Fredag, 29 mars, 2024 | Dagens namn är: Jonas, Jens |

Missad VM-final för U17 laget

Det lyckades inte för juniorerna i U17-VM att besegra favorittippade Nigeria i gårdagens semifinal.

Nigeria gör nu sin sjunde final efter att ha besegrat Sverige med klara 3- 0. Men svenskarna hade flera chanser till kvittering som skulle inneburit 1 – 1. Framförallt i andra halvlek.

Bl.a. hade inhopparen Carlos Strandberg (Häcken) en jättechans med kvarten kvar av matchen, men målvakten Alampasu fick upp händerna och tippade volleyskottet till hörna.

Så tyvärr lyckas man inte sätta dit den. Då går det som det oftast gör. Motståndarna avgör med ett 2 – 0 mål.

Så också i går. Med tio minuter kvar att spela gör Nigeria 2 – 0 och av bara farten gör man också ett tredje mål i slutet.

Men segern var absolut rättvis sett till matchen i helhet. Nigeria var det bättre laget och hade betydligt lättare att ta sig fram i offensiven.

Man blev även berövade en solklar straff när HIF:s och U17-lagets lagkapten, Elias Andersson, tar ner bollen med överarmen i straffområdet. Svagt av domarteamet att missa det.

Även ett mycket tveksamt bortdömt offsidemål för Nigeria i andra halvlek blev till svenskarnas fördel. En nick i stolpen räddade också Sverige i andra halvlek.

Så det kunde blivit större siffror än vad det blev. Trots det så hade som sagt Sverige chansen till en kvittering och en eventuell straffläggning som kan sluta hur som helst. Matcherna spelas utan förlängning.

Halmstad BK:s albanienfödde Valmir Berisha sa så här till Fifa.com efter matchen:

– De var värda att vinna. De spelade en underbar fotboll och var bättre än oss i dag. Missade inga chanser och det är vad bra lag gör. De tog vara på sina chanser och vi gjorde det inte.

– Jag gråter inte just nu eftersom vi har gjort oss ett namn ute i fotbollsvärlden. Alla vet nu att nästa generation av svenska fotbollspelare kan lira boll och vi är desperata nog för att avsluta turneringen med en medalj.

Berisha blev bäste målskytt bland svenskarna med fyra mål. Förhoppningsvis tar han sina egna ord på allvar i fredagens match om tredjepris och sätter dit några till.

Fast det är ju inte vilken nation som helst Sverige ska möta på fredag klockan 14:00, svensk tid (TV4). Vit/blå randiga Argentina med en viss Diego Maradona på plats blir något att bita i för de blå-gula.

Argentina förlorade den andra semifinalen mot Mexico med 3 – 0 och det innebär att båda lagen som kom före Sverige i grupp F spelar VM-final.

Det kan ju faktiskt bli så att alla tre lagen från grupp F lägger beslag på medaljerna. Låt oss hoppas.

Värt att nämnas är även det faktum att Sverige var det enda kvarvarande Europeiska landet i kvartsfinalerna.

Sverige spelade sin första match i Al Ain City i Förenade Arabemiraten den 19 oktober mot Irak (4 – 1) och spelar sin sista match den 8 november i huvudstaden Abu Dhabi.

Ingen dålig resa att få göra för ett gäng sjuttonåringar. Slippa höstrusket härhemma och samtidigt få göra det man tycker är det roligaste som finns. Lira boll.

Hur det än går på fredag så har ungdomarna och förbundskaptenen Roland Larsson redan skrivit historia. Det är nämligen första gången Sverige kvalificerade sig till VM.

Men nu upprepar vi vad A-landslaget gjorde 1994, eller hur? Brons är bättre än inget.