Fredag, 29 mars, 2024 | Dagens namn är: Jonas, Jens |

Svensk förlust i Algarve Cup

Efter den makalösa vändningen mot Tyskland i onsdags, ställdes under fredagen Sverige mot Brasilien i den andra matchen i Algarve Cup.

Sverige ställde upp med följande lag: Hedvig Lindahl – Sara Thunebro, Charlotte Rohlin, Emma Berglund, Jessica Samulsson – Caroline Seger (K), Lina Nilsson, Lisa Dahlkvist, Olivia Schough – Kosovare Asllani, Sofia Jakobsson

Dom som såg matchen mot Tyskland i onsdags, la säkert märke till att Pia Sundhage valde att matcha nästan en helt ny elva mot Marta och company. 75 % färska ben i backlinjen. Endast Jessica Samulsson fick chansen att visa vad hon går för igen, då hon hade en lite tyngre dag i onsdags.

Under matchens inledning har Sverige spelövertaget, men kommer trots det inte till några riktigt farliga avslut. Svenskorna försöker pressa brasilianskorna högt upp i banan och lyckas hyfsat bra med att störa deras spel.

Brasilien fick inte det bollinnehav som dom önskat inför matchen. Trots det, var det Brasilien som tog ledningen efter drygt 20 minuter. Marta Vieira da Silva tog till vara på frisparken strax utanför straffområdet och lade den med precision i stolpen, via Hedvig Lindahl och in i mål.

Tio minuter senare gör Sverige sitt första byte. Målvakten Carola Söberg kommer in efter att Hedvig Lindahls ena finger hoppat ur led.

Strax därefter sätter Kosovare Asllani bollen i nät, men målet döms bort på grund av offside. Mycket mer än så hände inte under de första 45 minuterna. Jämn första halvlek, men ingen jättebra match från något av hållen. Det såg ganska rörigt ut, för att vara ärlig.

Det blev svensk förlust med 0 - 2 mot Brasilien i Algarve Cup.|©  : Eurosport

Det blev svensk förlust med 0 – 2 mot Brasilien i Algarve Cup.|© : Eurosport

Pia Sundhage, valde att göra en del förändringar i halvlek. 3 byten. Caroline Seger, Kosovare Asllani och Sofia Jakobsson gick av och in kom Linda Sembrant, Jenny Hjolman och Antonia Göransson.

Dessa förändringar, resulterade tyvärr (från svenskt synhåll) inte i något jättepositivt. Spelet blev ännu knackigare än vad det var under första halvlek. Inget strukturerat spel, slarvigt passningsspel och för mycket bolltapp. Samtidigt som brasilianskorna började komma in i sitt snabba, tekniska spel.

Brasilien kom inte heller dom till speciellt många avslut, men i den 66:e minuten fälls Marta i straffområdet och får en solklar straff som Andressa Alves satt i mål. 0-2. Carola Söberg var på den med fingrarna, men lyckades inte styra den ut från mål.

Pia Sundhage gjorde ytterligare två byten i matchen. Ut gick Lisa Dahlkvist och Lina Nilsson, in kom Malin Pettersson Diaz och Marija Banusic.

I slutet av matchen visade Jenny Hjolman att hon vill vara med i den kommande VM-truppen. Först fiskar hon upp en snedspark från Luciana Dionísio, men tyvärr förhastar hon sig lite och missar det öppna målet.

Sedan gör hon en fin löpning ifrån den brasilianska backlinjen, men målvakten räddar. Hon gjorde förvisso inte mål, vilket hon kanske borde, men hon visade att hon var på tårna och ville vara med i spelet.

Så ett litet plus i kanten till Jenny Hjolman för hennes inhopp. Utöver det var där inte någon speciell spelare som utmärkte sig mer än någon annan.

Sveriges störta stjärna, Lotta Schelin, har fortfarande problem med migrän och nackont och stod därför över även fredagens match mot Brasilien.

Pia Sundhages största frågetecken inför kommande mästerskap är kanske vem som ska knipa dom resterande tre platserna bredvid Nilla Fischer i backlinjen.

I fredagens match valde Sundhage att inte matcha Fischer. Det är svårt att säga om Pia blev något klokare av matchen, eftersom Sveriges backlinje inte sattes på speciellt stora prov.

Båda dom brasilianska målen kom som sagt på fasta situationer. Än finns det en del för Sverige att jobba på inför VM i Kanada.

Jag anser att Sverige måste lyfta sig en nivå till för att vara med och slåss om VM-medaljerna i sommar.

Sveriges nästa match i Algarve Cup spelas på måndag. Då står Kina för motståndet. Matchen går att se kl. 18.30 på Eurosport.