom till julstädningen.

För ska man fira guldbröllop om någon vecka så är det banne mig säkrast att hålla sig på golvet.

OBS! Redigerad och återutgiven artikel från tidningen ”Lev Livet på Österlen” / november 2008.


Bookmark and Share
 
 
Om Simrishamnsbladet
Om Copyright
Sidfot kolumn 3

[redigera innehåll från kontrollpanelen]

Sidfot kolumn 4

[redigera innehåll från kontrollpanelen]